Οι καρέκλες που άδειασαν τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος των εξελίξεων
18:02 - 04 Μαΐου 2019

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, υπουργών, Αρχηγών Αστυνομίας, Διευθυντές Κεντρικών Φυλακών και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.
Στον απόηχο ενός σκανδάλου με την εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας σε υπόθεση παράνομης συναρμολόγησης πολυτελών οχημάτων με εξαρτήματα κλεμμένα από το εξωτερικό, ανάγκασαν τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Νίκο Κόσιη και Αρχηγό Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.
Ένοχη κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου για υπόθεση αποστολής επιστολής σε δικαστή για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.
Τα πάνω κάτω έφερε η απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, κατά την νόμιμη κράτηση του στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για έξι μήνες.
Μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε στέλεχος κυβέρνησης ή σε υπουργό, είναι η καταδίκη σε φυλάκιση πέντε χρόνων για τον πρώην υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί. Ο κ. Παπακώστας είχε κριθεί ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας λόγω βαριάς αμέλειας.
Τον «ύπνο του δικαίου» πλήρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου τον οποίο έπαυσε άρον άρον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκδήλωση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό.
Πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίστηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για «απρεπής συμπεριφορά».
Απρίλιος 2019: «Θύματα του Ορέστη» Ιωνάς-Ζαχαρίας
14 Απριλίου 2019… Οι έντονες βροχοπτώσεις και η επίσκεψη τουριστών στο μεταλλείο του Μιτσερού, ήταν η αφορμή για να αποκαλύψουν την απόλυτη φρίκη, πίσω από την οποία κρυβόταν ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος, σίγουρα, εάν δεν εντοπιζόταν το πρώτο θύμα του, θα συνέχιζε τη μανιακή του δράση. Θύματα, πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα παιδιά, ενώ άγνωστο παραμένει εάν η φρίκη σταματάει στον αριθμό επτά.
Τα στυγερά εγκλήματα «ξεγύμνωσαν» τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα. Η κοινή γνώμη ξεσηκώνεται και ζητά εξηγήσεις, ενώ κατά συρροή ήταν οι βολές σχεδόν όλων των κομμάτων κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Δύναμης.
Περίπου δύο εβδομάδες μετά, ο Ιωνάς Νικολάου εκδίδει ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την παραίτηση του, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει τη θέση του, υποδεικνύοντας ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Αστυνομία και όχι την εκτελεστική εξουσία, αφού επρόκειτο καθαρά για επιχειρησιακά ζητήματα.
Περίπου δύο εβδομάδες μετά, ο Ιωνάς Νικολάου εκδίδει ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την παραίτηση του, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει τη θέση του, υποδεικνύοντας ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Αστυνομία και όχι την εκτελεστική εξουσία, αφού επρόκειτο καθαρά για επιχειρησιακά ζητήματα.
Την επόμενη μέρα, Ιωνάς Νικολάου, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτηση του, για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπαυσε τον κ. Χρυσοστόμου από τη θέση του Αρχηγού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του».