Πολιτικές αναταράξεις και αμφισβητήσεις στο παρά ένα της έναρξης του ΓΕΣΥ

Μόλις ένα 24ωρο πριν από την πλήρη εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ), από αύριο 1η Ιουνίου, οι αναταράξεις και οι αμφισβητήσεις σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται, την ώρα που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα έπρεπε να υψώνει δίχτυ προστασίας και να ενισχύει με κάθε τρόπο την εκκίνηση της επαναστατικής για τον τόπο αυτής μεταρρύθμισης.
 
Το σκηνικό αυτό που σε πολιτικό επίπεδο έχει στηθεί, ανάγκασε χθες τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου- ο οποίος στις δέκα σήμερα το πρωί παραχωρεί διάσκεψη Τύπου ενόψει της αυριανής έναρξης του ΓΕΣΥ-, να εκδώσει γραπτή δήλωση, διά της οποίας θέτει τα κόμματα προ των ευθυνών τους.
 
Είχε προηγηθεί η προχθεσινή δήλωση του εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκου Νουρή, ο οποίος κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής ανεπάρκειας, συγκεκριμένων προβλημάτων και ελλειμμάτων, πρότεινε αναστολή της πλήρους  εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ και σταδιακή υλοποίησή του εντός των επόμενων τριών μηνών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβα ΔΗΣΥ τρεις μέρες πριν την πλήρη εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓΕΣΥ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά στον ΔΗΣΥ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Χθες, ξεκαθαρίζοντας ότι από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αναβολή της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, κάλεσε όποιο εκ των κοινοβουλευτικών κομμάτων επιθυμεί να ζητήσει την αναβολή του Σχεδίου, να το πράξει και-όπως για όλα τα θέματα-να λογοδοτήσει στους πολίτες.
 
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα, όπως έπραξαν πριν από δύο χρόνια με την ψήφιση των νομοσχεδίων, με υπευθυνότητα να στηρίξουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ενώ διαμήνυσε με νόημα προς όσους τρέχουν, κατά την έκφρασή του, να επιρρίψουν ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας για τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες όσον αφορά στη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ν’ ανατρέξουν στα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφές μήνυμα Ιωάννου για ΓΕΣΥ με παραλήπτη τον ΔΗΣΥ-Δεν τίθεται θέμα αναβολής  

Εκκλήσεις Αναστασιάδη
Παρέμβαση υπήρξε χθες και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικών μεταρρυθμίσεων ή αλλαγών, εάν διαπιστωθούν προβλήματα.  
 
«Μιλάμε για μια επανάσταση, εν τη ουσία για μια ριζοσπαστική αλλαγή, μια μεταρρύθμιση η οποία είναι όπως ακριβώς ήταν και η μεταρρύθμιση ή η εισαγωγή του σχεδίου κοινωνικών ασφαλίσεων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Κάθε νέα μεταρρύθμιση», συνέχισε, «σίγουρα θα αντιμετωπίσει στην αρχή προβλήματα. Όταν έγινε η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος(ΕΕΕ)  παρατηρήθηκαν προβλήματα. Στη διαδρομή του χρόνου έχουν επιλυθεί. Συνεπώς, κατά τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν και τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΓΕΣΥ».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση, αλλά και ύστατη έκκληση στους παρόχους υπηρεσιών και στους εμπλεκόμενους στο Σύστημα να συμβάλουν για την επιτυχία του ΓΕΣΥ.
 
«Και αν παρατηρηθούν, ακόμα και οι πρόνοιες του Νόμου το προβλέπουν, οποιεσδήποτε αναγκαίες αλλαγές, αυτό είναι και εναπόκειται σε όλους, εφόσον διαπιστώσουμε κάποια προβλήματα να προβούν και στις αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύστατη, διπλή έκκληση Αναστασιάδη λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ

Δειτε Επισης

Όρισε συνέδριο για τις 14 Ιουνίου η ΔΗΠΑ-Επικαιροποιεί θέσεις και χαράζεται πολιτική
Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το ΕΛΑΜ-«Προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο σε μια πολύ πρόωρη προεκλογική περίοδο»
Παροξυσμός στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις σφετερισμών-«Επηρέασαν όλους τους τομείς»
Ικανοποίηση Προέδρου για τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Aποτελεί καρπό συντονισμένων διπλωματικών προσπαθειών»
Παρανόησε με τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ, απειλεί με αντίποινα-«Οι επιθέσεις έχουν μετατραπεί σε τρομοκρατικές ενέργειες»
Ανακοινώθηκε ο Γιοχάνες Χαν ως ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας της ΕE για το Κυπριακό-Ικανοποίηση Προέδρου
Έγραψαν... απουσία οι βουλευτές στην Επ. Νομικών-Διακόπηκε η συζήτηση για τη νομοθεσία περί δημόσιων συγκεντρώσεων
Το φυσούν και δεν κρυώνει στα κατεχόμενα μετά την πρώτη καταδίκη για σφετερισμό-Βλέπουν πολιτικό πόλεμο
Πυρά ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου-«Επέλεξε να ξεπλύνει το ΕΛΑΜ, προκαλεί ερωτηματικά»
Προστασία ζωτικών ενεργειακών υποδομών από παρεμβάσεις ζητά από ΕΕ ο Παπαναστασίου