Bloomberg: Γιατί οι Έλληνες στράφηκαν εναντίον του ηγέτη τους;

«Ήρθε το τέλος του Τσίπρα;» θέτει το ερώτημα το Bloomberg για να δώσει την απάντηση: «Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, όμως πολιτικοί παρατηρητές συστήνουν να μην θεωρείται ξεγραμμένος ο 44χρονος πολιτικός. Ο Μητσοτάκης, που έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός, ωστόσο το κόμμα του Τσίπρα θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο. Ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να επανεκκινήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έχει μια φιλελεύθερη ατζέντα που περιλαμβάνει γενναίες περικοπές κρατικών δαπανών και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».
 
Και σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, τι απέγινε η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Η επίμονα υψηλή ανεργία και η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές των Ελλήνων και μείωσαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Στις αρχές Μαΐου ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τους ψηφοφόρους με ένα πακέτο παροχών 1,6 δισ. ευρώ, που σήμανε τον συναγερμό στους πιστωτές. Μετά την δραματική του νίκη το 2015, ο πρωθυπουργός έχει αντιμετωπίσει διαρκείς προκλήσεις, επιβιώνοντας από πέντε προτάσεις μομφής, ένα δημοψήφισμα και πρόωρες εκλογές μόλις οκτώ μήνες μετά την εκλογή του.
 
Όντας ικανότατος πολιτικός, ο Τσίπρας κατόρθωσε να στρατεύσει το άλλοτε περιθωριακό κόμμα του στο σκοπό του σοβαρού περιορισμού των κρατικών δαπανών και άλλων δημοσιονομικών περικοπών που επέβαλε η Τρόικα. Προέκυψαν όμως άλλες δυσκολίες, μεταξύ των οποίων η πικρή διαμάχη για την ονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Καταζητεί την 37χρονη Νάταλυ Τζιαπούρα η Αστυνομία (pic)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023
Μετά το Ιράν, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να τελειώσουν και τον πόλεμο στη Γάζα σε δύο εβδομάδες
Διευκρινίσεις από Citroën με ελαττωματικό αερόσακο ΤΑΚΑΤΑ αναμένει το ΤΟΜ
Θεσπίζεται πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και μαιευτικής
Την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει ρόλο στη Μ. Ανατολή τόνισε ο ΠτΔ στην ΕΕ-Ειδική προσθήκη στα συμπεράσματα για άμυνα
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια-Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια, απομακρύνθηκαν πολίτες (pics)
Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός 100 εκατομμυρίων για κουρεμένους-Αρχίζει η καταβολή αποζημιώσεων