Έτριξε τα δόντια στους συντεχνιακούς για τις απεργίες στην ΑΗΚ ο Αναστασιάδης
14:57 - 31 Μαΐου 2019
Τη Συμφωνία που υπογράφηκε το 2004 σχετικά με τη ρύθμιση των απεργιών σε οργανισμούς δημόσιας ωφελείας(σ.σ. ουσιώδεις υπηρεσίες), καθώς και τις σχετικές πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, υπενθύμισε στους συντεχνιακούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας με νόημα πως η ανάγκη οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης μπορεί ν’ αποφευχθεί ενόσω υλοποιούνται πιστά οι πρόνοιες της Συμφωνίας του 2004 και ακολουθούνται απ’ όλες τις πλευρές οι σχετικές διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για την Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, η οποία υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους τον Μάρτιο του 2004, αποτελεί επέκταση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και διασφαλίζει το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Υπηρεσίες αυτές θα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό ώστε κατά την διάρκεια απεργίας να παρέχονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες που προσφέρουν προς το κοινό.
Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί με τις συντεχνίες, σε μια προσπάθεια αποσόβησης των απεργιακών μέτρων τα οποία απειλούν να εφαρμόσουν με αφορμή τα προβλήματα που αναφύονται από κάποιες απειλές από τις συντεχνίες της ΑΗΚ.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επεσήμανε ότι έγινε διάλογος και μέσα από εποικοδομητικό πνεύμα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας που υπάρχει από το 2004 σχετικά με τη ρύθμιση των απεργιών σε οργανισμούς δημόσιας ωφελείας, όπως επίσης βέβαια και του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.
Στη βάση αυτή , σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης ενόσω υλοποιούνται πιστά οι πρόνοιες αυτής της συμφωνίας του 2004 και ακολουθούνται από όλες τις πλευρές οι σχετικές διαδικασίες».
Στη βάση αυτή , σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης ενόσω υλοποιούνται πιστά οι πρόνοιες αυτής της συμφωνίας του 2004 και ακολουθούνται από όλες τις πλευρές οι σχετικές διαδικασίες».
Μήνυμα για διάλογο με ΔΣ της ΑΗΚ θα μεταφέρουν ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χάρη Γεωργιάδη και Ζέτας Αιμιλιανίδου, αντίστοιχα, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι ζητήθηκε από τις συντεχνίες να λειτουργήσουν υποστηρικτικά έτσι ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε συγκεκριμένους οργανισμούς.
«Εμείς θα κάνουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις έτσι ώστε τα ΔΣ να λειτουργήσουν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης και της συνεννόησης που έχει πριν από περίπου ένα μήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επέλθει η ομαλότητα και σε ό,τι αφορά την διαχείριση των ταμείων υγείας αλλά και σε γενικότερα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών δημοσίου δικαίου», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «έχουν τεθεί οι βάσεις και οι προϋποθέσεις μέσα από ένα στοχευμένο διάλογο για να ξεπεράσουμε την κρίση που προέκυψε στην ΑΗΚ» και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσουν «τα συμβούλια των εργαζομένων στην ΑΗΚ έτσι ώστε από κοινού να δούμε τα επόμενα βήματα».
Ερωτηθείς αν μεταφέρουν μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στα συμβούλια της ΑΗΚ, ο κ. Μάτσας είπε ότι μεταφέρουν το μήνυμα των συντεχνιών προς τους εργαζομένους μέλη τους ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα να τύχουν διαχείρισης και να ξεπεραστούν μέσα από ένα υγιή διάλογο με το ΔΣ της Αρχής έτσι ώστε να ρυθμιστούν τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα».
Αναφορικά με την κρίση που προέκυψε στην ΑΗΚ, ο κ. Μάτσας είπε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην ΑΗΚ αφορά την έλλειψη διαλόγου και την μονομερή προσέγγιση συγκεκριμένων ζητημάτων από την διεύθυνση του οργανισμού, προσθέτοντας ότι «μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν δημιουργηθεί οι ικανές και δυνατές συνθήκες έτσι ώστε το θέμα να ρυθμιστεί με τρόπο που να οδηγήσει στην ομαλή λειτουργία και των εργασιακών σχέσεων αλλά και του ίδιου του οργανισμού».
Αναφορικά με το θέμα της ρύθμισης του δικαιώματος στην απεργία, ο κ. Μάτσας, αφού σημείωσε ότι δεν τέθηκε ως θέμα αρχής ή προτεραιότητας αυτή η παράμετρος, είπε ότι «ξεκαθαρίστηκε ότι τα ζητήματα θα πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης πριν προκύψουν μεγάλα προβλήματα τα οποία δύσκολα διαχειρίζονται».
Ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει θέμα ανοικτό ή εκκρεμότητα σε σχέση με το ζήτημα της ρύθμισης των απεργιών».
Σε σχέση με το ΓεΣΥ, ο κ. Μάτσας είπε ότι «ξεκαθαρίστηκε και επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα και παρά τις όποιες δυσκολίες ή αδυναμίες μπορεί να προκύψουν είμαστε έτοιμοι να τις διαχειριστούμε».
Εξάλλου, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι σε σχέση με το θέμα της ΑΗΚ ότι οι συντεχνίες ξεκαθάρισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η αναταραχή έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι σε αυτό τον συγκεκριμένο χώρο οι εργασιακές σχέσεις δεν λειτουργούν σωστά και υπάρχει εκεί μια αδυναμία να λειτουργήσει ο διάλογος, η συλλογική διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και μια σωστή εργασιακή σχέση ανάμεσα στην Διοίκηση της Αρχής και τις συντεχνίες του προσωπικού».
Ερωτηθείς τι συγκεκριμένο ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι δεν ζήτησε κάτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά «ανταλλάξαμε απόψεις», προσθέτοντας ότι «εμείς δεν έχουμε ούτε διάθεση ούτε αυτοσκοπό να δημιουργούνται εργασιακά προβλήματα», αλλά «θέλουμε να λειτουργούν σωστά οι διαδικασίες εργασιακών σχέσεων».
Ο κ. Κυρίτσης υπενθύμισε πως όταν τέθηκε το θέμα της λειτουργίας των ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους οργανισμούς που είχαν εργοδοτικές εισφορές υψηλότερες από την εισφορά για το ΓεΣΥ, αντιδράσαμε σε μια αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο έστειλε εγκύκλιο για κατάργηση αυτών των εισφορών που ήταν δικαιώματα που κερδήθηκαν, και συμφωνήθηκε στο Προεδρικό πως γι΄ αυτά τα θέματα πρέπει να γίνει διάλογος στους συγκεκριμένους οργανισμούς και να λειτουργήσει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων».
«Στην ΑΗΚ δεν έγινε αυτό το πράγμα και ίσως και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δημιουργούνται αυτές οι συνθήκες που προδιαγράφουν εργατική αναταραχή», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι οι συντεχνίες ενδιαφέρονται «σε ένα τομέα τόσον ουσιώδη για την κοινωνία όπως είναι ο ηλεκτρισμός να υπάρχει ομαλότητα αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ζήτημα μόνο για τους εργαζομένους» και πρόσθεσε πως «πρέπει και το ΔΣ και η Διεύθυνση του οργανισμού να φροντίσουν από την πλευρά τους να λειτουργήσουν σωστά τα εργασιακά θέσμια».
Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα επέλθει εργατική ειρήνη στην ΑΗΚ, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αν υλοποιηθούν αυτά τα οποία έχουμε συναποφασίσει σήμερα, αν υπάρξει ομαλή εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις».
Σε ερώτηση αν στη συνάντηση τέθηκε θέμα ρύθμισης απεργιών σε ουσιώδης υπηρεσίες, ο κ. Κυρίτσης απάντησε αρνητικά και είπε ότι αυτό το θέμα για τις συντεχνίες είναι λυμένο από την συμφωνία του 2004 και είναι μέρος του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, και το έχουν κάνει ξεκάθαρο «σε κάθε κατεύθυνση».
Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι οι συντεχνίες επανέλαβαν την δέσμευση τους ότι θα στηρίξουν το ΓεΣΥ και ότι είναι αποφασισμένες αν και γνωρίζουν ότι θα έχει προβλήματα στην έναρξη του, «να το κάνουν να λειτουργήσει» το συγκεκριμένο σύστημα, το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης που στηρίζεται στην λογική ο καθένας με βάση τα εισοδήματα του και στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του την ώρα που τις έχει και χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
«Αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και τα προβλήματα, αν υπάρχει η πολιτική βούληση και θέληση, θα ξεπερνιούνται στην πορεία», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε σε σχέση με τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ότι αυτό αφορά την συμφωνία του 2004 για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η οποία έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, και η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απεργιακών κινητοποιήσεων».
«Αν χρειάζεται εκσυγχρονισμό η συμφωνία είμαστε στην διάθεση της Υπουργού Εργασίας να ξεκινήσουμε δομημένο διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο κ. Αναστασίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης και πρόσθεσε πως το συνδικαλιστικό κίνημα «θα στηρίξει την μεταρρύθμιση μέχρι τέλους ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στα πρώτα στάδια και που είναι απόλυτα φυσιολογικό».
«Το ΓεΣΥ θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, στηρίζεται σε καλές βάσεις, είναι καθολικό, μονοασφαλιστικό και είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ταχύτατα βήματα έχοντας υπόψη πως θα πρέπει να στηριχθούν και τα κρατικά νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.