Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το ΓεΣΥ του Πανεπιστημίου Frederick

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, με θέμα «Η ένταξη των φαρμακοποιών στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)», την οποία παρακολούθησαν πέραν των 200 ατόμων, μεταξύ των οποίων φοιτητές φαρμακευτικής, επαγγελματίες φαρμακοποιοί και απλοί πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα του θεσμού αυτού για κάθε κύπριο πολίτη, αλλά και τη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο σε τέτοιες πρωτοβουλίες, με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο ήταν και το πρώτο που ιδρύθηκε στην Κύπρο.
Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας τη σπουδαιότητα της απόφασης του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για ένταξη στο ΓεΣΥ, μιας και ήταν ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος ο οποίος εντάχθηκε επίσημα στο σύστημα.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στη σημαντικότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόνισε πως μετά τη μεταρρύθμιση για τις κοινωνικές ασφαλίσεις τη δεκαετία του 1960, το ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη και ριζικότερη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό, που στόχο έχει να προσφέρει στον πολίτη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που του αξίζει.

Κύριοι ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Νουρής, Βουλευτής και μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Η κ. Πιέρα έκανε αναφορά στην ανάγκη ένταξης των φαρμακείων για την επιτυχή υλοποίηση του ΓεΣΥ και παρουσίασε και τα σημαντικότερα στοιχεία του τρόπου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να στηρίζει τους ασθενείς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.
Ακολούθως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και των διαδικασιών που θα ακολουθούνται τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο κι από τους ασθενείς. Δόθηκαν διευκρινίσεις για θέματα όπως το είδος των φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓεΣΥ, τον τρόπο πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγή, το κόστος αγοράς ενός φαρμάκου για τον ασθενή και άλλα θέματα.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, Δρ Μαρία Παντελίδου, ευχαρίστησε τους ομιλητές καθώς ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή της, αναφέροντας πόσο σημαντική ήταν η εκδήλωση ειδικά γιατί διοργανώθηκε μετά από αίτημα των φοιτητών προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο ένταξης των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ.

Συνοψίζοντας, ο Συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ αποτελεί πάνω απ’ όλα υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες για παροχή ισότιμης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ιδιαίτερα σημαντική θεώρησε τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκδήλωση, μιας και σύντομα θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς της Κύπρου

Δειτε Επισης

Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Πεπεισμένος ο Τραμπ για το Φορντό-«Δεν γνώριζαν οι Ιρανοί, απομάκρυναν μόνο τους εαυτούς τους όχι το ουράνιο»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά στο δημοτικό Λυκαβητού στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν δύο αίθουσες
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκροί πατέρας και 13χρονος γιος μετά από τροχαίο
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Φωτιά μετά από χρήση σμυριλίου στην Κακοπετριά-Καταγγέλλει τους εμπλεκομένους το Τμήμα Δασών
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Πατέρας ξυλοκόπησε με βέργα τα παιδιά του στην Αχαΐα-Συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας