Μετανάστες και πρόσφυγες στη Βοσνία πεθαίνουν στον δρόμο

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που εγκλωβίστηκαν στη Βοσνία στον δρόμο για τη δυτική Ευρώπη, κοιμούνται πρόχειρα σε πάρκα και εγκαταλελειμμένα κτίρια και μερικοί έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Βοσνία, που απέφυγε το μεταναστευτικό κύμα το 2015, βλέπει τώρα συρροή μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης μέσω της γειτονικής Κροατίας, που είναι μέλος της ΕΕ. Ορισμένοι ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκαν από συνοριακούς φρουρούς όταν προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Περίπου 25.000 άνθρωποι από την Ασία και τη Βόρεια Αφρική εισήλθαν στη Βοσνία από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο πέρυσι, και περίπου 6.000 έφθασαν στη χώρα φέτος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βοσνίας. Μόνο περίπου 3.500 διαμένουν σε κέντρα διέλευσης. Χιλιάδες άλλοι κοιμούνται όπου μπορούν.

"Ανθρωποι κοιμούνται σε πάρκα, σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, στον δρόμο, και σε επικίνδυνα κτίρια", δήλωσε η Διευθύντρια επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

"Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη". Η ίδια είπε πως τρεις μετανάστες που έμεναν σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο κάηκαν μέχρι θανάτου πριν από τρεις εβδομάδες όταν ένα κερί προκάλεσε φωτιά.

Αλλος ένας μετανάστης έπεσε από τον υψηλότερο όροφο ενός κτιρίου όπου είχε βρει καταφύγιο, και άλλος ένας αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα από απόγνωση.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βοηθούν στην ετοιμασία γευμάτων για 3.000 ανθρώπους την ημέρα σε πέντε κέντρα μεταναστών στη Βοσνία, ενώ κινητές ομάδες παρέχουν σε ανθρώπους που βρίσκονται εν κινήσει τρόφιμα, νερό, ρούχα, κουβέρτες, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και πρώτες βοήθειες.

Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο ναρκών που έχουν μείνει από τον πόλεμο της Βοσνίας στη δεκαετία του 1990. Η Βοσνία είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες νάρκες στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι μετανάστες συγκεντρώνονται στις δυτικές πόλεις Μπίχατς και Βέλικα Κλάντουζα όπου οι αρχές λένε ότι οι υπηρεσίες τους βρίσκονται στο όριο των δυνατοτήτων τους. Εχουν ζητήσει να κλείσουν τα τρία κέντρα διέλευσης που βρίσκονται και όσοι μένουν εκεί να μετακινηθούν αλλού.

Η εθνικά διαιρεμένη Βοσνία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Οι κρατικοί θεσμοί αρμόδιοι για τη μετανάστευση και το άσυλο λειτουργούν σε υπηρεσιακή ικανότητα. "Η ομάδα μας κάνει ό,τι μπορεί αλλά εργάζεται στο όριο και η κατάσταση έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση", δήλωσε ο Ράικο Λάζιτς, γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Βοσνίας.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται το Άλμα για τους πύργους στη Λάρνακα-«Το Τμ. Περιβάλλοντος με υπηρεσιακή γλώσσα επιλεκτικά διευκρινίζει»
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα μετά από έλεγχο σε 15 διαμερίσματα στην παλιά Λευκωσία
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Η συμπεθερά, η συμπεριφορά και τα τρομακτικά συμπεράσματα για την Αστυνομία