Το Facebook απαγόρευσε σε γνωστές προσωπικότητες να προωθούν ακραίο και ρατσιστικό περιεχόμενο

Το Facebook απαγόρευσε χθες Πέμπτη αρκετές γνωστές προσωπικότητες που προωθούν ακραίο, βίαιο, ρατσιστικό ή αντισημιτικό λόγο, ανάμεσά τους ο Λούις Φάρακαν, επικεφαλής της οργάνωσης «Έθνος του Ισλάμ» και ο Άλεξ Τζόουνς ιδρυτής του ιστότοπου “Infowars”.

«Πάντα απαγορεύαμε τα πρόσωπα ή τις οργανώσεις που προωθούν ή επιδίδονται στη βία και το μίσος, όποια κι αν είναι η ιδεολογία τους», ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, η οποία διέγραψε οριστικά τους λογαριασμούς και το περιεχόμενο που συνδέεται με έξι προσωπικότητες, εκτιμώντας ότι εμπίπτουν στην κατηγορία «των επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών».

Το Facebook, όπως και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, δέχονται συχνά επικρίσεις επειδή δεν αφαιρούν αρκετά γρήγορα σοκαριστικό ή ακραίο περιεχόμενο. Το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία από έναν ακροδεξιό Αυστραλό έφερε για μία ακόμη φορά το ζήτημα στη δημοσιότητα. Ο Μπρέντον Τάραντ μετέδωσε απευθείας μέσω του Facebook live τις επιθέσεις του.
 
Η τελευταία απαγόρευση αφορά και το Instagram το οποίο ανήκει στο Facebook.
 
Μεταξύ των προσωπικοτήτων που απαγορεύθηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είναι ο 85χρονος Λούις Φάρακαν, επικεφαλής του «Έθνους του Ισλάμ», μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1930. Τα μέλη της αναγνωρίζονται από το παπιγιόν που φοράνε, αλλά και τις ακραίες θέσεις τους, που είναι συχνά αντισημιτικές και ομοφοβικές.
 
«Ο Χίτλερ ήταν ένας μεγάλος άνδρας», είχε δηλώσει ο Φάρακαν το 1984 σε συνέντευξή του.
 
Ο Αμερικανός ράπερ Σνουπ Ντογκ ανήρτησε στο Istagram δύο βίντεο υποστήριξης στον Φάρακαν, στα οποία προσβάλει το Facebook.
 
Ο 45χρονος Άλεξ Τζόουνς είναι ένας γνωστός συνωμοσιολόγος της άκρας δεξιάς, ιδρυτής του ιστότοπου Infowars. Είναι γνωστός κυρίως για τον ισχυρισμό του ότι το μακελειό το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ των ΗΠΑ, στο οποίο σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι εκ των οποίων 20 παιδιά, ήταν σκηνοθετημένο.
 
Πλέον οι χρήστες του Facebook δεν θα μπορούν να αναρτούν βίντεο του Infowars.
 
Ο Πολ Νίλεν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και προσωπικότητα της αμερικανικής ακροδεξιάς, επίσης έγινε στόχος της απαγόρευσης, όπως και ο Μάιλο Γιανόπουλος, ο Βρετανός ακροδεξιός υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής.
 
Στο στόχαστρο μπήκε και ο Πολ Τζόζεφ Γουότσον, ένας νεαρός Βρετανός που προωθεί θεωρίες συνωμοσίας, τα ακραία βίντεο του οποίου έχουν εκατομμύρια views στο Διαδίκτυο. Στο Twitter o Γουότσον αντέδρασε κάνοντας λόγο «για μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη», τονίζοντας ότι δεν «έχει παραβιάσει κανέναν κανονισμό» του ιστότοπου.

Τέλος η Αμερικανίδα Λόρα Λούμερ που συνηθίζει να αναρτά βίντεο κατά των μουσουλμάνων. Τον Νοέμβριο η Λούμερ δέθηκε σε ένα κτίριο της εταιρείας του Twitter στη Νέα Υόρκη για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του ιστότοπου να μπλοκάρει τις αναρτήσεις της.

Το Facebook διευκρίνισε ότι θα αφαιρεί σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς που δημιουργούνται για να εκπροσωπούν τα πρόσωπα αυτά και δεν θα επιτρέπει την προώθηση εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν αυτά.
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια
Τι ισχύει και φέτος με την αλλαγή ώρας-Πότε ξεκινά η χειμερινή
Η επιλογή που μπορεί να «σώσει» την υγεία της μπαταρίας του iPhone
Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή