Εβδομήντα δύο υποψήφιοι διεκδικούν τις έξι θέσεις στην Ευρωβουλή (pics-video)

Κι επίσημα στην τελική ευθεία των Ευρωεκλογών μπήκε η σήμερα η Κύπρος, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων. Η διαδικασία ξεκίνησε στις εννέα το πρωί και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με δεκατρείς συνδυασμούς και τέσσερις ανεξάρτητους υποψηφίους να υποβάλλουν υποψηφιότητα. Συνολικά υποβλήθηκαν 72 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών. 

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία υπάρχει 24ωρη περίοδος υποβολής ενστάσεων κατά οποιασδήποτε υποψηφιότητας, δηλαδή μέχρι τις 12:30 μ.μ. αύριο και, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε, το σύνολο των προσώπων που περιλαμβάνονται στη Γνωστοποίηση που έχει ήδη αναρτηθεί στον χώρο θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο που θα έχουν ενώπιον τους οι πολίτες στις 26 Μαΐου 2019. 

Από το απόγευμα, σε συνεργασία με το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του ψηφοδελτίου, προσχέδιο του οποίου θα τεθεί ενώπιον των συνδυασμών/υποψηφίων που διεκδικούν τις εκλογές αύριο το απόγευμα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η προετοιμασία για εκτύπωση των επίσημων ψηφοδελτίων.

Πρώτοι υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους οι έξι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, υπέβαλαν την υποψηφιότητα τους οι Λευτέρης Χριστοφόρου, Νίκος Τορναρίτης, Παναγιώτης Σεντώνας, Λουκάς Φουρλάς, η Ελένη Σταύρου και η Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τις Ευρωεκλογές, στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το δίλημμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών είναι κατά πόσο θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα έχουμε ένα πισωγύρισμα και οπισθοδρόμηση.
 
«Κατά πόσο ο λαός μας θα επιλέξει πολιτικές δυνάμεις που έχουν ρόλο, λόγο, κύρος και αξιοπιστία στην Ευρώπη ή τις φωνές της συντήρησης, της αντίδρασης που εκφράζονται από την Αριστερά ή τις φωνές του φόβου, του διχασμού, που εκφράζεται από εθνικιστικά στοιχεία» συνέχισε.
 
«Τόσο η Αριστερά, όσο και ο εθνικισμός απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εμείς με δυνατό τον Δημοκρατικό Συναγερμό και εντός του ΕΛΚ, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, μπορούμε να βγάλουμε την Κύπρο μας κερδισμένη και ενδυναμωμένη» κατέληξε.
 
Ακολούθως τις υποψηφιότητες τους κατέθεσαν οι έξι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, τις υποψηφιότητες τους υπέβαλαν, ο Γιώργος Γεωργίου, ο Γιώργος Χρυσάνθου, ο Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, ο Γιώργος Κουκουμάς, η Μαρίνα Νικολάου και ο Νεοκλής Συλικιώτης.
Εμείς, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «θεωρούμε ότι η κάθε πλευρά θα πρέπει να αναδείξει τα επιχειρήματά της σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.
Και εκείνη που νιώθει βέβαιη για τα επιχειρήματα και τα αποτελέσματα των πολιτικών που έχει προωθήσει δεν έχει τίποτα να φοβηθεί απολύτως». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε ξεκαθαρίζοντας βέβαια, ότι τις πολιτικές μας θέσεις, τα πολιτικά μας επιχειρήματα, θα τα αναπτύσσουμε πάντοτε. Δεν θα σιωπήσουμε».

Σε ερώτηση για το διακύβευμα των εκλογών απάντησε ότι «θεωρώ ότι για την Κύπρο είναι πρώτα απ’ όλα το διακύβευμα για το ποια μηνύματα θα σταλούν γενικότερα». Θα συνεχίσουμε, διερωτήθηκε, «να υποστηρίζουμε πολιτικές οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό και αλαζονεία. Πολιτικές οι οποίες οδήγησαν σε φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς σε σκάνδαλα που ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια καθημερινά στη κυπριακή κοινωνία»; Ή, συνέχισε, «θα επιδιώξουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα  ότι φτάνει ως εδώ, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα να ανατείλει μια νέα εποχή για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό»;

Και βέβαια, είπε, «παρόμοια μηνύματα πρέπει να σταλούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δική μας η άποψη είναι ότι ο κυπριακός λαός έχει κουραστεί από όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα ισχυρό ότι επιβάλλεται αλλαγή της πολιτικής κατάστασης».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε πως ψήφος στο ΑΚΕΛ σημαίνει αλλαγή πορείας και διεκδίκηση «του αύριου που θέλουμε και αξίζουμε».
 
Στις 9:30 την υποψηφιότητα τους υπέβαλαν οι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα, υπέβαλαν υποψηφιότητα, ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο Ηλίας Μυριάνθους, ο Χρίστος Ιακώβου, Νατάσα Ιωάννου, ο Διομήδης Διομήδους και η Θέα Νικολάου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι προφανές ότι η Ευρώπη αλλάζει αφού δημιουργείται ένα καινούργιο πολιτικό περιβάλλον. «Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα μικρό περιφερειακό κράτος όπως είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην ακραία ανατολική πλευρά της ΕΕ, σε μια περιοχή ιδιαίτερης αστάθειας, και σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη ροή μεταναστών και προσφύγων, θα πρέπει η Κύπρος να είναι όσον το δυνατό ισχυρή στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για να μπορεί στο βαθμό που της επιτρέπεται, να προασπίσει και να υπερασπίσει τα δικαιώματά της», είπε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι για το λόγο αυτό είναι «πάρα πολύ σημαντικό για μας τους Σοσιαλιστές η Κύπρος να μπορέσει να εκπροσωπηθεί στη δεύτερο μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, τη Σοσιαλιστική Ομάδα μια ομάδα η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μια ομάδα η οποία με τις παρεμβάσεις της έχει σημαντική συμβολή σε μέτρα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που λαμβάνονται στην Ευρώπη και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας έτσι ώστε η Κύπρος μέσα από την εκπροσώπησή της σε αυτή την ομάδα να καταστεί πιο δυνατή και να μπορέσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα».
 
«Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που ζητούμε από τους πολίτες, με αίσθημα ευθύνης, να προχωρήσουν και να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ. Γιατί αυτή η ψήφος δεν είναι ψήφος που ενισχύει απλά την ΕΔΕΚ . Είναι μια ψήφος που ενδυναμώνει την πατρίδα μας στην ΕΕ, είναι μια ψήφος η οποία σηματοδοτεί την πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον εντός της ΕΕ, πρόσθεσε.
«Και την ίδια στιγμή είναι μια ψήφος η οποία δίδεται σε ένα κόμμα και σε μια ομάδα που θα αγωνιστούν για την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ευημερία και όσον το δυνατό το μεγαλύτερο σεβασμό προς τα κράτη της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Στις 9 και 45 τις υποψηφιότητες τους υπέβαλαν οι υποψήφιοι του Κόμματος για τα Ζώα. Οι πέντε υποψήφιοι του Κόμματος για τα Ζώα είναι  η Αγαθαγγέλου Άντζελα, ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους, ο Κυριάκος Κυριάκου, η Μισιέλ Μετζίτη και ο Νεόφυτος Νεοφύτου.

Ηρθε η ώρα να διαλέξετε κάτι το οποίο είναι μεν πολιτικό αλλά κάνει κοινωνικό έργο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου.Όπως είπε, οι θεμελιώδεις αρχές όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των ειδών, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα, και τη φύση γενικότερα.

Δυστυχώς, είπε, ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον στον πλανήτη που καταστρέφει τον δικό το βιότοπο αλλά και των άλλων ζωντανών οργανισμών. Η ανθρωπότητα, είπε, αποτελεί το 0,01% που επικεντρώνεται τόσο πολύ στον εαυτό της, που σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν βραχυπρόθεσμα ανθρώπινα συμφέροντα ως αφετηρία καθορισμού των πολιτικών τους. Τα ζώα, η φύση και το περιβάλλον μπαίνουν στο πρόγραμμά τους μόνο όταν ικανοποιηθούν όλες οι βραχυπρόθεσμες ανθρώπινες επιθυμίες, και δυστυχώς σπάνια συμβαίνει αυτό.

Ήρθε πλέον η ώρα για μια δραστική αλλαγή, ο πλανήτης στέλνει SOS, είπε ο κ. Κυριάκου και ανέφερε ότι οι προτεραιότητες του κόμματος σε εθνικό επίπεδο είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που αφορά την ευημερία και προστασία των ζώων και μηχανισμοί για τον αποτελεσματικό τρόπο της εφαρμογής αυτών των νομοθεσιών.

Ζητούν επίσης την  άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία εδώ και αρκετό καιρό όπως είναι το νομοσχέδιο που αφορά τα pet shops, το νομοσχέδιο που αφορά τις κλινικές, τους ζωολογικούς κήπους.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου και οι εν δυνάμει 5 υποψήφιοι του (όσα και τα 5 χρόνια ζωής του κόμματος ) «σας καλούν να δώσετε μια μοναδική ευκαιρία στο ένα και μοναδικό κόμμα που συνδυάζει και τον άνθρωπο και τα ζώα και την φύση. Δώστε μια ευκαιρία διαλέγοντας το διαφορετικό, το μικρό που είναι όμορφο και ξεχωριστό», είπε.

Πριν από την δήλωσή του, ο κ. Κυριάκου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του κόμματός του στους συγγενείς των θυμάτων του κατ΄ομολογίαν δολοφόνου.
Συνεχάρη επίσης τους δημοσιογράφους για την σημερινή παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και του Λόγου.

Οι έξι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΕΛΑΜ κατέθεσαν την υποψηφιότητα τους στις 10 το πρωί. Συγκεκριμένα υποψηφιότητα κατέθεσαν οι Γεάδης Γεάδη, Γιώργος Σολωμονίδης, Παναγιώτης Τοφίνης, Μάριος Βασιλείου, Γιώργος Νικολάου και η Μαρία Ιεροδιακόνου.

«Στις 26 Μαΐου ο κυπριακός ελληνισμός αποφασίζει ποιοι θα είναι οι επόμενοι εκπρόσωποι του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Χρίστου.

Η δική μας υποψηφιότητα, ανέφερε, «οι υποψήφιοι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, είναι μια διαφορετική υποψηφιότητα». Είναι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, «που έχουν αναλάβει το βάρος να εκπροσωπήσουν το εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη».

Μια Ευρώπη, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, «που σήμερα καταδυναστεύει τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κ. Μέρκελ και οι συνοδοιπόροι της, με πολιτικές λιτότητας, με πολιτικές που έχουν μειώσει τα εισοδήματα του κάθε βιοπαλαιστή και με πολιτικές που εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία».

Εμείς, είπε ο κ. Χρίστου, «ονειρευόμαστε και θέλουμε να χτίσουμε μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς μια διαφορετική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μετά τις 26 Μαΐου ο πολιτικός χάρτης θα αλλάξει. Τα εθνικιστικά κινήματα θα συγκροτήσουν για πρώτη φορά μια μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, στην οποία το ΕΛΑΜ θέλει να είναι μέρος της ακριβώς για να μπορέσει να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού ελληνισμού».

Τις υποψηφιότητες τους κατέθεσαν στις 10 και 15 οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του νεοσύστατου κόμματος «Πατριωτικό Κίνημα».
 
Το νεοσύστατο κόμμα κατέρχεται στις Ευρωεκλογές με πλήρες ψηφοδέλτιο στο οποίο επικεφαλής τέθηκε ο πρόεδρος τους Κινήματος, Χρίστος Ρότσας. Συγκεκριμένα οι έξι υποψηφίου του Πατριωτικού Κινήματος είναι, ο Χρίστος Ρότσας, η Χρυσελπίδα Καμμά, ο Νίκος Κίμωνος, ο Χρίστος Παπουής, ο Νικόλας Περατικός και ο Κώστας Χαραλάμπους.


Μιλώντας μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, ο κ. Ρότσας είπε ότι το Πατριωτικό Κίνημα θέλει μια Ευρώπη ισοπολιτείας, καθώς κάθε χώρα προσφέρει στο σύνολο ανεξαρτήτως μεγέθους. Η σοφία δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της χώρας, συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι «θέλουμε μια Ευρώπη η οποία να συνεχίσει να είναι χριστιανική και να βασίζεται πάνω στον πολιτισμό τον ρωμαϊκό και τον ελληνικό. Θέλουμε μια Ευρώπη όχι μαρμελάδα, αλλά μια Ευρώπη με ταυτότητα».
 
Ο κ. Ρότσας είπε ακόμη ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρώπη για ασφάλεια από την τουρκική επιθετικότητα όμως «η Ευρώπη εδώ και 15 χρόνια κάνει ότι δεν καταλαβαίνει». Αναφέρθηκε ακολούθως στην περίπτωση της Κριμαίας και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία, αλλά «στην Τουρκία τίποτε». Είπε εξάλλου ότι το 50% των τουρκικών εξαγωγών πάει στην Ευρώπη και ένα ολιγόμηνο εμπάργκο θα τη γονατίσει «έτσι ώστε, χωρίς ένα πυροβολισμό, να βρούμε μια λύση διαρκείας σε αυτό το νησί».
 
Ακολούθως είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τους όρους της παγκοσμιοποίησης, ώστε ο πλούτος να μην πηγαίνει στους ολίγους, αλλά να μοιράζεται ακριβοδίκαια. «Δεν μπορεί να γίνονται πλουσιότεροι οι πλούσιοι και οι λαϊκές τάξεις της Ευρώπης να απολαμβάνουν μισθούς πολέμου» ανέφερε. 
 
Όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ. Ρότσας είπε ότι «τα πάντα καταρρέουν και η Κυβέρνηση αδιαφορεί». Αναφέρθηκε ακολούθως στο κλείσιμο του Συνεργατισμού, στην κατάσταση της άμυνας, και στο μεταναστευτικό. 
 
«Ο Πρόεδρος πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί» συνέχισε και ζήτησε ανασχηματισμό, διαφορετικά είπε ότι μεταφέρονται οι ευθύνες πάνω του. «Εάν δεν κάνει [ανασχηματισμό] θα πρέπει ο ίδιος να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ώστε ένας φρέσκος αέρας, δροσερός να παρασύρει την αρρώστια που μας χαρακτηρίζει εδώ και καιρό» κατέληξε.
 

Στις 10 και 30 υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους οι έξι υποψήφιοι του Εθνικιστικού Απελευθερωτικού Κινήματος

Οι έξι υποψήφιοι είναι η Μαρία Καλογέρη, ο Παναγιώτης Κλεοβούλου, ο Αντώνης Πιερίδης, ο Μιχάλης Χριστοδούλου, ο Λουκάς Σταύρου και ο Χριστάκης Καπηλιώτης.


Εκ μέρους του Εθνικιστικού Απελευθερωτικού Κινήματος (ΕΑΚ) ο Λουκάς Σταύρου δήλωσε μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του Κινήματος του για τις Ευρωεκλογές στο Συνεδριακό Κέντρο, ότι το ΕΑΚ είναι μια πύρινη λόγχη κατά της προδοσίας που επιχειρείται κατά της πατρίδας μας.
 
Επέκρινε το γεγονός ότι στις εκλογές κατέρχονται και Τ/κ λέγοντας ότι οι Τ/κ συνεργάζονται με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και σφετερίζονται την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις περιουσίες των προσφύγων μας, συμμετέχοντας σε κατοχικό μόρφωμα τους και την ίδια ώρα τους δίδεται το δικαίωμα να είναι και πολίτες του νόμιμου κράτους της ΚΔ.

«Στην ΚΔ επικρατεί η αρχή ‘ένας άνθρωπος μια ψήφος’», είπε και απευθύνθηκε προς κάθε κατεστημένο που θέλει να επαναφέρει την Τ/κ κοινότητα στην πολιτική ζωή ότι αυτό συνιστά «επίθεση και υπονόμευση της ισονομίας». Είπε επίσης πως η επαναφορά της δικοινοτικότητας «θα δώσει το δικαίωμα στους Τούρκους να κατέχουν τη μισή μας πατρίδα και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στην ελεύθερη επικράτειας μας και να αντιπροσωπεύονται σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ως ‘Τ/κ κράτος’ και να ονομάζουν υβριστικά την ΚΔ ως ‘ε/κ διοίκηση’».
Στις 10 και 45 υπέβαλαν τις υποψηφιότητες τους οι έξι υποψήφιοι της Συνεργασίας Συμμαχίας και Οικολόγων. Το ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι το μοναδικό που αντιπροσωπεύεται ισότιμα από άνδρες και γυναίκες. Οι έξι υποψήφιοι είναι η Έφη Ξάνθου, η Μαρία Παστελλά και η Αλεξία Σακαδάκη καθώς και οι Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Δώρος Χριστοδουλίδης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 
Μιλώντας το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων των Κινημάτων Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τα δύο Κινήματα «ενώνουμε δυνάμεις στις ευρωεκλογές, διεκδικούμε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας την εναλλακτική επιλογή στους Κύπριους Πολίτες, δίνοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά να εκπροσωπηθούμε είτε στο ευρωπαϊκό κόμμα, είτε στην ομάδα των πρασίνων», για να προσθέσει πως «η μόνη φιλοδοξία μας είναι μαζί με το δικό μας ευρωβουλευτή να αποκτήσουν φωνή οι πολίτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Απευθυνόμαστε στους πολίτες, ζητώντας τους να μας ενισχύσουν, να ενώσουν τη δική τους φωνή με τη δική μας, να μας δώσουν τη δύναμη για να καταστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Αισιοδοξούμε ότι θα κατακτήσουμε την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο,  γιατί οι Κύπριοι πολίτες θα εκτιμήσουν την όλη δουλειά και προσπάθεια που κάνουμε, για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη μέσα από το Κυπριακό Κοινοβούλιο, για να κατοχυρώσουμε τον κατώτατο μισθό και να τερματίσουμε την εκμετάλλευση των νέων επιστημόνων, αλλά και για να βελτιώσουμε γενικότερα τις υπηρεσίες του κράτους και να καταστήσουμε το κράτος ένα αποτελεσματικό κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε με τη σειρά του πως «η πρόταση μας είναι μια πρόταση δημοκρατική εναλλακτική, οικολογική και δίδεται η ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν την πιο σωστή επιλογή», σημειώνοντας ότι «προσπερνούμε το δήθεν δίλημμα, την ψεύτικη κόντρα απέναντι στα κατεστημένα και στις ακραίες θέσεις, προχωρούμε μπροστά, ανάβουμε πράσινο και μπαίνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο».

«Τα Κινήματα  των πολιτών μπαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιτέλους μια γνήσια φωνή από τους πολίτες εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Ας την αδράξουμε», κατέληξε.
Στη συνέχεια τις υποψηφιότητές τους υπέβαλαν οι έξι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος. Συγκεκριμένα υποψηφιότητα υπέβαλαν ο Άριστος Βασιλειάδης, ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο Κώστας Μαυρίδης, ο Μαρίνος Μουσιούττας, η Κατερίνα Χριστοφίδου και η Ελένη Θεοχάρους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για μια «πιο δημοκρατική Ευρώπη της συνεργασίας, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης».

Στέλνουμε, είπε, «ένα ηχηρό μήνυμα για την αλαζονεία, τα λάθη, τις παραλείψεις της παρούσας κυβέρνησης».

«Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για να μπορέσουμε, πρόσθεσε, «να συνεχίσουμε ενισχυμένοι να προωθούμε μέτρα, που θα αποκαθιστούν αδικίες, που θα αποκαταστήσουν την μεσαία τάξη, που θα ενισχύσουν τα κυπριακά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ολόκληρη την κοινωνία».

«Διεκδικούμε το δικαίωμα να συνδιαμορφώσουμε το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους Κύπριους καταναλωτές, τους Κύπριους εργαζόμενους, τους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

«Διεκδικούμε για την Κύπρο στην Ευρώπη», ανέφερε καταληκτικά.
Στις 11 και 15 υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο υποψήφιος του Κόμματος Αγωνιστών Δικαιοσύνης Μιχάλης Μηνάς. 
 
Μιλώντας μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του ο κ. Μηνάς τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης λύσης του Κυπριακού. Αν δεν λυθεί άμεσα το Κυπριακό με τρόπο δίκαιο και για τις δύο πλευρές δεν έχουμε κανένα μέλλον σαν χώρα, ανέφερε, μιλώντας στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία. Όσον αφορά την υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι «πάμε εκεί για να αγωνιστούμε για τη λύση του Κυπριακού» καθώς η θέση αυτή «έχει τεράστια ισχύ όταν ξέρεις να τη χρησιμοποιείς».
 
Είμαστε ένα νέο κόμμα του 2015, με τεχνοκράτες που από καθαρό ενδιαφέρον για τον πολίτη διεκδικούν μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, συνέχισε. Διερωτήθηκε παράλληλα ποιό κόμμα τα έχει βάλει με το κατεστημένο και αν ο κυπριακός λαός θα ψηφίσει «τους ίδιους και τα ίδια».
 
Εξάλλου, ο κ. Μηνά είπε ότι με όσα έχουν συμβεί με την παρούσα Κυβέρνηση, οι επερχόμενες εκλογές είναι σαν τις προεδρικές. Αναφερόμενος στην παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, είπε ότι «πολύ καλά έκανε και παραιτήθηκε» ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετήσει στη θέση του άτομο που είναι αποδεκτό από όλα τα κόμματα.

Στις 11 και 30 υπέβαλαν την υποψηφιότητά τους οι έξι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι έξι υποψήφιοι είναι ο Γιάννος Λακκοτρύπης, ο Λευτέρης Δημητρίου, ο Μιχάλης Ιωάννου, ο Βάκης Ιακώβου, ο Μαρίνος Κλεάνθους και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Μιλώντας μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του Κόμματός του για τις Ευρωεκλογές στο Συνεδριακό Κέντρο, ανέφερε πως και η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις που διακυβεύουν το μέλλον τους, τη συνοχή τους, την προοπτική τους και βρίσκονται αντιμέτωπες με τα άκρα που απειλούν τη Δημοκρατία, την ανάπτυξη και την πρόοδό τους.

"Αναζητούν τη διέξοδο από μια πολυεπίπεδη κρίση που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, τις οικονομικές ελίτ, τη δημόσια διοίκηση, το ίδιο τους το μέλλον. Χρειάζεται διάλογος και συνεννόηση, προβληματισμός και φαντασία για την εξεύρεση των σύνθετων λύσεων που μπορούν να δοθούν στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας" , ανέφερε.

Είπε ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει με ενότητα και συνεργασία, μετριοπάθεια και σύνεση, λογισμό και όραμα και πρόσθεσε πως αυτό το δρόμο καλεί το κόμμα του τον κυπριακό λαό να ακολουθήσει ,στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης.
 
"Μαζί θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, να ξαναζωντανέψουμε τις ελπίδες για ένα καλύτερο, παραγωγικότερο και δημιουργικότερο αύριο. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας και να χαράξουμε μια νέα πορεία, με ένα νέο όραμα", ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας πως ψηφίζοντας Δημοκρατική Παράταξη λέμε ΝΑΙ σε ένα ισχυρό Κέντρο και ΝΑΙ στη μετριοπάθεια και την ελπίδα, κάνοντας τη διαφορά και την έκπληξη των Ευρωεκλογών.


Στις 11 και 45 υπέβαλαν την υποψηφιότητα τους οι έξι υποψήφιοι του Κινήματος Γιασεμί. Πρόκειται για τους Σενέρ Λεβέντ, Λεϊλά Κιράλπ, Φαϊζέ Οζντεμιρτσιλέρ, Ζεκί Μπεσικτεπελί, Ιμπραχήμ Αζίζ και Οζ Καραχάν.


Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο ο κ. Λεβέντ, ο οποίος μιλούσε στην τουρκική γλώσσα μέσω διερμηνέα, είπε ότι για πρώτη φορά μια τουρκοκυπριακή ομάδα από έξι υποψηφίους από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου μας κατέρχονται υποψήφιοι για τις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Αυτό, ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό γεγονός και το Κίνημα Γιασεμί σε αυτές τις εκλογές θα κάνει κάτι που δεν έγινε προηγουμένως: Θα πει αυτά που δεν έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Διακηρύττω ότι η περιοχή στα Βαρώσια η οποία εδώ και 45 χρόνια είναι κλειστή και την έχουν προσφέρει στα φίδια, για εμάς ως υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, θα είναι ο στόχος μας εντός της επόμενης πενταετίας να φροντίσουμε ώστε να ανοίξουν τα Βαρώσια. Σας το υποσχόμαστε αυτό», είπε.

Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Λεβέντ, είναι «να διατηρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που μας έχει προσφερθεί για λύση είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη θέση της η ίδρυση μιας άλλης δομής». Εμείς, είπε, «υποστηρίζουμε την συντήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».  «Μια πατρίδα, ένας λαός, ένα κράτος», ανέφερε.

Στόχος μας, είπε, «είναι οι δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί να μην υπάρχει το τείχος που μας χωρίζει. Γι αυτό αγωνιζόμαστε και είμαστε έτοιμοι να υψώσουμε την φωνή μας γι αυτούς τους στόχους».

Μέχρι τώρα οι Ελληνοκύπριοι Ευρωβουλευτές Κύπριοι μπορεί να έχουν πει ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν το έχει πει ένας Τουρκοκύπριος. Θα είναι η πρώτη φορά που ένας Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής θα μιλήσει για κατοχή στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ψήφος στο «Γιασεμί» σημαίνει, είπε, ψήφος «σε κάποιους που αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό ενάντια στην κατοχή».  

Αγωνιστικό κάλεσμα εναντίον του ιμπεριαλισμού και της εκμετάλλευσης αλλά και του κατεστημένου απεύθυνε στους πολίτες εκ μέρους Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου ο Μεχμέτ Μπιριντζί αμέσως μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του ίδιου και του Καζίμ Χαλίτ για τα Ευρωεκλογές, στο Φιλοξενία.

Μιλώντας στην ελληνική γλώσσα ο κ. Μπιριντζί απεύθυνε «αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου», λέγοντας ότι «τα αστικά κατεστημένα πολιτικά κόμματα μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

«Η κατοχή συνεχίζεται και εδραιώνεται, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τα παιδιά μας φεύγουν μετανάστες και η διαφθορά είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της πολιτικής της Κύπρου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιριντζί «ο λαός έχει την δύναμη να αλλάζει την μοίρα του. Μπορούμε να καθορίζουμε το μέλλον μας. Στις 26 Μαΐου έχουμε λόγο, έχουμε φωνή».

«Στήριξη στους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, θα είναι μόνο η αρχή, θα είναι το πρώτο βήμα για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση στην Κύπρο, στην Ευρώπη και τον κόσμο», είπε.


Συνολικά στις Ευρωεκλογές συμμετέχουν 13 συνδυασμοί και τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Στη συνέχεια κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους οι Ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Χάρης Αριστείδου
Δεν θα παίρνει μισθό εφόσον εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε σήμερα ο Χάρης Αριστείδου.
 
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, μιλώντας μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, είπε ότι οι υπηρεσίες προς την πατρίδα θα πρέπει να είναι δωρεάν.
 
«Δεσμεύομαι ότι σε περίπτωση που εκλεγώ δεν θα παίρνω μισθό. Θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου δωρεάν» είπε.

 Χρύσανθος Μαρδαπήττας
Είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές Χρύσανθος Μαρδαπήττας, προσθέτοντας ότι ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη αλλά ο ψηφοφόρος μπορεί να την φέρει.

Μιλώντας αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητά του ανέφερε ότι «τα λόγια είναι φτώχεια. Έχουμε πολλή δουλειά»

«Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη αλλά ο ψηφοφόρος μπορεί να την φέρει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρδαπήττα «είναι καιρός να σεβαστούμε το μέλλον των παιδιών μας. Να ψηφίσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μην περιμένουμε από τους πολιτικούς να μας σώσουν».

 Μιχάλης Παρασκευά
Μιλώντας μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Παρασκευά είπε ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση συμβολική, αλλά εκφράζει την ανάγκη νέων ανθρώπων για πραγματική, ουσιαστική αλλαγή.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να δώσει το δικό του προσωπικό στίγμα, ώστε ο κόσμος να έχει μια ουσιαστική επιλογή.
 
«Η δική μου υποψηφιότητα είναι απολύτως πρακτική είπε» προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να λέει πλέον ότι δεν έχει επιλογές.
 
Είπε τέλος ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και ο ίδιος δίνει ένα βήμα για να έρθει κόσμος ο οποίος πιστεύει ότι πραγματικά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

 

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό