«Αυτούς τους φόνους τους έκανε ένας ή το κακό σύστημα;»
16:10 - 03 Μαΐου 2019

Μετά το δημοσίευμα χαστούκι του BBC, μέσω του οποίου γινόταν αναφορά στο τρόπο μεταχείρισης των μεταναστριών, κάνοντας μάλιστα λόγο για σύγχρονη δουλεία, νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από τις New York Times, φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τον τρόπο αντιμετώπισης των οικιακών βοηθών.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως τουλάχιστον επτά αλλοδαπές γυναίκες ή οι κόρες τους, πολλές από αυτές ήταν ελλείπουσες για μήνες ή χρόνια, ενδεχομένως να είναι θύματα ενός άνδρα, ο οποίος είναι ύποπτος για πολλές δολοφονίες στην Κύπρο και έχει ομολογήσει αυτή την εβδομάδα.
Αλλά η σύλληψή του, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν καθησύχασε τους πολίτες, αλλά έχει εγείρει απορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των αλλοδαπών εργατών στην Κύπρο.
Παράλληλα, αναφέρεται στον τρόπο που η Αστυνομία απάντησε στις καταγγελίες, σχολιάζοντας τους χειρισμούς της ως ανεπαρκής.
«Όλα αυτά που κάνουν τώρα, έρευνες, ανασύρσεις πτωμάτων, εντοπίζουν πράγματα, θα έπρεπε να το κάνουν ένα χρόνο πριν», δηλώνει στις New York Times η Lissa Jataas, μια Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός και η ιδρυτής του Obreras Empowered, μιας ομάδας που υποστηρίζει τις οικιακές βοηθούς.
Το δημοσίευμα αναφέρει και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, αλλά και στις επικρίσεις που δεχόταν ο Αρχηγός Αστυνομίας.
Περιλαμβάνει επίσης και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει διατάξει διοικητική έρευνα και για να περιορίσει τη διεθνή κατακραυγή, θα έχει συναντήσεις με διπλωμάτες από τις χώρες από όπου κατάγονται οι οικιακοί βοηθοί.
«Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητά μας για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα», έγραψε ο κ. Αναστασιάδης στο Twitter.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε πως, αν και δεν εμπλέκεται άμεσα με τις έρευνες «η συνείδηση και οι αρχές μου με αναγκάζουν να παραιτηθώ». Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η παραίτησή του ήταν αναγκαία, όχι γιατί το έγκλημα ήταν ειδεχθές, αλλά για όλα αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τους χειρισμούς και τις πιθανές ελλείψεις, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο ιστορικό της υπόθεσης και για το πως εντοπίστηκε το πρώτο πτώμα στο μεταλλείο του Μιτσερού.
Η Δρ. Νάταλη Αλκιβιάδου, λέκτορας στο UCLAN Cyprus και διευθύντρια της οργάνωσης Aequitas, μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνει στις New York Times πως οι οικιακές βοηθοί από ξένες χώρες έχουν περιθωριοποιηθεί στην Κύπρο.
«Το νομικό καθεστώς αυτών των υπαλλήλων είναι συνυφασμένο άμεσα με τους εργοδότες τους και στις πλείστες περιπτώσεις, ζουν στα σπίτια τους, αφήνοντας τις έτσι ευάλωτες στη βία και στην εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενο έχουν περιορισμένη νομική προστασία. Περισσότεροι από 30000 οικιακοί βοηθοί εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο και ακόμη 30000 άλλοι παράνομα, σύμφωνα με το Aequitas. Οι περισσότεροι είναι από τις Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Ινδία και Νεπάλ».
Η Δρ. Αλκιβιάδου σημείωσε πως αυτές οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες από πολλούς στην κυπριακή κοινωνία και αυτό φαίνεται στην τοπική διάλεκτο. Δύο από τις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν ο Κύπριοι, αναφερόμενοι στις οικιακές βοηθούς είναι «κοπέλα» και «μικρό μαύρο κορίτσι».
«Μπορεί σε ένα σπίτι να εργάζεται μια κυρία 55 χρόνων και ακόμη να την προσφωνούν ‘κοπέλα’», εξήγησε η κ. Αλκιβιάδου.
Η Δρ. Αλκιβιάδου υπέδειξε πως η ιδιότητά τους ως οικιακές βοηθοί μπορούσε να είναι ένας παράγοντας στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αρχές τις υποθέσεις τους. «Αν ο δράστης στόχευε έστω και σε Κύπρια, ο χειρισμός από την Αστυνομία ενδεχομένως να ήταν εντελώς διαφορετικός».
Η κ. Jataas υποστήριξε πως αυτοί οι συγκεκριμένοι φόνοι ήταν συμπτώματα μιας θεσμοθετημένης κακοποίησης.
«Ρωτώ, αυτούς τους φόνους τους έκανε ένας ή τους έκανε το κακό σύστημα»;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Την άλλη εβδομάδα η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, παραμένουν σε ανοικτή γραμμή με τους ανακριτές
- Δημοσίευμα-χαστούκι από το BBC: «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες»
- Ξεγύμνωσε τις Αρχές και η Νομική Υπηρεσία-Τι έγραφαν στους φακέλους των ελλειπόντων
- Αυτή είναι η επιστολή παύσης του Αρχηγού Αστυνομίας από τον Αναστασιάδη
- «Έχουμε ένα δολοφόνο, ηδονιστή. Απολάμβανε την αγωνία θανάτου του θύματος»
- Οι «ελλείπουσες» ευθύνες του καπετάνιου και η διοικητική έρευνα για τους… ναύτες