Κατέρριψαν το παραμύθι των Τούρκων για «πολιτική ισότητα» Νιαζί και «Γιασεμί»

Ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός, το οποίο δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, σημειώθηκε στις Ευρωεκλογές. Αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι, χωρίς την επίπλαστη «πολιτική ισότητα» που ζητά η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία στα κατεχόμενα και χωρίς διαχωρισμούς του κυπριακού λαού σε ζώνες και κρατίδια, οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να διεκδικούν και να κερδίζουν πολιτικά αξιώματα με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων.
 
Η εκλογή του πρώτου Τ/κ ευρωβουλευτή, του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος ρίχθηκε στις εκλογές με το ΑΚΕΛ, είτε θεωρείται θετική εξέλιξη είτε αρνητική με άλυτο το Κυπριακό, αποτελεί απόδειξη πως τα κοινά ψηφοδέλτια δεν αποτελούν εμπόδιο για να αναδειχθεί κάποιος Τ/κ. Και αυτό συνέβη με άμεση δημοκρατία, χωρίς στάθμιση ψήφου, ποσοστώσεις και ψηφοφόρους κατανεμημένους σε συνιστώντα κρατίδια, αλλά στο πλαίσιο μίας ομαλής εκλογικής διαδικασίας, όπου όλη η Κύπρος ψήφισε ως ενιαία εκλογική περιφέρεια και όχι σε ζώνες στη βάση της εθνικής καταγωγής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ψήφισαν ΑΚΕΛ «δαγκωτό» οι Τουρκοκύπριοι-Πόσοι ψήφισαν ΕΛΑΜ


Πλέον ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μπαίνει στο μικροσκόπιο και θα ελέγχεται ενδελεχώς για την στάση του και τις θέσεις που θα πρεσβεύει. Τα λόγια και τα έργα του στο Ευρωκοινοβούλιο θα αποδείξουν εάν θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αν θα επιβεβαιώσει τους φόβους και την καχυποψία που εκφράζονται για το πρόσωπό του από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Κιζιλγιουρέκ δεν θα κάνει θητεία εκ περιτροπής με κάποιον Ε/κ, όπως κάποιοι θεωρούν λογικό να γίνεται με τον Πρόεδρο της Κύπρου μετά τη λύση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα… δανεικά, η επίτευξη του στόχου και η επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ

 
Η απόδειξη… μυρίζει «Γιασεμί»
Η υποτιθέμενη ανάγκη για προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσα από κρυφά και φανερά βέτο και «θετικές ψήφους», αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν αποτελεί παρά μία προσπάθεια της Άγκυρας για επικυριαρχία της Κύπρου, μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών διχασμού και παρέμβασης στις κρατικές δομές, αφού οι Ε/κ ούτε αποκλείουν τους Τ/κ ούτε αρνούνται να τους προσφέρουν λόγο, στήριξη και αξιώματα.
 
Αντιθέτως, το γεγονός πως περισσότερο από τα δύο τρίτα των ψήφων που εξασφάλισε το Κίνημα «Γιασεμί», ένας αμιγώς τ/κ συνδυασμός υποψηφίων, προέρχονταν από την ε/κ και όχι από την τ/κ κοινότητα, καταρρίπτει πλήρως το τουρκικό αφήγημα.
 
Πιο συγκεκριμένα, το «Γιασεμί» έλαβε από τα ειδικά εκλογικά κέντρα των Τουρκοκυπρίων 1,335 ψήφους, ενώ συνολικά εξασφάλισε 4,786 ψήφους, που μεταφράζεται σε ποσοστό 1,7%. Μπορεί το ποσοστό αυτό να φαίνεται μικρό αλλά δεν είναι αμελητέο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι 3,451 Ε/κ, πολύ περισσότεροι από ό,τι οι Τ/κ, προσέφεραν ψήφο σε ένα συνδυασμό που αποτελείτο αποκλειστικά από Τ/κ.  
 
Μία ομάδα Τουρκοκυπρίων, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν μόνιμα στα κατεχόμενα και χωρίς να μιλούν όλοι Ελληνικά, κατάφερε να πείσει να την εμπιστευτούν πολιτικά οι Έλληνες της Κύπρου, με μοναδικό όπλο τις αντικατοχικές της θέσεις κατά της Τουρκίας. Της Τουρκίας που υποστηρίζει πως οι Έλληνες της Κύπρου θα παραβιάζουν τα δικαιώματά των Τ/κ αν δεν καταλύσουμε την αρχή του «ένας άνθρωπος, μία ψήφος»…   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσκολες ώρες για Συμμαχία και Οικολόγους μετά το ναυάγιο των Ευρωεκλογών

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Π.Χρυσοχούς: Να συνεχιστεί η προσπάθεια για διάνοιξη σημείων διέλευσης
Τα οκτώ σημεία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ατζέντα Τατάρ και η άδεια από την Άγκυρα
Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό
Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Τραμπ-«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να επιτύχουμε Κύπρος-ΗΠΑ»
Ζητούν ενημέρωση από τον Πρόεδρος για συνάντηση με Τατάρ τα κόμματα-Οι πρώτες αναγνώσεις
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση