Δύσκολες ώρες για Συμμαχία και Οικολόγους μετά το ναυάγιο των Ευρωεκλογών
07:04 - 28 Μαΐου 2019
Θολό και αβέβαιο μοιάζει να είναι το τοπίο σε Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων μετά το άσχημο για τη συνεργασία τους αποτέλεσμα των προχθεσινών Ευρωεκλογών. Παρά το γεγονός-που αναγνωρίζεται απ' όλους και στα δύο κόμματα-, ότι η συνεργασία τους υπήρξε άψογη, το πενιχρό 3,29% το οποίο εξασφάλισαν, και το οποίο μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από δέκα χιλιάδες ψήφους, δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εκλογικής αποτυχίας της συνεργασίας Συμμαχίας-Οικολόγων, αρκεί να υπενθυμιστεί ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2016, η Συμμαχία Πολιτών έλαβε 21,114 ψήφους και ποσοστό 6%, ενώ οι Οικολόγοι έλαβαν 16,909 ψήφους και ποσοστό 4,81%. Αθροιστικά, δηλαδή, τα δύο κόμματα έλαβαν πάνω από 10%, ενώ σε πραγματικούς αριθμούς, στηρίχθηκαν από 27 χιλιάδες ψηφοφόρους. Από αυτές τις 27 χιλιάδες, οι 17 χιλιάδες, στις προχθεσινές Ευρωεκλογές, τους γύρισαν την πλάτη.
Υπενθυμίζεται επίσης πως στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, του 2014, η Συμμαχία Πολιτών έλαβε 17,549 ψήφους και ποσοστό 6,78%, που μεταφράζεται σε επτά χιλιάδες ψήφους περισσότερες από όσους έλαβε μέσα από τη συνεργασία με τους Οικολόγους στις προχθεσινές εκλογές.
Η Συμμαχία
Με μια πρώτη ανάγνωση των προχθεσινών αποτελεσμάτων, στη Συμμαχία Πολιτών θεωρούν πως οι βασικοί λόγοι της αποτυχίας είναι δύο και έχουν να κάνουν:
Πρώτο, με την μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη, κατ΄ αναλογία ποσοστού αποχής των ψηφοφόρων του κόμματος, σε σχέση με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Δεύτερο, με τις μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων προς την ΕΔΕΚ, λόγω της κινδυνολογίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες και είχε να κάνει με την ενδεχόμενη είσοδο του ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στη Συμμαχία Πολιτών δεν κρύβονται και αναγνωρίζουν στο έπακρον τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε λήψη βεβιασμένων αποφάσεων, και οι όποιες εξελίξεις, αναμένονται εκτός απροόπτου μετά το καλοκαίρι.
Η φημολογία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό και έβλεπε ενδεχόμενη περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, ακόμα και συνένωση, δεν επιβεβαιώνεται και σύμφωνα με πληροφορίες ουδέποτε συζητήθηκε μεταξύ των ηγεσιών.
Ωστόσο, από τη Συμμαχία και δια στόματος Γιώργου Λιλλήκα, ακούστηκε ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να έχει προοπτικές. Και αυτό, διότι εδώ και καιρό τα δύο κόμματα έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Αρχικά εντός της Βουλής με προτάσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν θετικά από το Σώμα και σε δεύτερο επίπεδο με τη θετική ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας, μακριά από προστριβές, επιθέσεις και αλληλοκατηγορίες με άλλα κόμματα.
Οι Οικολόγοι
Στην πλευρά των Οικολόγων ο προβληματισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις που έδειχναν πως η υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Θεόπεμπτου, μπορούσε να κάνει την ανατροπή και να πετύχει είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Την ώρα, μάλιστα, που σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Οικολόγοι κατέγραψαν θεαματική άνοδο, το Κίνημα Οικολόγων είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται καθιστώντας αβέβαιη ακόμα και την είσοδο του στην επόμενη κυπριακή Βουλή.
Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να μελετήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια προσπάθεια να το ερμηνεύσουν και να καταγράψουν τι πήγε λάθος.
«Όλα ανοιχτά»
Σε ένα άλλο επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αναμένεται να προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Λιλλήκα και του Γιώργου Περδίκη, χωρίς πάντως να αναμένεται να ληφθούν τελικές ή έστω καθοριστικές αποφάσεις ως προς το μέλλον της συνεργασίας τους, με στελέχη του κόμματος να σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.