Μετά τα «χρυσά» καλαμαράκια, χρεώνουν 350€ για μια μπριζόλα στη Μύκονο
10:52 - 28 Μαΐου 2019
Μπορεί ο ΦΠΑ να μειώθηκε στο 13%, όμως οι τιμές των προϊόντων στο Νησί των Ανέμων είναι εξωπραγματικές: μια μπριζόλα κοστίζει 385 ευρώ, η χωριάτικη σαλάτα 18,50, ο χυμός πορτοκάλι 18, η Coca-Cola 15, ένα ποτήρι Prosecco 68 ευρώ και η ξαπλώστρα 50 ευρώ, τα οποία γίνονται 100 αν ζητήσεις και ομπρέλα.
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της αισχροκέρδειας, δεν έχει παρά να περιηγηθεί στις σελίδες του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ιστότοπου στον κόσμο, του γνωστού TripΑdvisor, και να διαβάσει κριτικές τουριστών που επισκέφτηκαν τη Μύκονο πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια του μήνα που διανύουμε, καθώς το νησί έχει ήδη αρκετό κόσμο.
Εκεί θα διαπιστώσει ότι το περιστατικό με τον Αμερικανό τουρίστα που πλήρωσε 836 ευρώ για έξι μερίδες καλαμάρι και έξι ντόπιες μπίρες σε παραθαλάσσιο εστιατόριο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι κακές κριτικές αποδεικνύουν ότι και φέτος η Μύκονος είναι αδικαιολόγητα ακριβή, όχι μόνο για τον μέσο τουρίστα, αλλά και για τους μεγιστάνες του χρήματος που αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η διαφορά μεταξύ της ποιότητας του προϊόντος σε σχέση με την τιμή που το αγοράζουν είναι χαοτική.
Με εξαίρεση τις διάσημες παραλίες και τα φημισμένα beach bars τους, όπως το «Nammos» στην Ψαρού, το «Scorpios» στην Παράγκα, το «Principote» στον Πάνορμο ή το «Santana» στην Παράγκα, όπου οι υψηλές τιμές θεωρούνται από τους θαμώνες τους απόλυτα δικαιολογημένες λόγω του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουν τα εν λόγω μαγαζιά, δεκάδες άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις πουλάνε αδικαιολόγητα ακριβά, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να επιστρέφουν στις χώρες τους απογοητευμένοι και φυσικά να διασύρουν τη Μύκονο με τις κριτικές τους στους φίλους τους και στους παγκόσμιους online ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Προβληματίζει δε το γεγονός ότι οι διαμαρτυρόμενοι πελάτες προκειμένου να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εξωφρενικές τιμές αναρτούν τα δελτία παραγγελιών, κάτι που ενδεχομένως και να σημαίνει ότι οι καταστηματάρχες δεν κόβουν αποδείξεις.
Ένα καλαμάκι επτά ευρώ
Τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υποτίθεται ότι εδώ και 20 ημέρες περίπου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι για την αύξηση της τιμής στο σουβλάκι μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού «κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μαΐου 2019», στη Μύκονο η τιμή του πιο αγαπημένου ελληνικού εδέσματος έχει ξεφύγει από κάθε λογικό όριο, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.
Ενδεικτικά, σουβλατζίδικο στη Χώρα της Μυκόνου χρεώνει την αραβική πίτα με χοιρινό καλαμάκι 7,20 ευρώ και το σάντουιτς με χοιρινό καλαμάκι 7,40 ευρώ. Στο ίδιο παραθαλάσσιο εστιατόριο που χρεώνει 95 ευρώ τη μερίδα το καλαμάρι, το απογυμνωμένο κόκαλο με την μπριζόλα στην άκρη που θυμίζει το χαρακτηριστικό μονό τσεκούρι τόμαχοκ των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής και θεωρείται τόσο δημοφιλές, σε σημείο που μπορείς να το βρεις ακόμα και στην τελευταία ελληνική χασαποταβέρνα, χρεώνεται 385 ευρώ!
«Απάτη», γράφει ένας εξαγριωμένος πελάτης που επισκέφτηκε το εν λόγω εστιατόριο την περασμένη Τετάρτη και τονίζει: «Βάζουν παραπλανητικές τιμές στο μενού, είναι υπερβολικά ακριβοί, συνεχώς αλλάζουν το όνομα της εταιρείας για να αποφύγουν τα δυσμενή σχόλια. Τρία πιάτα φαγητό για 800 ευρώ είναι αδιανόητο». Η τιμή της μπριζόλας στη Μύκονο αγγίζει τα όρια του κατώτατου μισθού, αφού για να τη γευτείς καλείσαι να πληρώσεις 385 ευρώ.
Μάλιστα ο ίδιος πελάτης παραθέτει και το δελτίο παραγγελίας όπου φαίνεται ότι για μια χωριάτικη σαλάτα, μια μπριζόλα-τόμαχοκ, δύο μερίδες καλαμάρι, ένα γλυκό, δύο μερίδες μουσακά, δύο μπρουσκέτες, μία μερίδα λαχανικά σχάρας, μία μερίδα ψητές πατάτες, επτά μπίρες και ένα σφηνάκι, χρεώθηκε 892 ευρώ!
Πέρυσι, σε μια αλλοπρόσαλλη σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα και τους επιχειρηματίες να γκρινιάζουν για τους χαμηλούς τζίρους, την ίδια στιγμή που το νησί έσφυζε μεν από κόσμο αλλά οι τουρίστες πάθαιναν απανωτά εγκεφαλικά μέσα στο μεθύσι τους όταν έφτανε η στιγμή του λογαριασμού, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να ξοδεύουν, όλοι τους αναρωτήθηκαν: «Μήπως τελικά η Μύκονος έφτασε στο σημείο κορεσμού;»
Φέτος, με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικά σχετικά με την ποιότητα των τουριστών που αναμένεται να επισκεφτούν τη Μύκονο, ορισμένοι επιχειρηματίες συνεχίζουν απτόητοι στο ίδιο μοτίβο.
Όχι μόνο δεν δέχονται να κατεβάσουν τις τιμές, αλλά επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τις αυξήσουν, χωρίς να φροντίσουν καν για το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν. Και δεν είναι μόνο το φαγητό και το ποτό που χρεώνονται πανάκριβα στο νησί, αλλά και οι κάθε λογής υπηρεσίες. Για παράδειγμα, σε κάποιες παραλίες οι καταστηματάρχες χρεώνουν την ξαπλώστρα 50 ευρώ, ενώ αν ζητήσεις να σου ανοίξουν και ομπρέλα, τότε θα χρεωθείς 50 ευρώ επιπλέον. Πέρυσι στην αρχή της σεζόν οι τιμές στα πάρκινγκ των beach bars ξεκινούσαν από τα 20 ευρώ, για να φτάσουν μέσα στον Ιούλιο τα 40 και τα 50 ευρώ.
Κι αν το κόστος ζωής χαρακτηρίζεται υπερβολικό από αρκετά εύπορους τουρίστες, φανταστείτε τι αντιμετωπίζει ο μέσος τουρίστας, ο οποίος, εκτός από την ακριβή διαμονή (οι τιμές σε απλό δίκλινο ξεκινούν από τα 300 ευρώ), έχει να πληρώσει βασικές υπηρεσίες και προϊόντα σε εξωφρενικές τιμές.
Ενδεικτικά, δύο αναψυκτικά σε κοκτέιλ μπαρ που λειτουργεί μέσα σε χωράφι και κοιμίζει το προσωπικό του σε υπαίθριες σκηνές χρεώθηκαν 16 ευρώ, ένα σάντουιτς απέναντι από την πιάτσα των λεωφορείων 12,80 ευρώ, ένα σουβλάκι με μια μπίρα 14 ευρώ, ενώ ένας τουρίστας που πήγε να καθίσει σε μια ξαπλώστρα χωρίς ομπρέλα στην παραλία της Αγίας Αννας αναγκάστηκε να βγάλει 40 ευρώ από το πορτοφόλι του.
Πηγή: Πρώτο Θέμα