Νεκροί και τραυματίες από επιθέσεις εναντίον γιατρών και νοσηλευτών στο Κογκό

Το Υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό έχει καταγράψει 132 επιθέσεις εναντίον μελών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αφότου ξέσπασε η επιδημία του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της χώρας πριν από δέκα μήνες, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς.

«Μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2018 και της 20ής Μαΐου 2019, καταγράφηκαν 132 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στο πλαίσιο της επιδημίας του Έμπολα, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και 38 τραυματίες μεταξύ του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας και των ασθενών», ανέφερε το Υπουργείο στο πιο πρόσφατο δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

Γιατροί και νοσοκόμοι «καταγγέλλουν απειλές κατά της ζωής τους και περί καταστροφής των υγειονομικών δομών» που δέχονται «τις τελευταίες ημέρες» εξαιτίας «του ρόλου τους στην αντιμετώπιση του Έμπολα», τονίζει το Υπουργείο.

«Εξαιτίας αυτής της στοχευμένης βίας, πολλοί γιατροί και νοσοκόμοι στις περιοχές Μπένι και Λιμπερό αναγκάστηκαν να μετακινηθούν ή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον τόπο διαμονής τους, αναγκάζοντας έτσι κάποιες δομές υγείας να κλείσουν τις πόρτες τους», προστίθεται.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες σε γενική συνέλευσή τους την Πέμπτη ζήτησαν από τις αρχές «να βάλουν τέλος σε αυτό το φαινόμενο της βίας εναντίον των εργαζομένων στον τομέα της υγείας» και προειδοποίησαν ότι «εάν οι απειλές δεν σταματήσουν» θα προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Συνολικά, έχουν καταγραφεί 1.248 θάνατοι (1.160 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 88 πιθανά) και 490 άνθρωποι έχουν ιαθεί» από το ξέσπασμα της επιδημίας, την 1η Αυγούστου 2018, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν την Πέμπτη έναν νέο «συντονιστή» των προσπαθειών επείγουσας αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Γκρέσλι, ως τώρα αναπληρωτή ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Κινσάσα μεθαύριο Δευτέρα.

Δειτε Επισης

Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Λύθηκε υπόθεση βιασμού και φόνου 57 χρόνια μετά στη Βρετανία-Ένοχος ένας 92χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση αεροσκαφών σε διάδρομο-Το φτερό Boeing διέλυσε το πηδάλιο ενός Airbus