Οικολόγοι-Συμμαχία: Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης η απόφαση για Άγ. Μαυρίκιο

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για να θέσει με τη σειρά της θέμα απομάκρυνσης των βρετανικών βάσεων από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον Άγιο Μαυρίκιο, αναφέρουν οι Πρόεδροι του Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και Γιώργος Λιλλήκας, αντιστοίχως,  οι οποίοι προέβησαν σε δηλώσεις μετά από επίσκεψή τους στο Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση «ακόμα και ως μη δεσμευτική που είναι, έχει ιστορική σημασία και πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τη βρετανική στρατιωτική παρουσία στο νησί και τις λεγόμενες κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που η Βρετανία με μια καθαρά φιλοτουρκική στάση, δικαιολογεί εμμέσως πλην σαφώς, την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «έχουν δημιουργηθεί πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να απαιτήσουμε επίσημα ως κράτος τον τερματισμό και το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο που όχι μόνο δεν είναι κυρίαρχες αλλά είναι και παράνομες και αυτό λέει άλλωστε και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που αυτή είναι δεσμευτική για τη βρετανική κυβέρνηση».
 
«Θέλω να πιστεύω ότι θα τολμήσει επιτέλους η κυπριακή κυβέρνηση, αυτό που τόλμησε ο Άγιος Μαυρίκιος» είπε ο κ. Λιλλήκας, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών, «να καταθέσουμε, με το άνοιγμα της Βουλής, Σχέδιο Απόφασης και όχι ψήφισμα, που θα καλεί την Κυβέρνηση να ξεκινήσει το διάλογο τερματισμού της παρουσίας των βάσεων στην Κύπρο».
 
Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου
 
Μετά από την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων δήλωσε ότι «η δική μας η πολιτική πρόταση περιλαμβάνει τη στήριξη της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας και το Ινστιτούτο Κύπρου αποτελεί ένα οργανισμό αιχμής για αυτά τα θέματα και θεωρούμε ότι πρέπει τόσο το Ινστιτούτο όσο και τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας γενικότερα στην Κύπρο να τους ενισχύσουμε με ένταση και έμφαση».
 
Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος μας μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο είναι ακριβώς να επιδιώξουμε να απορροφήσει η Κύπρος περισσότερα κονδύλια για έρευνα, τεχνολογία, επινόηση και ιδιαίτερα θέματα περιβάλλοντος, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικών αλλαγών θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα στην έρευνα αλλά στη διαμόρφωση πολιτικών».
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι «στο Ινστιτούτο Κύπρου γίνεται και μια εξαιρετική δουλειά αναφορικά με την παρακολούθηση των επιπτώσεων στο νησί από την πιθανή λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου της Τουρκίας».
 
«Το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου και κάθε οργανισμού που προωθεί την έρευνα και την τεχνολογία πρέπει να στηριχθεί από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και την Ευρωβουλή», δήλωσε, καταλήγοντας.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών συνεχάρη τον Πρόεδρο και ολόκληρη την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου «για τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει πάρει το ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια αλλά και τις πολύ μεγάλες επιτυχίες που προβάλλουν τη χώρα και δείχνουν ταυτόχρονα και τις δυνατότητες που έχουμε ως Κύπρος όταν επενδύσουμε σωστά, όταν αξιοποιήσουμε σωστά το επιστημονικό μας δυναμικό, ότι μπορούμε διαπρέψουμε στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».
 
Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «αξίζουν επίσης συγχαρητήρια για ακόμη ένα λόγο: Επειδή έζησα από την αρχή, από την πρώτη ιδέα, τη γένεση αυτού του ινστιτούτου, η επιτυχία που σήμερα παρουσιάζει ανατρέπει και μια πολιτική κουλτούρα που δεν πιστεύει στην έρευνα και την καινοτομία, μια κουλτούρα που δεν επέτρεψε ακόμα να δημιουργήσουμε στην χώρα μας τεχνολογικό πάρκο, παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων δεκαετιών».
 
Πρόσθεσε ότι «αξίζει να αναφέρουμε ότι η όλη επιτυχία του ινστιτούτου αποδεικνύει ότι το όραμα είναι εφικτό αν αξιοποιήσουμε όντως τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, που είναι πολύ μεγάλες σήμερα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ως ευκαιρία για να επενδύσουμε στην καινοτομία και ως ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε την επιστημονική δημιουργικότητα και να δώσουμε λύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες».
 
«Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που εμείς οραματιζόμαστε και αυτή την ΕΕ που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία είναι για την οποία θα εργαστούμε και μέσα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», είπε, κλείνοντας ο Γιώργος Λιλλήκας.
 
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Παπανικόλας, δήλωσε ότι «με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή δεχθήκαμε την αντιπροσωπεία της συνεργασίας Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών στις Ευρωεκλογές με την οποία συζητήσαμε τους στόχους, τα οράματα και το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κλιματικών αλλαγών και περιβάλλοντος και καινοτομίας και εκπαίδευσης».
 
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που είχαμε αυτό τον συνεχή διάλογο – σήμερα ήταν μια επόμενη επίσκεψη – γύρω από αυτά τα καυτά θέματα της πατρίδας μας», είπε ο κ. Παπανικόλας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανησυχητικές πληροφορίες για εισαγωγή προβάτων στα κατεχόμενα-Ζητά ενημέρωση η Κυβέρνηση
Ζητά εξηγήσεις η Επιτροπή Γεωργίας για τους ελέγχους στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα βίντεο σε δημόσιους χώρους-«Δεν είναι άσπρο-μαύρο, εξαρτάται από τις περιστάσεις»
Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου οι σχέσεις με ΗΠΑ επί εποχής Τραμπ-Βάζει φρένο στις απουσίες η Μέτσολα
Άνω κάτω στις Κεντρικές-Ισοβίτης του τετραπλού φονικού έδωσε συνέντευξη εκτός Κύπρου από το κελί με βιντεοκλήση
Η Διώρυγα είναι και θα είναι του Παναμά, απαντά στον Τραμπ ο πρόεδρος της χώρας
Ένα τέταρτο άγνωστο όχημα, μια «ορφανή» πέμπτη σφαίρα και ένας Τ/κ που δεν καταζητείτο αλλά ομολόγησε
Μεγάλος αριθμός μονάδων θα αρχίσουν το 2025 σε Παλλουριώτισσα, Αγλαντζιά, Λεμεσό και Λακατάμια
Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό