Στο προσκήνιο η δεσμευτική ισχύ των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Μαμάντοφ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με τη δεσμευτική ισχύ της εκτέλεσης των αποφάσεών του, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς διαδικασίας που επιτρέπει στο ίδιο να προχωρήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης «Ιλγκάρ Μαμάντοφ εναντίον Αζερμπαϊτζάν».
 
Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται χρήση της διαδικασίας αυτής για εκδικασθείσα υπόθεση, στην οποία η εναγόμενη χώρα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την παραπομπή της υπόθεσης από την Επιτροπή Υπουργών, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία.
 
Πρόκειται για την πρόνοια του άρθρου 46§4, η οποία ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Επιτροπή Υπουργών κινήθηκε κατά του Αζερμπαϊτζάν για την κράτηση του πολιτικού αντιφρονούντα Ιλγκάρ Μαμάντοφ.
 
Το Μπακού καταδίκασε το 2014 τον κ. Μαμάντοφ σε επταετή κάθειρξη για πρόκληση ταραχών και για αντίσταση ή άσκηση βίας κατά δημοσιών αξιωματούχων. Μετά από προσφυγή στο ΕΔΑΔ, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο αιτητής διέπραξε κάποιο αδίκημα, ενώ εκτίμησε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του κ. Μαμάντοφ ήταν η φίμωση ή η τιμωρία του επειδή άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση.
 
Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις προς το Μπακού να αποφυλακίσει τον κ. Μαμάντοφ χωρίς καθυστέρηση, η Επιτροπή Υπουργών παρέπεμψε τον Δεκέμβριο του 2017 την υπόθεση εκ νέου στο ΕΔΑΔ για να αποφανθεί κατά πόσο το Αζερμπαϊτζάν απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κάνουν ουρές για noodles σε γραφείο τελετών στην Κίνα
Δολοφόνος εξιχνίασε τον φόνο της γυναίκας του δέκα χρόνια μετά-Αποκάλυψε στον γιο τους πού την έθαψε
Η πρώτη αντίδραση των συριακών κουρδικών δυνάμεων στην έκκληση Οτσαλάν-«Δεν σχετίζεται με εμάς στη Συρία»
Καίει το Ισραήλ εσωτερική έρευνα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου-«Πλήρης αποτυχία»
Σαφή πτώση παρουσιάζουν μετά το 2022 οι δαπάνες για νευρόλυση
Βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση της υγείας του πάπα Φραγκίσκου
Κυπριακό, εξελίξεις στη Συρία και Ουκρανικό συζήτησαν Κόστα και Ερνογάν
Λέξη προς λέξη τα συμπεράσματα για το δυστύχημα στα Τέμπη όπως αναφέρονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Προειδοποιεί για τροχαίες διευθετήσεις σε όλες τις πόλεις για τις εκδηλώσεις για τα Τέμπη η Αστυνομία
Θετικός για συμμετοχή αυτοτελώς εργαζόμενων σε προγράμματα της ΑνΑΔ ο Παναγιώτου