Γιατί αναζητάμε λιπαρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια δίαιτας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο θέλουμε τα τρόφιμα που προσπαθούμε να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας και αν τελικά υπάρχει κάποιος τρόπος να βγάλουμε από τη σκέψη μας αυτή την επιθυμία; 
 
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον έχουν εντοπίσει νέα κυκλώματα του εγκεφάλου που μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα «φρένο» για την επιθυμία για το φαγητό. Τα ευρήματα της μελέτης είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στο «Behavioural Brain Research».
 
Στη μελέτη που  έκαναν σε αρουραίους που είχαν περάσει έναν μήνα καταναλώνοντας φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι ερευνητές ανέστειλαν με επιτυχία την επιδιωκόμενη επιθυμία τους για λιπαρές τροφές. 
 
Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας, Jonathan Hommel η λαχτάρα για τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά - αυτό περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα πρόχειρου φαγητού - αποτελεί σημαντικό μέρος της παχυσαρκίας και της υπερφαγιάς.
 
Όπως είπε «Όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τα λιπαρά τρόφιμα. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τη λαχτάρα τους γι’ αυτά τα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών». 
 
Αρκετές μελέτες συμπεριφοράς έδειξαν ότι η άρνηση κατανάλωση ορισμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια δίαιτας προκαλεί αυξημένη λαχτάρα και κίνητρα για αυτό το φαγητό. Ωστόσο, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που οδηγούν σε αυτό το είδος υπερκατανάλωσης δεν είναι γνωστοί. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές του UTMB επεδίωξαν να μάθουν πώς ο εγκέφαλος οδηγεί αυτήν την δυνητικά επιβλαβή συμπεριφορά με τη βοήθεια αρουραίων.
 
Χρησιμοποιώντας ποντίκια που είχαν μπει σε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για 30 ημέρες και είχαν επίσης εκπαιδευτεί να αναζητούν  λιπαρές λιχουδιές με το πάτημα ενός μοχλού, η ερευνητική ομάδα μέτρησε πόσες φορές είχαν έντονη τη λαχτάρα να πατήσουν το μοχλό.
 
Στη συνέχεια, οι μισοί από τους αρουραίους υποβλήθηκαν σε μια χειρουργική επέμβαση που εμπόδισε τις επιδράσεις μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου με την ονομασία neuromedin U υποδοχέας 2 μέσα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Ενώ, το άλλο μισό των αρουραίων δεν υποβλήθηκε σε αυτή τη θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που είχαν υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση δεν ένιωθαν την ανάγκη για λιπαρές τροφές όπως οι υπόλοιποι αρουραίοι.
 
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Hommel, αν και τα ευρήματα είναι μόνο το πρώτο βήμα από μια μακρά διαδικασία έρευνας, σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν αυτή την επιθυμία για λιπαρές τροφές.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως
Στην Κύπρο καταγράφονται 38 νέα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του μαστού ετησίως
Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στη μακροβιότητα ατόμων με θαλασσαιμία
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Ιστορική συμφωνία ΠΟΥ για προετοιμασία έναντι μελλοντικών πανδημιών
Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο
Έλλειψη εδώ και τρεις μήνες σε αντιψυχωσικό φάρμακο-Πέραν των 38 χιλιάδων χαπιών ζητά ο ΟΑΥ
Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα που προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου στην Πάτρα
Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών