Γύρισαν την πλάτη στους ΛΟΑΤΙ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές
18:09 - 22 Μαΐου 2019
Ερωτηματολόγιο σε τριάντα έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές, απέστειλε η οργάνωση ΛΟΑΤΙ, με θεματολογία που αφορά την συγκεκριμένη οργάνωση, έτσι ώστε να δώσουν οι υποψήφιοι τις δικές τους θέσεις.
Συνολικά έντεκα θέματα καταγράφηκαν στο ερωτηματολόγιο, το οποίο στάλθηκε σε υποψήφιους του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Οικολόγων και της ΔΗΠΑ.
Από αυτούς τους τριάντα έξι υποψήφιους, το ερωτηματολόγιο απάντησαν οι δέκα.
Πρόκειται για όλους τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ, δηλαδή τους Νεοκλή Συλικιώτη, τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, τον Άθω Γεωργίου, τον Γιώργο Γεωργίου, τον Γιώργο Κουκουμα και την Μαρίνα Νικολάου. Από τους υποψηφίους του ΔΗΚΟ απάντησε μόνο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ενώ από τη Συμμαχία Πολιτών, μόνο ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο υποψήφιος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο Γιάννος Λακκοτρύπης από τη ΔΗΠΑ.
Δείτε το απαντημένο ερωτηματολόγιο:
Στην ανακοίνωση με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, η οργάνωση παρέθεσε σχόλια που τους απέστειλε το ΑΚΕΛ ως κόμμα. Στα σχόλια του το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, αναφέρετα σε τέσσερις άξονες που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ΛΟΑΤΙ Άτομα, τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου 2019, την Προστασία των Ιntersex ατόμων, ιδιαίτερα των παιδιών και τη δέσμευση με Come Out Pledge 2019.
Aναλυτικά οι προτάσεις του ΑΚΕΛ:
Ακολουθούν, οι δηλώσεις τριών υποψηφίων ευρωβουλευτών. Της Ελένης Θεοχάρους, του Γιάννου Λακκοτρύπη και του Ανδρέα Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοχάρους αναφέρει πως «για την υιοθεσία παιδιών δεν είναι ακόμη ώριμη η κυπριακή κοινωνία και αυτό θα αποβεί σε βάρος των παιδιών. Όσον αφορά το θέμα της παρένθετης μητέρας και ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είπε ότι «υπάρχει το δικαίωμα μεμονωμένου ατόμου να το πράξει». Συνεπώς, ανέφερε η κ. Θεοχάρους, «δεν τίθεται ζήτημα, αλλά η απάντηση είναι συνυφασμένη και με την προηγούμενη τοποθέτηση».
Για τα ιντερσέξ παιδιά, τόνισε πως «ως Παιδοχειρούργος-Παιδοουρολόγος, που έχω χειρουργήσει δεκάδες παιδιά με αυτή την γενετική διαφοροποίηση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, σας λέγω ότι είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που πρέπει να εξετάζεται ανάλογα με την περίπτωση. Θα χαρώ να απαντήσω τις ερωτήσεις ξανά σε δέκα χρόνια».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «όπως γνωρίζετε είμαι το πρώτο μέλος από την Κύπρο και για πολλά χρόνια το μοναδικό στην Επιτροπή του ΕΚ για Δικαιώματα ΛΟΑΤΙ ατόμων».
Ο κ. Γίαννος Λακκοτρύπης από την πλευρά του ανέφερε ότι «πεποίθηση μου είναι ότι η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η σύσταση εθνικής επιτροπής για θέματα ΛΟΑΤΙ, είναι εκ του περισσού. Προέχει από τα υφιστάμενα φόρα, η προώθηση ενεργειών που θα έχουν στόχο την άρση των διακρίσεων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, χωρίς προκαταλήψεις και κοινωνικό αποκλεισμό».
Επίσης εξήγηγησε πως «στη βάση όσων ενστερν΄ζιεται και προάγει η Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν διαχωρίζει εθνοτική, πολιτσμική ή κοινωνική προέλευση, γλώσσα, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό».
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την στήριξη του στον οργανισμό και τους σκοπούς του, κάτι όπως είπε «που φαίνεται δια της πράξης και από τα πιο πάνω. Θεωρήστε ότι στο πρόσωπο μου έχετε ένα σταθερό σύμμαχο, ανεξάρτητα εκλογών. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους του οργανισμού σας».