Καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την κάλεσαν να συμμορφωθεί

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εγγυητή υπεράσπισης της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας απέναντι σε απόπειρες παραβίασής της, όπως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέδειξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας της ΚΔ` Εκπαιδευτικής Σειράς Ακολούθων Πρεσβείας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στην ομιλία που απηύθυνε προς τους νέους διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο βάλλονται σήμερα από την αυθαιρεσία πολλών χωρών, κυρίως δε από τη στάση της Τουρκίας. Δίνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για δύο νευραλγικά ζητήματα στα οποία η Ελλάδα καλείται να προασπιστεί σθεναρά την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει την άμεση, κατά το δυνατόν, επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι για την επίλυση υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. «Και σοβαρότερη προϋπόθεση είναι ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχία κατά το Διεθνές και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή η κυριαρχία προσδιορίζεται, κατά βάση, από το άρθρο 4, παράγραφος 2 και 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανέχεται στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αν η Ελλάδα ανεχόταν η Κύπρος, η οποία αποτελεί κυρίαρχο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει μειωμένη κυριαρχία, λόγω ύπαρξης εγγυήσεων τρίτων και στρατευμάτων κατοχής, τότε θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο. «Πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν στη Διεθνή Κοινότητα –και ισχυροί μάλιστα– το ίδιο σε άλλες περιοχές, ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σημαίνει αυτό;», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος επίσης στη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η τουρκική αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, καθώς παραβιάζει παραδεδεγμένους κανόνες Δικαίου. «Για σκεφτείτε τι θα σήμαινε να ανεχθούμε αυτή την αυθαίρετη εφαρμογή της Συνθήκης του Montego Bay –που κωδικοποίησε, όπως είναι γνωστό, το Δίκαιο της Θάλασσας– για σκεφθείτε να ανεχόμαστε αυτές τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας. Πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα είτε στην Βαλτική είτε στην Μαύρη Θάλασσα; Για σκεφτείτε τι προηγούμενο θα εδημιουργείτο;», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες διπλωμάτες.

«Εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να υπερασπισθούμε τη Διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Διότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα, τα οποία κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση σε ολόκληρο τον πλανήτη και, πολύ περισσότερο, στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ανάγκη από σταθερότητα και ενοποίηση και όχι διαλυτικές τάσεις», ανέφερε ο ίδιος.

«Γι’ αυτό διαμηνύουμε σε όλους τους γείτονές μας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδίως προς την Τουρκία: φιλία, καλή γειτονία, ευρωπαϊκή προοπτική για όσες χώρες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Και από αυτό εξαρτάται η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σ’ αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις. Διότι αν το πράτταμε, δεν είναι μόνο ότι θα βλάπταμε τη χώρα μας. Δεν θα επιτελούσαμε το καθήκον μας και απέναντι στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζοντας ότι η αυθαίρετη στάση που επιδεικνύει η Τουρκία είναι «ανιστόρητη» και «αλαζονική», ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιτάσσει την ισχύ του Δικαίου στις απόπειρες της γείτονος να επιβάλει το «δίκαιο του ισχυρού».

«Στην ανιστόρητη, αλαζονική και καταστροφική γι΄αυτούς στάση περί “δικαίου του ισχυρού”, η Ελλάδα, υπερασπιζόμενη τη Διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αντιτάσσει την ισχύ του Δικαίου. Ενός Δικαίου που χρειάζεται υπεράσπιση. Πολύ δε περισσότερο χρειάζεται υπεράσπιση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο από την φύση του, λόγω της έλλειψης επαρκών κυρωτικών μηχανισμών, δεν έχει την απαιτούμενη ισχύ. Κάτι όμως που δεν ισχύει για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο είναι θωρακισμένο πολύ περισσότερο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στους τιμώμενους νέους διπλωμάτες, υπογράμμισε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η επιδίωξη της ειρήνης και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

«Βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, όπως η πολυμέρεια, όπως ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα, αμφισβητούνται. Από την ασφάλεια του διπολικού ή του μονοπολικού κόσμου έχουμε περάσει σε μια σημαντική ρευστότητα των διεθνών πραγμάτων όπου η χώρα μας, ως μέλος της ενωμένης Ευρώπης, θέλει να πρωταγωνιστήσει, να έχει έναν θετικό και δημιουργικό ρόλο», επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή θα πρέπει να μετατραπούν σε «ευκαιρίες ώστε να προβάλλεται ο θετικός δημιουργικός ρόλος της χώρας μας».

«Να μην είμαστε μόνο μια σταθερή δημοκρατία αλλά και να εξάγουμε τη σταθερότητα αυτή.  Και ακριβώς αυτός ο ρόλος της Ελλάδας, που δεν αφορά μόνο τα δικά της εθνικά συμφέροντα –πρώτα και κύρια αυτά– αλλά και τη γενικότερη πορεία της ενωμένης Ευρώπης στον κόσμο, αναγνωρίζεται από όλους τους παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. Τέλος, υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε το κύρος της Ελλάδας δεν ήταν τόσο αναβαθμισμένο, με τις εξαιρετικές σχέσεις της χώρας «με τους μεγάλους παίκτες των διεθνών πολιτικών πραγμάτων», όπως είπε.
 

Δειτε Επισης

Άνω κάτω στις Κεντρικές-Ισοβίτης του τετραπλού φονικού έδωσε συνέντευξη εκτός Κύπρου από το κελί με βιντεοκλήση
Η Διώρυγα είναι και θα είναι του Παναμά, απαντά στον Τραμπ ο πρόεδρος της χώρας
Ένα τέταρτο άγνωστο όχημα, μια «ορφανή» πέμπτη σφαίρα και ένας Τ/κ που δεν καταζητείτο αλλά ομολόγησε
Μεγάλος αριθμός μονάδων θα αρχίσουν το 2025 σε Παλλουριώτισσα, Αγλαντζιά, Λεμεσό και Λακατάμια
Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό
Το αμήχανο φιλί που έδωσε ο Τράμπ στη Μελάνια στην ορκωμοσία-Τι συνέβη
Παραδόθηκε 78χρονος για το αιματηρό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στην Κρήτη
Ο Τραμπ αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τα μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή-Η τοποθέτηση Γεωργίου