Επιστολή διαμαρτυρίας του Lobby for Cyprus για τις δηλώσεις Άλαν Ντάνκαν στο Foreign Office

Συνεχίζονται στη Βρετανία οι αντιδράσεις της κυπριακής ομογένειας για τη δήλωση του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν περί κυριαρχίας «υπό αμφισβήτηση» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πιο πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτη τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εστάλη από την οργάνωση Lobby for Cyprus.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει «ηθικό ή νομικό δικαίωμα» να ιδιοποιείται τους υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται, η θέση του σερ Άλαν δεν αρμόζει σε μία χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο «που επαίρεται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου γενικά».

Εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν υιοθέτησε τη θέση αρχής της ΕΕ, όπως τη διατύπωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εν αντιθέσει, η υπουργική απάντηση από τον σερ Άλαν στην ουσία συνιστά εχθρική πράξη με την ικανότητα να αποσταθεροποιήσει μία ήδη ευερέθιστη περιοχή», σημειώνει η επιστολή.

Η απάντηση του Υπουργού Ευρώπης περιγράφεται ως φαινομενικά «προμελετημένη», τονίζεται ότι αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρομοιάζεται με την τακτική κατευνασμού της Βρετανίας έναντι της χιτλερικής Γερμανίας το 1938.

«Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η απάντηση του σερ Άλαν έχει πλήξει τα βρετανικά συμφέροντα, υπονομεύοντας τις αγγλοκυπριακές σχέσεις και πυροδοτώντας φωνές για ανάληψη σθεναρής δράσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τα απομεινάρια της Αποικίας του Στέμματος στην Κύπρο, τις γνωστές ως ‘Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων», σχολιάζει ενδεικτικά το Lobby for Cyprus στην επιστολή προς τον κ. Χαντ.

Η επιστολή θέτει επίσης ζήτημα παραβίασης του Υπουργικού Κώδικα λόγω της ανακριβούς παρουσίασης της κατάστασης αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ από τον υπουργό Ευρώπης.

«Ο σερ Άλαν και εσείς», συμπληρώνει η επιστολή του Lobby for Cyprus προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, «πρέπει να διορθώσετε τη δημόσια καταχώρηση επιβεβαιώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται και δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφότεροι θα πρέπει να απευθύνετε επίσης έκτακτη προειδοποίηση προς την Τουρκία».

Η αδράνεια της Βρετανίας ως προς αυτό, καταλήγει η επιστολή, «διακινδυνεύει την ευθυγράμμιση της χώρας με ένα κράτος-παρία και την αμαύρωση αν όχι τη διάλυση της φήμης της Βρετανίας ως προστάτη του διεθνούς δικαίου».

Δειτε Επισης

Κοινές ανησυχίες μεταξύ ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ αλλά όχι κοινή κάθοδος στις Βουλευτικές
Διαβεβαιώσεις Δαμιανού για συνέχιση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού-«Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη»
Άλλαξε ύφος ο ΔΗΣΥ μετά την λαϊκή κατακραυγή για ΕΔΑΔ-«Η απόφαση για αναστολή δίωξης ήταν λανθασμένη. Νιώθω αγωνία και θυμό»
Αισιόδοξη η Ολγκίν-«Δουλεύουμε σκληρά για αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα»
Αντάλλαξε απόψεις με την Ολγκίν ο Χριστοδουλίδης-«Η σύνθεση της πολυμερούς, επιτρέπει συζήτηση επί της ουσίας»
Επανήλθε πυροβολώντας ΠτΔ, Αγγελίδη και ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ-«Θεωρούν πως μπορεί να παραμένει στη θέση του, μετά από όλα αυτά;»
Το θέμα των οδοφραγμάτων και τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου θα θέσει ο Πρόεδρος στη πενταμερή
Εξέφρασε εκ νέου ελπίδα για πρόοδο στο Κυπριακό η Ολγκίν μετά τη συνάντηση με τον Τατάρ
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικρατεχόμενων Δήμων δέχθηκε ο Πρόεδρος
Επίσημη επίσκεψη της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ στην Κύπρο