Συζήτηση για τις επιπτώσεις του άτακτου Brexit είχε η Βουλή με οτν αρχιδιαπραγματευτή της Ε.Ε.

Στις αρνητικές συνέπειες από έναν άτακτο Brexit εστιάστηκε η συζήτηση του διαπραγματευτή της ΕΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
 
Ενώ ήδη η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο τρεις φορές, η Πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει στις αρχές του επόμενου μήνα τη συμφωνία αποχώρησης εκ νέου στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τις προοπτικές έγκρισής της να παρουσιάζονται μειωμένες έως και μηδαμινές.
 
«Από τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο κ. Μπαρνιέ (ένα άτακτο Brexit) είναι μία πολύ περίπλοκη εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει ουσιαστικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολύ περισσότερο θα επηρεάσει αρνητικά την ίδια τη Βρετανία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας.
 
Όπως είπε, πέραν από το εμπόριο, πέραν από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, υπάρχουν μεγάλα ανοικτά ζητήματα που θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιλυθούν εάν η έξοδος της Βρετανίας είναι χωρίς συμφωνία.
 
Ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως σε περίπτωση ενός ατάκτου Brexit θα χρειαστεί ξεχωριστή διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών που ζουν στις Βρετανικές Βάσεις, θα επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις, ο τουρισμός, ενώ υπάρχουν και τα θέματα των Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία και των περίπου 250.000 Κυπρίων μόνιμων κατοίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Το ευχάριστο είναι ότι η ΕΕ όχι μόνο έχει προετοιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit, αλλά η διάθεση από όλους τους θεσμούς της ΕΕ για να σταθεί αλληλέγγυα σε όλα τα κράτη-μέλη που θα επηρεαστούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία από τις χώρες που ενδεχόμενα να επηρεαστεί σημαντικά από ένα άτακτο Brexit και αυτό αφορά και τον τομέα του εμπορίου και τον τομέα του τουρισμού» είπε.
 
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση να έχει ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Επιτροπή δεν έχει εικόνα για τις προετοιμασίες της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, ο Υπουργός Εμπορίου αρνήθηκε να παραστεί σε συνεδρία της Επιτροπής για ενημέρωση σχετικά με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης «για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία το οποίο ενδεχόμενα να είναι η εξέλιξη που θα δούμε πολύ σύντομα».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχει δυνατότητα οικονομικής στήριξης προς τα κράτη – μέλη που θα επηρεαστούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit, καθώς σε σημείωμα της ΕΕ που έχει σταλεί στα κράτη-μέλη, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των διαφόρων ταμείων της ΕΕ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ή από τα οποία μπορεί να γίνουν εξοικονομήσεις έτσι ώστε να διοχετευθεί η απαιτούμενη βοήθεια σε χώρες που θα υποστούν μεγάλο οικονομικό κόστος.
 
Στις δικές του δηλώσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία «υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά για να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε πρώτα για την Κύπρο και μετά για την Ευρώπη».
 
Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία κομμάτων από την συνεδρία πλην των μελών του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή και ενός εκπροσώπου του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Επιτροπής από την συνεδρία.
 
 «Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων εφήρμοσαν δυστυχώς την πολιτική της αδειανής καρέκλας και αυτό αντιλαμβάνεστε δεν είναι ούτε ορθόν ούτε ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία ειδικότερα σε ένα πολύπλοκο πολιτικό και οικονομικό θέμα, που όπως ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ, αν στο απευκταίο ενδεχόμενο έχουμε ένα άτακτο Brexit, θα πάρει την ΕΕ και σίγουρα τη Μεγάλη Βρετανία σαράντα χρόνια πίσω», είπε
 
«Και ειδικότερα», πρόσθεσε, «όταν αναφερόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία αντιλαμβάνεστε ότι οι σχέσεις μας, οι εμπορικές, οι τουριστικές, οι φοιτητές μας, οι Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μας αφορούν άμεσα και πρέπει να δώσουμε λύσεις, μας αφορά το θέμα των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και ποιο θα είναι το καθεστώς την επόμενη μέρα».
 
Για το καθεστώς των Κυπρίων πολιτών στις βρετανικές βάσεις σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο κ. Τορναρίτης είπε πως αναφέρθηκε στην επιτροπή πως έγιναν συζητήσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο «και είναι αλήθεια πως δεν έχουν σε τίποτα να ανησυχούν οι δέκα περίπου χιλιάδες συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρίσκονται και κατοικούν στο έδαφος των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων», είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό
Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Τραμπ-«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να επιτύχουμε Κύπρος-ΗΠΑ»
Ζητούν ενημέρωση από τον Πρόεδρος για συνάντηση με Τατάρ τα κόμματα-Οι πρώτες αναγνώσεις
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση
Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συζήτηση για οδοφράγματα-Έτοιμη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα