Καίτη Κληρίδου στον REPORTER: Πώς έγινε το λάθος και ποιους θα ψηφίσω

Μπάχαλο προκάλεσε η αποστολή άρθρου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποστολέα την Καίτη Κληρίδου, στο οποίο η συγγραφέας, εκφράζοντας απογοήτευση από τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη, εξέφραζε την πρόθεσή της να ψηφίσει ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα τον Niyazi Kizilyurek.
 
Ωστόσο, το άρθρο που στάληκε από την Καίτη Κληρίδου δεν ανήκε στην ίδια, αλλά πρόκειται για άρθρο άλλου άτομου, της Μαρίνας Χριστοφίδου, το οποίο η κ. Κληρίδου προώθησε με την επισήμανση «αξίζει να δημοσιευθεί», και το οποίο δεν έφερε οποιαδήποτε υπογραφή με αποτέλεσμα να εκλειφθεί ως δικό της(σ.σ. της Καίτης Κληρίδου). 
 
Μιλώντας στον REPORTER, η Καίτη Κληρίδου ξεκαθάρισε ότι παρά την κριτική που ασκεί στο κόμμα της, εντούτοις θα ψηφίσει ΔΗΣΥ, στηρίζοντας δύο εκ των υποψηφίων του κόμματος. Τον Νίκο Τορναρίτη και Παναγιωτή Σεντώνα.
 
«Αυτό που ισχύει για εμένα», υπογράμμμισε, «είναι η δήλωση στην οποία είχα προβεί πριν από δέκα μέρες».  
 
Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο twitter, o ΔΗΣΥ ενημερώνει πως η Καίτη Κληρίδου επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και διευκρίνησε πως οι θέσεις της παραμένουν εκείνες που η ίδια διατύπωσε την περασμένη βδομάδα. 
 
 
Η δήλωση στην οποία είχε προβεί την περασμένη βδομάδα η Καίτη Κληρίδου, ήταν η εξής: 
 
«Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια «ατεκμηρίωτη συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του Niyazi Kizilyurek».
 
Επειδή οι τοποθετήσεις της Προεδρίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού με βρίσκουν εντελώς αντίθετη, για λογούς συνείδησης θέλω να διαχωρίσω την θέση μου από τις δηλώσεις του Προέδρου, του Εκπροσώπου Τύπου και όσων έχουν εκφραστεί εκ μέρους του ΔΗΣΥ.
 
Ο πατριωτισμός του κυρίου Kizilyurek και η αγάπη του για ολόκληρη την Κύπρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία του. Αν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, με αντίληψη των ευαισθησιών και των δυο κοινοτήτων, όπως θα έπρεπε να κάνει ο καθένας από μας που επιθυμεί την επανένωση αυτού του τόπου.
 
Υπενθυμίζω ότι ένας μακροσκελής διάλογος που έκανε με τον Γλαύκο Κληρίδη πάνω στο θέμα αυτό, έχει δημοσιευτεί σε βιβλίο με τον τίτλο «Η Πορεία μιας Χώρας.» Το συστήνω σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τις θέσεις του κυρίου Kizilyurek.
 
Αν ο κύριος Kizilyurek ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος θα τον ψήφιζα κι εγώ η ίδια. Δεν μπορώ όμως να δώσω την ψήφο μου στο ΑΚΕΛ, το κόμμα που το 2004 θυσίασε την λύση «ψηφίζοντας όχι για να τσιμεντώσει το ναι» και για να μείνει στην εξουσία με τον Τάσο Παπαδόπουλο.
 
Αντ’ αυτού, και με την έλλειψη άλλης επιλογής, θα ψηφίσω δυο υποψήφιους του ΔΗΣΥ που τουλάχιστο, κατά την άποψη μου, έχουν κατανοήσει την πολιτική του Γλαυκού Κληρίδη στο Κυπριακό, και που αν εκλεγούν, θα εξακολουθούν να εργαστούν μέσα σε αυτό το πνεύμα».
 
Το άρθρο που απέστειλε η Καίτη Κληρίδου, αλλά τελικά δεν ήταν δικό της, είναι το εξής:
 
«Εφόσον το Κυπριακό πρόβλημα είναι το πιο σημαντικό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η χώρα και επομένως θα πρέπει να είναι το κύριο κριτήριο μας στην όποια εκλογική διαδικασία, και ταυτόχρονα πιστεύοντας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι η καλύτερη, αν όχι η μόνη λύση, έχω αποφασίσει ότι δεν θα ψηφίσω τον ΔΗΣΥ στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές.
 
Ως διαχρονική ψηφοφόρος του ΔΗΣΥ, έχω απογοητευτεί επανειλημμένως από το κόμμα. Ίσως η λέξη απογοήτευση να μην αντικατοπτρίζει καν πλήρως το τί νιώθω. Ψήφισα τον Νίκο Αναστασιάδη για πρόεδρο την πρώτη φορά, πιστεύοντας ότι ήθελε ειλικρινά ΔΔΟ. Όπως φάνηκε, μας είχε κοροϊδέψει όλους. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για ΔΔΟ, αλλά φαίνεται ότι έχει αποφασίσει για διχοτόμηση, μία καταστροφή για τη μικρή μας χώρα.
 
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού όμως. Ακόμη κι αν ο ΔΗΣΥ είναι κατ' ισχυρισμό υπέρ της ΔΔΟ, δεν τους πιστεύω πλέον. Έχω κουραστεί από τα κούφια λόγια. Πλέον θέλω να δω τα λόγια να συνοδεύονται με πράξεις που να τα αποδεικνύουν. Δεν βλέπω όμως καθόλου πράξεις, ούτε από το κόμμα, ούτε από τον ηγέτη του, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Όταν, σε πρόσφατη δικοινοτική εκδήλωση, ρωτήθηκε από ακτιβίστρια του UniteCyprusNow, για ένα παράδειγμα δράσης υπέρ της ειρήνης στο νησί από τον ΔΗΣΥ, για μία πρωτοβουλία για ενθάρρυνση της επαφής ανάμεσα στους ανθρώπους του νησιού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κοινότητες, ο κ. Νεοφύτου δεν μπορούσε παρά να παραθέσει κάποιες δικές του επαφές με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα. Αυτό, δεν είναι αρκετό. Αλήθεια, δημιουργείται το ερώτημα, γιατί δεν κάνουν περισσότερα;
 
Τι περισσότερο θα ήθελα να δω; Κατ' αρχή, θα ήθελα να δω το κόμμα να οργανώνει μία εκστρατεία ενημέρωσης σε όλο το νησί, εξηγώντας στους απλούς πολίτες τα πλεονεκτήματα της ΔΔΟ και γιατί η ΔΔΟ είναι πολύ καλύτερη από τα δύο κράτη, δηλαδή τη διχοτόμηση. Αν όντως ήθελαν να δουν το νησί επανενωμένο, η προετοιμασία του κόσμου θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε το κόμμα. Γιατί δεν το κάνουν;
 
Δεύτερο, θα ήθελα να δω το κόμμα να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περάσουν τα σημεία διέλευσης, να πάνε απέναντι. Είναι γνωστό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που περνούν απέναντι και δημιουργούν φιλίες με τους Τουρκοκύπριους, είναι λιγότερο προκατειλημένοι και πιο υποστηρικτικοί σε μία συμβιβαστική λύση.
 
Η υπόγεια προπαγάνδα ενάντια στο να περνάς στην άλλη πλευρά, η οποία υποκινείται από όσους δεν θέλουν τη ΔΔΟ, είναι πολύ πετυχημένη στο να διατηρεί τα τείχη της διαίρεσης στην καρδιά και στο μυαλό μας. Αν όντως ήθελαν να καταρρίψουν αυτά τα τείχη, αυτό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκαναν. Γιατί δεν το κάνουν;
 
Αν το κόμμα και ο ηγέτης του όντως ήθελαν ειλικρινά τη ΔΔΟ, θα τους ανέμενα τουλάχιστον να αντιδράσουν έντονα ενάντια σε κάποιες από τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη τις οποίες αρθρώνει προσπαθώντας να σκορπίσει τον φόβο στον κόσμο για τη ΔΔΟ.
 
Πέρα από αυτό, αν όντως ήθελαν να δουν το νησί και τους ανθρώπους του επανενωμένους, δεν θα περίμενα από αυτούς ή τους υποψηφίους τους να προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν έναν από τους Τουρκοκύπριους υποψηφίους ως πράκτορα της Τουρκίας. Πόσο υποκριτικό είναι αυτό και τί προμηνύει για το μέλλον; Πράττοντας αυτό, τροφοδοτούν τον φόβο και τη δυσπιστία που έχουν κτιστεί όλα αυτά τα χρόνια που ζούμε χωριστά και υποσκάπτουν την όποια πιθανότητα συνύπαρξης.
 
Τελικώς, και ίσως πιο σημαντικό από το τί δεν έχει πράξει ο ΔΗΣΥ υπέρ της ΔΔΟ, είναι το τί έχει πράξει. Αυτό είναι που με έκανε να στραφώ εναντίον τους. Δεν θα ανέμενα ποτέ από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι θέλει την επανένωση, να δίνει καταφύγιο στους ανθρώπους οι οποίοι εναντιώνονται σε αυτή, αλλά θα ανέμενα να τους καταδικάζει με την κάθε ευκαιρία.
 
Δεν θα ψηφίσω τον ΔΗΣΥ επειδή δεν θέλω να υποστηρίξω ένα κόμμα που φλερτάρει με ακραίους, εθνικιστές, απορριπτικούς και Ελαμίτες, πόσω μάλλον που επιλέγει τέτοιους ανθρώπους για το ψηφοδέλτιο του. Ασαφείς γενικότητες ότι η ένωση ανήκει στο παρελθόν, ενώ επιλέγεται για το ψηφοδέλτιο ένα άτομο που μέχρι και σήμερα δηλώνει υπέρ της ένωσης, έπρεπε να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε ψηφοφόρο που θέλει να δει το νησί επανενωμένο. Το κόμμα πρέπει να κληθεί να πληρώσει το τίμημα της επιλογής του να υποθάλπτει ακραίους και να ανέχεται τις ίδιες αυτές απόψεις και συμπεριφορές που έχουν καταστρέψει την Κύπρο.
 
Άρα, ποιες είναι οι επιλογές μου;
 
Η αποχή δεν αποτελεί επιλογή για μένα, ούτε πρέπει να είναι επιλογή για κανέναν. Είναι γνωστό ότι η χαμηλή συμμετοχή ευνοεί ακραία στοιχεία που εκλέγονται, αφού οι υποστηρικτές τους μπαίνουν στον κόπο και πηγαίνουν στις κάλπες. Εξάλλου, αφού κάποιος θα εκλεγεί, καλύτερα να εκλεγεί με τη ψήφο μου.
 
Θα μπορούσα να ψηφίσω έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Ο Σενέρ Λεβέντ ίσως να είχε τη ψήφο μου, ως Τουρκοκύπριος, αλλά δεν υποστηρίζει τη ΔΔΟ, έτσι δεν αποτελεί επιλογή.
 
Η άλλη επιλογή είναι το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα καταστροφικό, που υποστηρίζει ένα αποτυχημένο σύστημα και ως κόμμα έχει φέρει πολλές καταστροφές στο νησί (από την υποστήριξη του απορριπτικού Παπαδόπουλου, στο ΟΧΙ του σχεδίου Ανάν και την επιλογή του οικονομικά αγράμματου Χριστόφια, για να αναφέρω κάποιες).
 
Παρ' όλα αυτά, όσο αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, το ΑΚΕΛ του 2019 είναι το μόνο κόμμα που λέει τα σωστά πράγματα τη δεδομένη στιγμή.
 
Σίγουρα, μπορεί και αυτοί να υποστηρίζουν επιφανειακά τη ΔΔΟ, όμως, τουλάχιστον, προβαίνουν σε απτές πράξεις. Επιλέγοντας τον Τουρκοκύπριο υποψήφιο, Niyazi Kizilyurek, αποδεικνύουν ότι εννοούν αυτά που λένε.
 
Ο Niyazi έχει υπάρξει για χρόνια, ένας έντονος υποστηρικτής της ομοσπονδίας και έχει γράψει πολλά βιβλία εξηγώντας γιατί αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα μας. Πιστεύει ότι αυτό που είναι καλό για έναν Ελληνοκύπριο, μπορεί να είναι επίσης καλό και για έναν Τουρκοκύπριο και βλέπει την ενότητα ως το μέλλον μας.
 
Απεχθάνεται τον εθνικισμό με πάθος, όντας πλήρως συνειδητοποιημένος ότι ο εθνικισμός και στις δύο πλευρές είναι αυτός που κατέστρεψε το νησί. Πάνω από όλα, αν εκλεγεί θα είναι η απάντηση στον όποιο εθνικιστή υποψήφιο του ΔΗΣΥ ή στον όποιο Ελαμίτη εκλεγεί. 
 
Έτσι, μετά δυσκολίας, θα ψηφίσω το ΑΚΕΛ στις επερχόμενες εκλογές. Με ένα μόνο σταυρό-στον Niyazi Kizilyurek».
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση με συνεργάτη του Τραμπ είχε πριν από τις εκλογές ο Πρόεδρος στην Κύπρο
Στην Ουγγαρία σήμερα ο ΠτΔ για Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Ο Χριστοδουλίδης, ο Κόμπος και ο κομβικός περιφερειακός ρόλος της Κύπρου
Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»