Την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις επανέλαβε ο Μ. Μπαρνιέ

Την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επανέλαβε σήμερα ο σήμερα επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο κύκλου επαφών που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Brexit, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχέση με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και την κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλαντ Τουσκ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο κ. Μπαρνιέ τόνισε πως «η ΕΕ υποστηρίζει ξεκάθαρα την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ».
 
Επανέλαβε ακόμη τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου.
 
«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως οι κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας και αντιβαίνουν στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο».
 
«Οι ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως ο κ. Μπαρνιέ «γνωρίζει πολύ καλά τις συζητήσεις που έχουμε με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εξέφρασαν άμεσα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να αντιδράσει συλλογικά και αποφασιστικά σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους – μέλους».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Εννιά στους δέκα απόφοιτοι πανεπιστημίου βρίσκουν δουλειά εντός πέντε χρόνων μετά τις σπουδές τους
Εξαπάτησαν 62χρονη για δήθεν απλήρωτο εξώδικο-Της απέσπασαν χιλιάδες ευρώ
Μέτωπα πυρκαγιών σε Πάφο και Λεμεσό-Επιχειρούν από ξηράς και αέρος οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Κοινές ανησυχίες μεταξύ ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ αλλά όχι κοινή κάθοδος στις Βουλευτικές
Στο μικροσκόπιο της Βουλής η απόφαση του ΕΔΑΔ-«Η Νομική Υπηρεσία δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της απόφασης»
Μαζική η διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την απόφαση του ΕΔΑΔ-Συμμετέχουν 16 οργανώσεις
Σείεται η Νομική Υπηρεσία μετά την καταδίκη του ΕΔΑΔ-Επιμένουν κόμματα και βουλευτές για παραίτηση Αγγελίδη
Διαβεβαιώσεις Δαμιανού για συνέχιση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού-«Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη»
Ασταμάτητες οι διαδικτυακές απάτες-Παρουσιάζονται ως κυβερνητική υπηρεσία και αποσπούν χρήματα
Στo στενό κύκλο του καθηγητή στρέφονται οι έρευνες για τη δολοφονία στην Αγία Παρασκευή-Είχε συνεργό ο δράστης