Η ατζέντα των Ευρωεκλογών και η… απόσταση Λευκωσίας-Βρυξελλών

Όσοι παρακολουθούν τις προεκλογικές συζητήσεις που γίνονται για τις Ευρωεκλογές στα κυπριακά τηλεοπτικά πάνελ και παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης το μεγάλο ευρωπαϊκό debate των «κορυφαίων υποψηφίων», δεν θα δυσκολεύτηκαν να διαπιστώσουν την τεράστια απόκλιση στη θεματολογία.
 
Τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας δεν φαίνεται να είναι τα ίδια με τα ζητήματα που συζητούνται προ των εκλογών στην Κύπρο. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς κυπριακό και σε κάποιο βαθμό είναι αναμενόμενο, ενώ αντικατοπτρίζει και το χάσμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στους Ευρωπαίους πολίτες.
 
Ε.Ε. πολλαπλών ταχυτήτων
Η επικέντρωση σε συγκεκριμένα θέματα σε κάθε κράτος-μέλος δεν είναι παράλογη, υπό την έννοια ότι πρόκειται για εκλογές που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, η τοπική πολιτική ατζέντα σαφώς και έχει θέση στη συζήτηση. Επίσης, τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος είναι πολύ πιο εύκολα κατανοητά από τους ψηφοφόρους από κάποια από τα θέματα που συζητούνται στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο.   
 
Η Ε.Ε., άλλωστε, συνεχίζει να μην έχει πιάσει τέτοια επίπεδα ενοποίησης, ώστε να έχουμε συνεχώς όλοι οι Ευρωπαίοι κοινές πολιτικές ανησυχίες. Αντιθέτως, συνεχίζουμε να ζούμε σε ένα μπλοκ πολλαπλών ταχυτήτων, με βορρά και νότο, με παλιούς και νέους, με κέντρο και περιφέρεια. Είναι, συνεπώς, αναμενόμενο, πως διαφορετικά είναι τα προβλήματα και οι προτεραιότητες σε κάθε κράτος-μέλος, που αναπόφευκτα αποτελούν βαρόμετρο για την ψήφο των πολιτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ατζέντα των Ευρωεκλογών όπως αναδείχθηκε από τους έξι κορυφαίους υποψηφίους
 
Με τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το κάθε κράτος-μέλος προσπαθεί να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά εργαλεία και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βρει λύση στα δικά του προβλήματα. Ούτε και η προώθηση των εθνικών συμφερόντων στην Ευρώπη θεωρείται αθέμιτη.  
 
Τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι Κύπριοι υποψήφιοι, ως επί το πλείστον σχετίζονται είτε με τα διαχρονικά ζητήματα που αφορούν την Κύπρο είτε με την επικαιρότητα και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει την πολιτική αντίληψη των πολιτών και από εκεί επεκτείνονται στην Ευρώπη.
 
Προφανές παράδειγμα είναι το Κυπριακό, το οποίο είναι κάτι που συζητείται μόνο στην Κύπρο προ των Ευρωεκλογών, παρόλο που έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Και φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στο ευρωπαϊκό της καθεστώς για επίλυσή του, άρα οι συνεχείς αναφορές δικαιολογούνται, παρόλο που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες.   
 
Οι δε τουρκικές παραβιάσεις, για τις οποίες υπήρξε επίσημη αντίδραση από την Ε.Ε. και αρκετά από τα κράτη-μέλη, προφανώς και βρίσκονται στο επίκεντρο, τόσο λόγω σοβαρότητας όσο και επειδή ακριβώς η Κύπρος στρέφεται στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για λήψη μέτρων, ως η βασικότερη αντίδρασή της έναντι της Άγκυρας.
 
Εμείς και οι άλλοι
Στο πανευρωπαϊκό debate υπήρξαν θεματικές ενότητες τις οποίες αγγίξαμε στην Κύπρο και άλλες που αναφέρθηκαν από κάποιους υποψήφιους με ειδικό ενδιαφέρον στα πεταχτά. Οι «κορυφαίοι υποψήφιοι» διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη μετανάστευση, την ανεργία των νέων, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τα θέματα φορολογίας, την εξωτερική πολιτική και τον ευρωσκπετικισμό.
 
Παρακολουθώντας, ωστόσο, τις κυπριακές συζητήσεις, βλέπουμε ότι, ακόμα και στα ζητήματα που έχει γίνει εκτεταμένη αναφορά, δεν ήταν στην ίδια βάση με αυτήν που τα έθεσαν οι «κυρίαρχοι υποψήφιοι» που έχουν έδρα στις Βρυξέλλες.
 
Για παράδειγμα στην Κύπρο γίνεται πάρα πολύς λόγος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της Ε.Ε., ωστόσο σπανίως η συζήτηση επικεντρώνεται στην οικονομική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, όπως έγινε στο debate.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεδίπλωσαν το όραμα τους για την Ευρώπη οι έξι κορυφαίοι υποψήφιοι
 
Πολλές συζητήσεις για το θέμα του περιβάλλοντος δεν έχουν γίνει, ενώ ούτε και το θέμα της φορολογικής πολιτικής συζητήθηκε όσο θα έπρεπε, δεδομένου ότι μας επηρεάζει άμεσα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως η μοναδική αναφορά στην Κύπρο το βράδυ του debate ήταν όταν συζητούνταν οι «φορολογικοί παράδεισοι», ενώ οι υψηλοί εταιρικοί φόροι που εισηγούνται κάποιες πολιτικές ομάδες, θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μας.
 
Πιο εκτενείς είναι οι αναφορές που έχουν γίνει στην Κύπρο στα θέματα της μετανάστευσης και της ανεργίας των νέων, αλλά επικεντρώνονταν στους τρόπους που επηρεάζεται το νησί μας και όχι τόσο στο επίπεδο των πολιτικών συλλογικής αντιμετώπισής τους. Η συζήτηση που μοιάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό επίπεδο και στο κυπριακό είναι αυτή για τον ευρωσκεπτικισμό.
 
Αυτή η σύγκριση καταδεικνύει την απόσταση που έχει η Λευκωσία από τις Βρυξέλλες. Αποδεικνύει, όμως, και την απόσταση που έχουν οι Βρυξέλλες από την κάθε Λευκωσία, που είναι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα…

Δειτε Επισης

Συνάντηση με συνεργάτη του Τραμπ είχε στην Κύπρο, πριν από τις εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Στην Ουγγαρία σήμερα ο ΠτΔ για Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Ο Χριστοδουλίδης, ο Κόμπος και ο κομβικός περιφερειακός ρόλος της Κύπρου
Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»