Προκαλούν οι Τούρκοι, προχωρούν απερίσπαστες Κυβέρνηση και εταιρείες

Απρόσκοπτα και με υψηλές προσδοκίες συνεχίζεται ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις εμπρηστικές ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
 
Εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας, το Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία ΕΝΙ και TOTAL αναμένεται να ανακοινώσουν την απευθείας αδειοδότηση τους για την εκμετάλλευση του οικοπέδου επτά της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Πέραν από την απευθείας αδειδότηση των δύο εταιρειών για το οικόπεδο επτά, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με τη σύμπραξη τους και σε άλλα οικόπεδα, που μέχρι σήμερα είχε τα δικαιώματα μόνο η ιταλική εταιρεία.
 
Συγκεκριμένα, ο γαλλικός κολοσσός TOTAL κάνει ενεργότερη την εμπλοκή του στην ΑΟΖ με την αγορά μεριδίων από την κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS στα οικόπεδα 2, 3 και 8. Μετά από αυτή την εξέλιξη η TOTAL θα δραστηριοποιείται σε συνολικά έξι οικόπεδα της ΑΟΖ, το 2 το 3, το 6, το 7, το 8 και το 11.

Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τις δύο εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ήδη οι τρεις πλευρές κατέθεσαν τις τελικές τους προτάσεις, που αναμένεται να επανεξεταστούν ώστε να καταλήξουν αυτή την εβδομάδα και να πέσουν οι υπογραφές.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της ανακάλυψης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 (ENI/TOTAL), που φαίνεται ότι εκτείνεται και στο τεμάχιο 7, η κυβέρνηση προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2018 έναν κλειστό κύκλο αδειοδότησης, ενεργοποιώντας σχετική πρόνοια του νόμου, που της επιτρέπει να καλέσει μόνο τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί σε τεμάχια που συνορεύουν με το 7 να υποβάλουν προσφορές.

Προσφορά υπέβαλε μόνο η κοινοπραξία TOTAL – ENI, αφού τελικά η κοινοπραξία ExxonMobil Qatar Petroleum, που κατέχει την άδεια για το τεμάχιο 10 δεν υπέβαλε προσφορά.
 
Εξάλλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε εκπροσώπους της Total, οι οποιοι εμφανίστηκαν έτοιμοι,  ώστε η εταιρεία τους να εμπλακεί με ακόμα πιο ενεργό τρόπο στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Από πλευράς Κυβέρνησης, αυτό που τονίζεται είναι πως οι κινήσεις της Άγκυρας με την γεώτρηση του «Πορθητή», 72 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πέγειας, σε καμία περίπτωση δεν ανησυχούν τα στελέχη των εταιριών, ούτε πρόκειται να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Προγραμματίζουν τους επόμενους στόχους
Υπενθυμίζεται πως για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι προγραμματισμένες πέντε γεωτρήσεις και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστούν εκείνες οι ποσότητες φυσικού αερίου, που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να σχεδιάσει τον προγραμματισμό της αναφορικά με τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG.
 
Για να είναι επιτεύξιμος αυτός ο στόχος, χρειάζεται στις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις να εντοπιστούν τουλάχιστον δύο κοιτάσματα μεσαίου μεγέθους, ανάλογα δηλαδή με τον Γλαύκο, που θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, ώστε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα που θα επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού.
 
Παράλληλα, Υπουργείο Ενέργειας και εταιρίες ετοιμάζουν τον σχεδιασμό τους και για την επόμενη χρονιά και τους πιθανούς στόχους που θα χτυπήσουν τα γεωτρύπανα.
 
Κλείνει η συμφωνία για την Αφροδίτη
Παράλληλα, με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις δύο εταιρείες, στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο οικόπεδο 12 και συγκεκριμένα έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και αναμένεται πως εντός του τρέχοντος μήνα θα πέσουν και οι τελικές υπογραφές, με τις εταιρίες Noble, Shell και Delek.

Υπενθυμίζεται πως οι εταιρείες απαίτησαν αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010, διότι θεωρούν πως με τις νέες συνθήκες της αγοράς το συμβόλαιο όπως είχε υπογραφεί τότε, θα ήταν ασύμφορο.
 
Οι εταιρείες, εκμεταλλευόμενες παραθυράκια του συμβολαίου που υπογράφηκε το 2010, καθυστέρησαν για οκτώ χρόνια την έναρξη των εργασιών. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη συμφωνία επί του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, ενώ οι επαφές με δυνητικούς αγοραστές φυσικού αερίου σε Κύπρο και Αίγυπτο συνεχίζονται, με σκοπό τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων πωλήσεων.

 
Μετά τον Ιούνιο η επιβεβαιωτική στον Γλαύκο
Και όλα αυτά την ώρα που οι τεχνικοί της ExxonMobil συνεχίζουν τις μελέτες τους, που θα καταδείξουν πότε και που θα γίνει τελικά η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος».
 
Η εταιρεία έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση και όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα ενημερώσει το Υπουργείο Ενέργειας για τα επόμενα βήματα.
 
Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την περαιτέρω εμπλοκή του αμερικανικού κολοσσού και σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ αλλά και ενδεχομένως και νέες ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του οικοπέδου 10.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτη με την υποτιθέμενη υφαλοκρηπίδα τους έδειξαν οι Τούρκοι σε ξένους διπλωμάτες

Δειτε Επισης

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση
Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συζήτηση για οδοφράγματα-Έτοιμη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και τα ερωτήματα
Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή