O τουρκικός «Θαλασσόλυκος» και η ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η άσκηση «Θαλασσόλυκος» η οποία επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται μόλις δύο μήνες μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» και «πολύ λίγα κράτη στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δεύτερη τόσο μεγάλη ναυτική άσκηση σε τόσο μικρό διάστημα». Σημειώνουν, δε, ότι «με αυτό τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες.
 
Επί της ουσίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην κλιμάκωση των προκλήσεων τόσο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσο και στο Αιγαίο με δύο στόχους.
 
Αρχικά επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι δεν εκβιάζεται και δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ, αλλά είναι σε θέση να χαράζει και να επιβάλλει πολιτική, αποδεικνύοντας ότι είναι ισχυρός.
 
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να περάσει ότι η χώρα μπορεί να «υψώσει ανάστημα και να βγει από την οικονομική κρίση με τέτοιες ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι το ενεργειακό της πρόγραμμα θα αρχίσει να αποδίδει άμεσα, όπως δήλωσε ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος μάλιστα έστειλε και μήνυμα ότι μετά το γεωτρύπανο Φατίχ θα αποσταλεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο Γιαβούζ.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως και όσο και αν προσπαθεί να πείσει η Τουρκία για τις προθέσεις της, δεν αποφεύγει να αναφερθεί και στις πραγματικές της επιδιώξεις που δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου αλλά και του Αιγαίου.
 
Θέλει… win – win
«Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ για να προσθέσει ότι οι ενεργειακές επενδύσεις για να είναι λειτουργικές απαιτούν τη συμμετοχή της Άγκυρας, προτείνοντας μία συμφωνία «win –win».
 
Αντίστοιχα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ υποστηρίζει σε δηλώσεις του στη Μιλλιέτ ότι η Άγκυρα έχει επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, αναφέροντας ότι φέτος θα κάνουν 140 γεωτρήσεις, ένα μέρος των οποίων θα είναι στη θάλασσα.
 
Σύμφωνα  δε με τον Ντονμέζ «δεν υπάρχει λάθος στη δική μας θέση, στα δικά μας επιχειρήματα. Εμείς απευθύνουμε έκκληση στον ‘ε/κ τομέα’ να τερματίσει αυτό το λάθος. Βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια να αποκλειστεί η Τουρκία από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου», για να επαναλάβει και ο ίδιος ότι «όλες οι φόρμουλες που αποκλείουν την Τουρκία από την εξίσωση είναι όνειρα».
 
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι θα σταματήσουν με ευχολόγια και καταδικαστικές δηλώσεις. Η ένταση δε της προκλητικότητας όλο και περισσότερο φέρνει προ των ευθυνών της και την ΕΕ, η οποία πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της για το αν θα μείνει σε δηλώσεις οι οποίες για την Άγκυρα αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, ή αν θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.
 
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος και να ρισκάρουν τη ρήξη με την Τουρκία, κάτι που δεν είναι σαφές ακόμα ότι το θέλουν.
 
Αντίστοιχα υπάρχει η εκτίμηση ότι θα λειτουργήσουν και οι αποφάσεις των ΗΠΑ, όταν αυτές θα είναι οριστικές, καθώς μέχρι στιγμής οι προσπάθειες όλων είναι η Τουρκία να παραμείνει υπό την επιρροή της Δύσης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Ένα παζάρι το οποίο θα κρίνει πολλά και συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η αναστάτωση που προκαλείται κάθε φορά κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους ενεργειακούς κολοσσούς που πραγματοποιούν τις έρευνες. Το ερώτημα είναι ποια λύση θα επιλεγεί και ποιους θα εξυπηρετεί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία την Δευτέρα έθεσαν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
 
Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, δείχνουν να συντονίζουν τις ενέργειες τους και να προχωρούν σε συντεταγμένες κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, στη γραμμή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έβαλε το θέμα στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της Ρουμανίας, απαιτώντας έργα και όχι λόγια. Σημειώνεται ότι ο Ν. Αναστασιάδης έχει χαρακτηρίσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «δεύτερη εισβολή» καλώντας την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος – μέλος της Ένωσης, όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις με τρίτες χώρες.
 
Πηγή: in.gr  
 
 

Δειτε Επισης

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση
Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συζήτηση για οδοφράγματα-Έτοιμη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και τα ερωτήματα
Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή