Η κατάρρευση και η δημιουργία νέας «κυβέρνησης» στον τ/κ Τύπο

Με πυρά προς τον Κουντρέτ Οζερσάι και το κόμμα του Λαού σχολίασαν οι Τζεμάλ Οζγιγίτ και Σερντάρ Ντενκτάς τις εξελίξεις με την κατάρρευση της τετρακομματικής «κυβέρνησης», στην οποία συμμετείχαν και οι δύο, μετά από τις σημερινές τους χωριστές συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σήμερα το πρωί ο Τ/κ ηγέτης είδε και τον πρόεδρο του κόμματος Αναγέννησης. Ο κ. Αρικλί είπε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια «κυβέρνηση» συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΕ και το ΚΛ αλλά στη βάση και των δύο κομμάτων υπάρχουν αντιδράσεις λέγοντας πως χρειάζεται να ειπωθεί μια συγνώμη για τις βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν τα δύο κόμματα στο παρελθόν. Αυτό, πρόσθεσε, θα διευκολύνει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» αλλά και θα ανοίξει τον δρόμο για τις «προεδρικές εκλογές». Εκτίμησε ότι η μπάλα βρίσκεται στη μεριά του κόμματος του Λαού που είχε κάνει λόγο σε «καθαρή κοινωνία» και «καθαρή πολιτική» (αναφερόμενος τότε ο Κουντρέτ Οζερσάι στο ΚΕΕ επί προεδρίας Οζγκιουργκιούν αλλά και ως λόγο δημιουργίας του κόμματός του).
 
Ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιτιτ δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ότι αυτοί που διέλυσαν την προηγούμενη «κυβέρνηση» έχουν υποχρέωση να σχηματίσουν την νέα, και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί η «χώρα» δεν μπορεί να μείνει χωρίς διοίκηση και πρέπει γρήγορα να γίνουν κάποια βήματα. Εδώ και 1 χρόνο, ανέφερε, η Τουρκία δεν συνέβαλλε οικονομικά και η τετρακομματική «κυβέρνηση» το τελευταίο διάστημα προσπάθησε πολύ να βρει πόρους και να μειώσει τα έξοδα. «Αυτό πρέπει να σταματήσει σύντομα. Δεν ξέρω αν σύντομα θα έρθουν αυτοί οι πόροι, αλλά η τ/κ κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει μια δομή με την οποία θα στέκεται μόνη της στα πόδια της».
 
«Το παιχνίδι χάλασε, υπάρχει έλλειμμα αξιοπρέπειας. Για να κερδηθεί πίσω αυτή η αξιοπρέπεια μπορεί κάποιοι να θέλουν να αλλάξει το παιχνίδι. Μπορεί να υπάρξει χάος και πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα μείνει στην αντιπολίτευση. Μετά την δική του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Ντενκτάς είπε κι αυτός ότι την νέα «κυβέρνηση» πρέπει να ιδρύσουν αυτοί που χάλασαν την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι η «χώρα» αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
 
O κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι το νέο «νομοσχέδιο» για τις «εκλογές» δεν είναι ακόμη έτοιμο, ούτε και υπάρχουν πόροι για να γίνουν πρόωρες «εκλογές».
 
Σε σημερινό του άρθρο στην τουρκική ιστοσελίδα Τ24 ο αρθρογράφος Μετίν Μουνίρ που συχνά γράφει για την Κύπρο, αναφέρει ότι το ΑΚΡ για να δείξει την δυσφορία του έναντι στον Ακιντζί και την τετρακομματική «κυβέρνηση» είχε διακόψει την οικονομική βοήθεια εδώ και καιρό, δεν έστελναν χρήματα ούτε για τα αμυντικά έξοδα, όπως αναφέρεται στα έξοδα του κατοχικού στρατού.
 
Ο μεγαλύτερος λόγος διάλυσης της «κυβέρνησης», προσθέτει, είναι οι σχέσεις της τετρακομματικής με το ΑΚΡ είχαν εκτραχυνθεί τόσο που δεν επανορθώνονταν. Το ίδιο και οι σχέσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνει. Το ΑΛΡ, γράφει, θεωρεί ότι ο Ακιντζί δεν είναι ρεαλιστής στις συνομιλίες και τρέφει στόχους για τους οποίους δεν υπήρξε συμφωνία με την Τουρκία. Εδώ και πολύ καιρό οι σχέσεις Ακιντζί – Ερντογάν είναι κρύες και ο Τούρκος Πρόεδρος είναι θυμωμένος με τον Ακιντζί επειδή δεν έβαλε στη φυλακή τον Κύπριο δημοσιογράφο που στράφηκε εναντίον του, μη γνωρίζοντας (ο Ερντογάν) ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο είναι ανεξάρτητη, προσθέτει.
 
Η νέα «κυβέρνηση», σύμφωνα με τον κ. Μουνίρ, θα είναι δικομματική και αναμένεται να είναι σε μεγαλύτερη αρμονία περισσότερο με το ΑΚΡ. Επικαλείται δε πληροφορίες ότι το ΚΕΕ και το ΚΛ πριν καν διαλυθεί η τετρακομματική, είχαν δώσει τα χέρια. Το αντίτιμο της στήριξης Οζερσάι στο ΚΕΕ είναι το κόμμα να τον στηρίξει στις «προεδρικές» του χρόνου.
 
«Εάν αυτό το σχέδιο - που η Τουρκία στηρίζει από καρδιάς – πετύχει, τότε θα είναι με ένα σπάρο δύο τρυγόνια». Όπως εξηγεί ο κ. Μουνίρ, θα γίνει «πρωθυπουργός» ο κ. Τατάρ που ξέρει τα οικονομικά θέματα πολύ καλά και έχει καλές και καθαρές προθέσεις, ενώ σε περίπτωση που ο Οζερσάι εκλεγεί «πρόεδρος» θα διεξάγει τις συνομιλίες με τους Ε/κ όπως τις θέλει η Τουρκία. Και η Τουρκία, συμπληρώνει, θα στηρίξει οικονομικά τον νέο «κυβερνητικό» συνεταιρισμό.
 
«Η εντύπωση της Τουρκίας είναι πως ο Ε/κ ηγέτης Αναστασιάδης ήρθε και έδεσε και συνομιλεί για μια λύση δύο κρατών στο νησί». Όμως, προσθέτει ο αρθρογράφος, ο Ακιντζί και ο μεγαλύτερος εταίρος στην τετρακομματική, το ΡΤΚ, πίστευαν ότι ο Αναστασιάδης παίζει ένα νέο παιχνίδι και επέμεναν σε ομοσπονδιακή λύση. «Πλέον η Άγκυρα πιστεύει ότι μια ομοσπονδία δεν είναι ένας εφικτός στόχος. Αντ’ αυτού γίνονται σκέψεις για έναν συμφωνημένο διαχωρισμό, δύο χωριστά κράτη πλάι πλάι».
 
Ο Μετίν Μουνίρ καταλήγει γράφοντας ότι όπως πάντα, ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκαιο.

Δειτε Επισης

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο επικοινωνίας Κόμπου-Γεραπετρίτη
Δεν θέλει τα κατεχόμενα να χρησιμοποιούνται ως δρόμος ο Τατάρ-Ενοχλείται από το μπλοκάρισμα των εποίκων
Το πακέτο Χριστοδουλίδη, ο αποπροσανατολισμός Τατάρ και η νέα συνάντηση
Χαιρετίζει η Κομισιόν τη συζήτηση για οδοφράγματα-Έτοιμη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο
Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ-Τι ισχυρίστηκε για τα «όχι» του για Πυρόι και Κόκκινα
Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε στον Τατάρ ο Πρόεδρος-Δεν μπορούσε να απαντήσει
Αντάλλαξαν απόψεις, συζήτησαν ιδέες και θα ξανασυναντηθούν Χριστοδουλίδης και Τατάρ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ και Τατάρ για τα οδοφράγματα-Προαναγγέλθηκε νέο τετ α τετ
Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και τα ερωτήματα
Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή