Τα… κόμματα των κομμάτων μας στην Ευρώπη και ο ιδεολογικός προσανατολισμός τους
07:07 - 13 Μαΐου 2019
Οι ομάδες αυτές συστεγάζουν ευρωβουλευτές με παρόμοιες ιδεολογικές καταβολές, που έχουν κοινή αντίληψη επί των ευρωπαϊκών ζητημάτων. Αυτό αντανακλάται και συμβολικά, καθώς οι θέσεις που καταλαμβάνουν στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου είναι βάσει της ευρωπαϊκής ομάδας στην οποία είναι ενταγμένοι και όχι βάσει της χώρας προέλευσής τους ή κάποιου άλλου κριτηρίου. Η τοποθέτηση γίνεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, μετά από σχετική συμφωνία.
Πώς λειτουργούν
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, κάθε πολιτική ομάδα μεριμνά για την εσωτερική της οργάνωση, ορίζοντας έναν πρόεδρο (ή, σε ορισμένες ομάδες, δύο συμπροέδρους), ένα προεδρείο και μία γραμματεία. Οι ομάδες μπορεί να εκπροσωπούν ένα ευρωπαϊκό κόμμα ή να αποτελούν συνασπισμούς διαφόρων κομμάτων και αυτόνομων ευρωβουλευτών.
Πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και υποβάλλουν τροπολογίες. Η θέση κάθε πολιτικής ομάδας αποφασίζεται μετά από συζήτηση στους κόλπους της ομάδας. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να υποχρεωθεί να δώσει συγκεκριμένη ψήφο.
Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 25 βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών. Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες. Οι ευρωβουλευτές και τα κόμματα που επιλέγουν να μην ενταχθούν σε κάποια ομάδα ανήκουν στους «μη εγγεγραμμένους».
Αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλάζει και το μέγεθος αυτών των ομάδων. Στην απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, στο Ευρωκοινοβούλιο λειτουργούσαν (με σειρά κατάταξης) οι πιο κάτω ομάδες:
- Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) (EPP)
- Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
- Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR)
- Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
- Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE-NGL)
- Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens-EFA)
- Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD)
- Ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)
Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες είναι το EPP (με 217 ευρωβουλευτές στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο) και η S&D (με 189 ευρωβουλευτές στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο).
Πού τοποθετούνται οι Κύπριοι
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκλέγει έξι ευρωβουλευτές. Στην κοινοβουλευτική περίοδο που ολοκληρώθηκε, αρχικά υπήρχε εκπροσώπηση σε τρεις ομάδες και ακολούθως σε τέσσερεις. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου (και αρχικά η Ελένη Θεοχάρους) είναι στην ομάδα του EPP, ο Κώστας Μαυρίδης και ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι στην ομάδα S&D, ο Νεοκλής Συλικιώτης και ο Τάκης Χατζηγεωργίου είναι στην ομάδα GUE-NGL και η Ελένη Θεοχάρους, μετά την αποχώρησή της από τον ΔΗΣΥ, εντάχθηκε στην ECR.
Σε ό,τι φορά στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν από τον ΔΗΣΥ θα ενταχθούν στην ομάδα EPP και από το ΑΚΕΛ στην ομάδα GUE-NGL. Στην S&D θα εγγραφούν ευρωβουλευτές προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.
Σε ό,τι αφορά στο ΕΛΑΜ, πρόθεσή του είναι να εγγραφεί σε μια νέα ομάδα, που θα δημιουργηθεί από τα εθνικιστικά κινήματα.
Σε περίπτωση εκλογής ευρωβουλευτή από τον συνασπισμό Συμμαχία-Οικολόγοι, υπάρχει σχετική συμφωνία, έτσι ώστε, εάν προέρχεται από τη Συμμαχία να ενταχθεί στην ALDE κι αν προέρχεται από τους Οικολόγους στην Greens-EFA.
Δείτε το βίντεο που ετοίμασε το Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με τις ομάδες (μπορείτε να επιλέξετε ελληνικούς υποτίτλους):