Η τουρκική κατοχή δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα, διαμηνύει ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας

Τη θέση ότι η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Σλοβακίας Αντρέι Ντάνκο, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κυπριακό πρόβλημα θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.
 
Κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, στο Κάστρο της Μπρατισλάβας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Συλλούρη στη Σλοβακία, ο κ. Ντάνκο ανέφερε εξάλλου ότι κανένας στη χώρα του δεν αμφισβητεί τη σημασία του σλοβακικού αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
 
Κατά τις επαφές του με τον κ. Ντάνκο, όσο και με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας Πέτερ Γκάιντος νωρίτερα τη Δευτέρα, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η θέση της Μπρατισλάβας είναι πως η ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο, ενόψει και των τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ.
 
«Από τη θέση μου ενημερώνω παντού, όπου βρίσκομαι, ότι ο πόνος, η λύπη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος μετά την κατοχή είναι ένα πρόβλημα το οποίο τον 21ο αιώνα δεν θα έπρεπε να υφίσταται, θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει επιλυθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ντάνκο μετά τη συνάντηση με τον κ. Συλλούρη και την κυπριακή αντιπροσωπεία.
 
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Ντάνκο είπε επίσης ότι «σαν Πρόεδρος της Βουλής και σαν αξιωματούχος της χώρας μου πιστεύω ότι το πρόβλημα της κατοχής, το κυπριακό πρόβλημα, θα πρέπει να δημοσιεύεται ακόμη περισσότερο και με πιο πιο έντονους ρυθμούς, να γίνει ακόμη πιο γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη, ούτως ώστε επέλθει λύση».
 
Είπε ακόμη ότι κανένας από τα 5 εκ. των κατοίκων της Σλοβακίας δεν αμφισβητεί τη σημασία της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος είναι ιδιαίτερα αγαπητή και πολλοί τουρίστες από τη Σλοβακία επιλέγουν το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Καλωσορίζοντας τον κ. Συλλούρη στη Σλοβακία, είπε τέλος ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του 2016, ήταν η ομορφότερη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό στα περίπου τέσσερα χρόνια που είναι Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι με τον κ. Ντάνκο αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, σε διεθνές αλλά και διακρατικό επίπεδο.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ευχαρίστησε για τα στελέχη του στρατού της Σλοβακίας που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας Γκάιντος, από τον πρώην Υπουργό Άμυνας που ήταν παρών στη συνάντηση, αλλά και από τον Αντρέι Ντάνκο «ότι η θέση τους είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία όχι μόνο δείχνει αδιαλλαξία για λύση του Κυπριακού, αλλά απειλεί πολύ περισσότερο και άλλα μέρη της κυπριακής επικράτειας όπως είναι η κυπριακή ΑΟΖ».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε εξάλλου ότι συζήτησαν θέματα τουρισμού, παιδείας, εμπορίου όπου οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν πολύ περισσότερο σε διμερές επίπεδο. «Η φιλία μας είναι δεδομένη, το καθήκον μας, όπως συμφωνήσαμε, είναι να βρούμε περισσότερους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας» κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
 
Εντός της συνάντησης εκφράστηκε από τη σλοβακική πλευρά η θέση ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ υποδεικνύουν την ανάγκη για διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περαιτέρω ενδυνάμωσή της.
 
Υπογράφοντας κατά την άφιξή του στο Κάστρο της Μπρατισλάβας, το βιβλίο των επισκεπτών, ο κ. Συλλούρης έγραψε ότι «Κύπρος και Σλοβακία, τα δύο κοινοβούλιά μας και οι δύο λαοί, συνδεόμαστε με σχέσεις ζηλευτής συνεργασίας και συνεχούς και αμοιβαίας αλληλεγγύης, οι οποίες ενισχύονται και ενδυναμώνονται περαιτέρω από την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα».
 
«Η επίσκεψή μου αντικατοπτρίζει την αμοιβαία εκφρασθείσα πεποίθηση και βούληση να τονώσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος», κατέληξε.
 
Οι επαφές του Προέδρου της Βουλής στη Μπρατισλάβα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας με επαφές στο Υπουργείο Άμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Πέτερ Γκάιντος, με πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ.
 
Στην είσοδο του Υπουργείου ήταν παραταγμένο τιμητικό άγημα, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής και η κυπριακή αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου προβάλλονται οι ειρηνευτικές αποστολές στις οποίες συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει η Σλοβακία. Μεταξύ αυτών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία η Μπρατισλάβα διατηρεί σήμερα δύναμη με 241 στρατιώτες.
 
Υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών, ο Πρόεδρος της Βουλής έγραψε ότι Κύπρος και Σλοβακία μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές, πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένες οι εξαιρετικές σχέσεις και η αμοιβαία αλληλεγγύη, κάτι που, όπως σημείωσε, αντικατοπτρίζεται και στην παρουσία του σλοβακικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η επίσημη επίσκεψή του στη Σλοβακία αποτελεί έκφραση της κοινής επιθυμίας και βούλησης για ενισχυμένη συνεργασία και για περαιτέρω αμοιβαία υποστήριξη στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
 

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό