Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο
13:16 - 11 Μαΐου 2019
Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, είπε, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και τους δύο στόχους, να αφεθεί ανοικτή η ελπίδα για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και ταυτόχρονα να ανατρέψουμε τις παράνομες ενεργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα με την προϋπόθεση ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση αυτών των στόχων».
Στο Εθνικό Συμβούλιο δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού πρότεινε να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.
Κατά το ΑΚΕΛ, ανέφερε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στη βάση της έκθεσης του ΓΓ τον Σεπτέμβριο του 2017. «Δηλαδή, σε ό,τι αφορά την ουσία, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας».
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, είπε, να υπάρχουν δύο τραπέζια, το ένα με μία σύνθεση να συζητήσει την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού και στο άλλο, με άλλη σύνθεση, τις εσωτερικές πτυχές. «Κι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δεχόμαστε μεν χρονοδιαγράμματα αλλά δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και αν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια, από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, να επαναβεβαιώσουμε την σύγκλιση που υπάρχει για τους φυσικούς πόρους και τα έσοδα από αυτούς, κάτι που επιλύει το θέμα των υδρογονανθράκων με την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συζητά προτάσεις και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ, να καταδικάσει μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία. «Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να διατηρούν ανοικτή την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, που είναι ο πιο σημαντικός από τους στόχους που έχουμε. Ανησυχούμε. Γιατί οι εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα νομίζω δυστυχώς ότι περιορίζουν τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας γα να συζητούμε την λύση στη βάση της ομοσπονδίας».
Αν τα πράγματα στην τ/κ κοινότητα εξελιχθούν αρνητικά, είπε, τότε από τον ερχόμενο Απρίλη να έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις και πολιτικούς που θα επιμένουν πλέον σε λύση δύο κρατών, όπως και η Τουρκία. «Κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».
Ερωτηθείς εάν οι κινήσεις της Λευκωσίας προς την ΕΕ και τυχόν κυρώσεις που φέρεται να επιζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκει σύμφωνο το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να κινηθούμε με άλλο τρόπο. Δεν αποκλείουμε την λήψη πρωτοβουλιών για την επιβολή κυρώσεων, αλλά πρώτα ας προηγηθούν άλλα πράγματα και αν δεν φέρουν αποτελέσματα, τότε ναι, γιατί όχι».
Κληθείς να πει εάν θεωρηθεί ότι έχουμε απομακρυνθεί από την σύγκλιση στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η Τουρκία επιχειρεί να βρει ένα άλλοθι ψεύτικο, το οποίο δεν δεχόμαστε. Η Τουρκία λέει ότι είναι εδώ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας και αυτό δεν το δεχόμαστε, πρόσθεσε λέγοντας ότι την Τουρκία «δεν την ενδιαφέρουν ποσώς τα συμφέροντα των Τ/κ".
Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου και κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που έκανε το ΑΚΕΛ, όπως την δημοσιοποίησε ο Άντρος Κυπριανού που έφυγε νωρίτερα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Δικαίωμα του Άντρου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ να εκφράζουν τις οποιεσδήποτε απόψεις τους, η χώρα τελεί υπό απειλή, η χώρα κινδυνεύει, προέχει η ενότητα. Θα ακολουθήσει κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου».
«Εκτιμούμε τη συμπαράταξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε στην έκτακτη σύνοδο της Ρουμανίας, αλλά αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη σε ένταση και βάθος. Ζητούμε την σύγκληση έκτακτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατά ανάλογο τρόπο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην περίπτωση της Κριμαίας», ανέφερε.
Σημείωσε ότι, σεε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και άλλα "όπλα" που πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως η τελωνειακή ένωση, συμφωνία για τη βίζα, οικονομικές συμφωνίες για μεταναστευτικό κλπ.
«Ζητήσαμε επίσης να αξιοποιηθούν νομικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Φαίνεται ότι τα μέχρι της στιγμής μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», τόνισε.
Σίγουρα αυτό που δεν μας βρίσκει σύμφωνους είναι η διασύνδεση της υπόθεσης των τουρκικών επιθετικών ενεργειών με την αποδοχή τουρκικών όρων για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Περδίκης. Δυστυχώς το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση ταλαιπωρήθηκε μέχρι να εκδώσει μια κοινή διακήρυξη, διότι κάποια κόμματα επέμεναν (και άλλα έδειξαν ανοχή ή σιωπούσαν) στη θέση να υπάρξει διασύνδεση με την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό ακριβώς θέλει η Τουρκιά και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφευχθεί, είπε.
«Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την τελευταία παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, όπου επιχειρείται να συμβιβαστούν οι διαφορετικές απόψεις. Εντούτοις αποφύγαμε τις δηλώσεις μετρά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να διαφυλάξουμε το στοιχείο της ενότητας. Αυτή την ώρα προέχει η ενότητα και οι χαμηλοί τόνοι αντιπαράθεσης των διαφορετικών απόψεων», κατέληξε.
Το κοινό ανακοινωθέν λέει αυτά που συμφωνήσαμε να ειπωθούν. Ξεχωριστές δηλώσεις υποσκάπτουν την κοινή θέση και την προσπάθεια ενότητας σε κοινές θέσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών.
Εκείνο που προέχει τώρα είναι η ενότητα. Η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να μας βρει σε ένα κοινό μέτωπο και οι όποιες απόψεις πρέπει να μένουν εντός του Εθνικού Συμβουλίου.
Αυτό που προέχει τώρα είναι ένας σωστός συντονισμός για αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στην Τουρκία, καταλήγει η ανακοίνωση.
Εμπάργκο όπλων προτείνει το ΕΛΑΜ
Εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία και επίκληση του άρθρου 42/7 της Συνθήκης της ΕΕ, πρότεινε στην σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου.
Ο κ. Χρίστου μιλώντας μετά το πέρας του Εθνικού, είπε ότι η χώρα μας τελεί υπό καθεστώς απειλής, έχουμε μια δεύτερη εισβολή σε εξέλιξη, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συνέχισε, πέραν των μέτρων που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει, το ΕΛΑΜ ζητεί την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας. «Θεωρούμε ότι αυτό το πρακτικό μέτρο θα βοηθήσει ώστε να σταματήσουμε την επιθετικότητα της τουρκικής δύναμης. Καθώς επίσης και την ενεργοποίηση του άρθρου 42/7 για υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες προς την Κύπρο».
Αυτά τα μέτρα, ανέφερε, μαζί με τα όσα εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή τη στιγμή τις προθέσεις της Άγκυρας.
Ερωτηθείς εάν το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει το ΕΛΑΜ, ο Χρίστος Χρίστου απάντησε ότι είναι «η σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου για τα ελάχιστα. Πέραν όμως αυτού εμείς έχουμε καταθέσει επιπλέον προτάσεις».