Παρέλυσε η Αργεντινή εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν τα συνδικάτα κατά του Μάκρι

Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την οποία προκήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι παρέλυσε τη χώρα χθες Τρίτη, με τις αεροπορικές εταιρείες μεταξύ άλλων να ακυρώνουν περίπου 600 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις.

Η κινητοποίηση, εξαιτίας της οποίας δεν λειτούργησαν οι δημόσιες συγκοινωνίες οι τράπεζες και τα σχολεία, είχε σκοπό να καταγγελθούν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων και ιδίως οι περικοπές που πλήττουν τα νοικοκυριά -- τα οποία ήδη δυσκολεύονται εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της ύφεσης της οικονομίας.

Σήμερα, τα συνδικάτα προγραμματίζουν να γίνει πορεία προς το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες.

Ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 51,3% το τελευταίο δωδεκάμηνο σε ετήσια βάση, το ποσοστό του ενεργού εργατικού δυναμικού που πλήττεται από την ανεργία έχει επισήμως αυξηθεί στο 9,1%, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο Μάκρι δεν φάνηκε να πτοείται από τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. «Συνεχίζουμε το έργο μας, ακόμη και καθώς κάποιοι παραλύουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε.

«Το να γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Θα σήμαινε πως θα θυσιάζαμε δύο ή τρεις γενιές ακόμα», συμπλήρωσε αργότερα ο Μάκρι σε εκδήλωση εκτός πρωτεύουσας στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής χθες.

Η εντεινόμενη δυσαρέσκεια εγείρει ολοένα περισσότερες αμφιβολίες για τις πιθανότητες του Μάκρι να διατηρηθεί στην προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο Μάκρι, που ανέλαβε την προεδρία το 2015 υποσχόμενος να «εξομαλύνει» την οικονομική πολιτική, να «εξορθολογίσει» την οικονομία, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, την άνοδο των τιμών, τις περικοπές των επιδοτήσεων σε αγαθά κοινής ωφέλειας -- το ρεύμα, το φυσικό αέριο κ.ά. -- εντός των ορίων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για να εκμηδενιστεί το έλλειμμα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτός ο πρόεδρος είναι επικίνδυνος», υποστήριξε ο Πάμπλο Μικέλι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων CTA, απευθυνόμενος στη θάλασσα των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στην Πλατεία του Μαΐου. «Πρέπει να κάνουμε κι άλλες απεργίες και πορείες, για να εμποδίσουμε αυτούς τους τύπους να μας πάρουν κι άλλα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Βίντεο από την ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη και το στρατηγικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς
BINTEO: Διεκόπη η παραγωγή φυσικού αερίου σε τμήμα του κοιτάσματος South Pars μετά από ισραηλινή επίθεση
Απαντά στο Ιράν ο Στάρμερ-«Στέλνουμε περαιτέρω πολεμικά αεροσκάφη για αντιμετώπιση απειλών σε Ιράκ και Συρία»
Το Ισραήλ βυθίζει τη Μέση Ανατολή σε έναν επικίνδυνο κύκλο βίας καταγγέλλει η Τεχεράνη
Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες και Κόστα για τον Πρόεδρο-Επανέλαβε τη θέση της ΚΔ υπέρ αποκλιμάκωσης
Ερντογάν : To Iσραήλ είναι βασική απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής
Νεκρή βουλευτής και ο σύζυγός της στη Μινεσότα μετά από επίθεση ενόπλου που προσποιήθηκε τον αστυνομικό
Σαραντάχρονος απουσιάζει από την οικία του στη Λευκωσία (pic)
Ακυρώθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών Ιράν και ΗΠΑ για τα πυρηνικά
Συνεχίζει ακάθεκτος ο Νετανιάχου-«Θα βομβαρδίσουμε όλους τους στόχους του καθεστώτος του Αγιατολάχ»