Χ. Ορφανίδης: Τα κοινοβούλια να θεσπίσουν νομοθεσίες για χρήση μισθοφόρων

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μισθοφόρων, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να προβούν στη θέσπιση ή τροποποίηση σχετικής νομοθεσίας, αλλά και να ασκήσουν αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των συναφών κυβερνητικών πολιτικών, είπε ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης.

Μιλώντας κατά τις εργασίες της 140ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που συνεχίζονται σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ, ο κ. Ορφανίδης συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση μισθοφόρων, ως μέσου υπονόμευσης της ειρήνης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι, έχοντας κίνητρο το ιδιωτικό κέρδος και όχι την ευημερία της χώρας που εξυπηρετούν, οι μισθοφόροι αναλαμβάνουν συνήθως προκαθορισμένες αποστολές, με στόχο την εξάλειψη απειλών και όχι απαραίτητα τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, τόνισε, οι μισθοφόροι συχνά συμμετέχουν σε δραστηριότητες και πρακτικές που περικλείουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενθαρρύνουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες.
 
Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι, σήμερα, οι πολίτες ξένων χωρών που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες αποτελούν ιδιαίτερη απειλή, καθώς δεν υπάρχει κοινός νομικός ορισμός ή φορέας ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα ζητήματα που προκύπτουν από τις ενέργειές τους, όπως η προσηλύτιση νέων με εναλλακτικές και ανορθόδοξες μεθόδους.

Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ρυθμιστικών φορέων για τη μέτρηση και αποτροπή της πρόσληψης, χρηματοδότησης και εκπαίδευσης μισθοφόρων. Οι βουλευτές, επεσήμανε ο κ. Ορφανίδης, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της χώρας τους δεν δύνανται να συμμετάσχουν ως αμειβόμενοι επαγγελματίες στρατιωτικοί σε οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών. Τόνισε δε ότι οι βουλευτές οφείλουν επίσης να ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να δημιουργήσουν προσβάσιμους μηχανισμούς καταγγελιών και να λάβουν μέτρα κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε, τέλος, ότι αποτελεί καθήκον των εκπροσώπων του λαού να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για προώθηση και ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου και να συμβάλουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην επίτευξη συνθηκών διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για την παγκόσμια κοινότητα.
 

Δειτε Επισης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από Βουλή κατά του νομοσχεδίου για διαδηλώσεις
Αναβλήθηκε για τις 10 Ιουλίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις
Χωρίς ρεύμα η Έγκωμη λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Μάχη με τις φλόγες στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκαν πάνω από 300 κάτοικοι (vids&pics)
Στις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων-Πληροφορίες κατάταξης από ΥΠΑΜ
Πώς σχολιάζει την απόφαση Ανωτάτου για Ντόρια ο Κληρίδης-«Πάσχει ριζικά, έπρεπε να ακολουθηθεί ο Κανονισμός του 23»
Οι αντιδράσεις έφεραν τελικά αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Αποκατάστασης-Τι εξηγεί η ΟΣΑΚ
Δεύτερη καταδίκη εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας-Δικαιώθηκε ο Αρβανίτης για την υπόθεση δυσφήμησης
Έγγραφο εξουσιοδότησης από Αναστασιάδη παρουσίασε η υπεράσπιση Συλλούρη στη δίκη για Al Jazeera
Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο Πρόεδρος