Θέλει να διαφυλάξει το κεκτημένο της ενιαίας διαπραγμάτευσης η Λευκωσία

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι μονόδρομος για την ε/κ πλευρά, η οποία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά άλλες επιλογές, δήλωσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να γίνει απλώς μια νέα προσπάθεια για το θεαθήναι, που να μην είναι προετοιμασμένη, σε όλα τα επίπεδα, και να μην έχει πιθανότητες επιτυχίας, γιατί τότε "το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επισημοποιήσουμε το αδιέξοδο".
 
Μιλώντας την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην οποία προέβη μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε πως "έχουμε πολύ σοβαρές δυσκολίες. Η τουρκική πλευρά φαίνεται ξεκάθαρα να κωλυσιεργεί και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να πείθουμε για την καλή μας βούληση αλλά και για το ότι μέσα από τις ιδέες και τις προτάσεις μας και την εν γένει προσέγγισή μας δημιουργούμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να γίνουν διαπραγματεύσεις με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "δεν αναμένουμε πάρα - πάρα πολλά από την άλλη πλευρά επί του παρόντος, αλλά αναμένουμε τουλάχιστον να γίνει αποδεκτό ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου των ΗΕ, με βάση την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ, και χρησιμοποιώντας πλήρως το πλαίσιο Γκουτέρες και όλη την πολύ θετική δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια".
 
Πρέπει να αλλάξουν δεδομένα
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν ενδιαφέρεται απλώς να δει κατά πόσον υπάρχει βούληση όλων των εμπλεκομένων να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση αλλά θέλει να διαπιστωθεί και να διασφαλιστεί ότι εκεί που στο Κραν Μοντανά υπήρξε αποτυχία τώρα υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.
 
Όπως επεσήμανε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, στο πλαίσιο αυτό η ερώτηση που τίθεται από πλευράς ΗΕ είναι «τι σας κάνει να νομίζετε ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε εκεί που αποτύχαμε την προηγούμενη φορά».
 
"Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση έχει σκεφτεί και έχει προτείνει διάφορα πράγματα τα οποία είναι μέρος των καινοτόμων ιδεών ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει ότι όντως αυτή τη φορά έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας", σημείωσε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως "όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν είναι μάταιο να νομίζεις ότι θα ρωτήσεις την ίδια ερώτηση 1000 φορές και κάθε φορά θα έχεις διαφορετική απάντηση. Πρέπει να αλλάξεις κάποια από τα δεδομένα. Πρέπει να κάνεις κάτι ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια κατάσταση πραγμάτων που να επιτρέπει μια λυσιτελέστερη προσέγγιση", είπε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς.
 
Η πολιτική ισότητα
Από την πλευρά του ο κ. Προδρόμου, δήλωσε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη καταθέτει ιδέες - όπως ήταν και η έκκληση του ΓΓ για να υπάρξουν κάποιες καινούργιες ιδέες που θα υποβοηθούσαν τη διαδικασία επανέναρξης-  με καλή θέληση προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.
 
Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ανά πάσα στιγμή και είναι πανέτοιμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί  «διότι στην προηγούμενη περίοδο, στη διετή περίπου διαπραγμάτευση που είχε γίνει, είχε επιτευχθεί σε πάρα πολλά ζητήματα σημαντική πρόοδος την οποία δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε».
 
Τόνισε, εξάλλου, πως δεν είναι παραγωγικό να εγείρονται διαρκώς καινούργιες αξιώσεις ή να αλλάζουν τα δεδομένα.
 
Ανέφερε πως δεδομένα που έχουν αλλάξει και στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνομιλία του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, την Κυριακή, είναι το εδαφικό (ο χάρτης), η νευραλγικής σημασίας σύγκλιση σχετικά με την πληθυσμιακή σύνθεση, αφού ακούσαμε πρόσφατα από την τ/κ πλευρά κάποιους αριθμούς οι οποίοι ανατρέπουν πλήρως το 4 προς 1, κοκ.
 
Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε, εξάλλου, πως η συζήτηση για λύση του Κυπριακού δεν είναι συζήτηση μόνο για τη συμμετοχή των δυο πλευρών, και των Τ/κ ειδικότερα, και για την πολιτική ισότητα, και πως το Κυπριακό παραμένει ένα θέμα εισβολής και κατοχής.
 
«’Αρα λοιπόν θα λυθεί με τον ιστορικό συμβιβασμό της ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και βεβαίως τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων και για την πολιτική ισότητα, η οποία δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αριθμητική ισότητα ή εξίσωση», επεσήμανε.
 
Σημείωσε πως όσο είναι κλειδί η πολιτική ισότητα τουλάχιστον άλλο τόσο είναι ο τερματισμός της κατοχής, δηλαδή η αποχώρηση του κατοχικού στρατού, η αντικατάσταση του επισφαλούς συστήματος εγγυήσεων και επεμβάσεων, η ανακατανομή-επιστροφή εδαφών, το περιουσιακό, η αναλογία του πληθυσμού , η κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο σχέση της Κύπρου με τρίτα κράτη και κάποια ειδική ρύθμιση για τα δικαιώματα πολιτών από την Ελλάδα και την Τουρκία, θέμα το οποίο έχει θέσει η τουρκική πλευρά.
 
Οι όροι αναφοράς
Για αυτό πρέπει να γίνεται αναφορά και στις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες ταυτόχρονα, και αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, να είναι σαφές ότι παρατίθενται οι έξι παράμετροι που είχε προτείνει ο ΓΓ, είπε ο κ. Προδρόμου, επισημαίνοντας πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες γιατί όντως υπάρχουν δυσκολίες.
 
Σημείωσε πως οι όροι αναφοράς έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι ο σκοπός δεν είναι να επαναληφθεί η εμπειρία των προηγούμενων δυο Διασκέψεων που έγιναν στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Επεσήμανε πως θα πρέπει οι δυο πλευρές να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις έτοιμες και δεσμευμένες να συζητήσουν όλα τα θέματα εξ’ ου και η αναφορά και η επιμονή στο πλαίσιο με τις έξι παραμέτρους του πλαισίου του ΓΓ.
 
Αναφερόμενος στις ιδέες που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διευκολυνθεί η διαδικασία, ο κ. Προδρόμου είπε πως μια τέτοια ιδέα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η κ. Λουτ ήταν ότι θα ήταν χρήσιμο να είχαμε τις τοποθετήσεις και της άλλης πλευράς.
 
Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, αφού είχε ξεκαθαρίσει το πλαίσιο Γκουτέρες, είχε καταθέσει στις 5 και 6 Ιουλίου 2017 θέσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας, και σημείωσε πως θα βοηθούσε αν η τ/κ πλευρά είχε καταθέσει μη δεσμευτικές προτάσεις για τα έξι ζητήματα, πράγμα το οποίο προτάθηκε στην κ. Λουτ από την αρχή αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.
 
Πρόσθεσε πως άλλη σκέψη την οποία πρόβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ξανά στην προχθεσινή συνάντηση με την κ. Λουτ ήταν ότι θα διευκόλυνε τη διαδικασία αν μπορούσε να γίνει μια συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί στην παρουσία της κ. Λουτ για να μπορεί να διευκρινιστούν ζητήματα τα οποία εγείρονται, να γίνει μια πιο άμεση συζήτηση. Δυστυχώς ούτε αυτή η πρόταση φαίνεται να γίνεται δεκτή, ανέφερε.
 
Αποκέντρωση και κοινοβουλευτική δημοκρατία
Ταυτόχρονα, επεσήμανε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προβάλει την εισήγηση να εργαστούμε με μια λογική αποκέντρωσης των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων μέσα στην ομοσπονδία γιατί αυτό θα έκανε πιο μικρό το πρόβλημα της αξίωσης που υπάρχει για ανάγκη θετικής ψήφου στις αποφάσεις κάτι το οποίο δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε πως κατά την προχθεσινή συζήτηση, αφού επαναλήφθηκαν οι εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για να διευκολύνει τη διαδικασία, έγινε αναφορά και σε παλαιότερη πρόταση που είχε κατατεθεί από τη δική μας πλευρά για την οργάνωση του ομοσπονδιακού κράτους με τη λογική μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την προεδρία να έχει περιορισμένες εξουσίες- όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη που είναι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με περισσότερο συμβολικό ρόλο - και με την εξουσία να ενασκείται από κυβέρνηση, η οποία θα προκύπτει πολιτικά από κοινές εκλογές όπου εκεί μπορεί και πάλι να υπάρχει η εκ περιτροπής πρωθυπουργία.

Είπε πως με τον τρόπο αυτό θα σμικρυνθεί το πρόβλημα των εθνικών αναφορών διότι δεν θα είναι εθνοτική η οργάνωση της εξουσίας αλλά πολιτική. Θα συνεργάζονται κόμματα  ε/κ και τ/κ που θα κερδίζουν τις εκλογές για να κάνουν μια κυβέρνηση, επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτή ήταν η πρόταση την οποία επανέφερε ο Πρόεδρος ως ιδέα.

Αναφερόμενος στον κ. Μαυρογιάννη, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτός ήταν και παραμένει διαπραγματευτής και κάποια ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στη νομοθεσία θα ρυθμιστούν.
 
Σημείωσε πως η ε/κ πλευρά διατηρεί όλο αυτό το διάστημα διαπραγματευτή πράγμα που δεν συμβαίνει με την τ/κ πλευρά.
 
Από την πλευρά του κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως η δική μας πλευρά από την ημέρα της κατάρρευσης στο Κραν Μοντανά προσπαθεί αδιάλειπτα και αδιάκοπα να βρει τρόπο να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
 
Πρόσθεσε πως δεν είχαμε ποτέ δεχθεί την ιδέα ότι είχαμε ανάγκη αυτή την περίοδο περισυλλογής στην οποία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας, αλλά από τη στιγμή που αυτή ήταν η λογική που πρυτάνευσε έπρεπε να ζήσουμε με αυτή.
 
Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως έχει μεγάλη σημασία, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, να αποφύγουμε να γίνει απλώς κάτι για το θεαθήναι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μια νέα προσπάθεια, μια νέα Διάσκεψη, μια νέα συνάντηση να είναι καλά προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα και πως «δεν προτιθέμεθα να χάσουμε το πολύ σημαντικό κεκτημένο που συνιστά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση επιτέλους γίνεται ως ενιαίο σύνολο που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές».
 
Είπε πως «αν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή γιατί βολεύει κάποιους, καταλήξουμε στο να κάνουμε κάτι χωρίς να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επισημοποιήσουμε το αδιέξοδο. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία αυτό που θα γίνει και για το οποίο παλεύουμε να γίνει μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο και υπό όρους και προϋποθέσεις που να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Με κυνηγετικό πυροβόλησε την σύζυγό του 57χρονος στην Πάφο-Περίμενε στη σκηνή την Αστυνομία
Απόπειρα φόνου στην Πάφο-Άνδρας πυροβόλησε την σύζυγό του
Αγωνία και δάκρυα για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων στο Τέλ Αβιβ (pics)
Αεροδιακομιδή μέλους του πληρώματος εμπορικού πλοίου ανοικτά της Κύπρου-Παραδόθηκε στο ΓΝ Λεμεσού
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία-Νέα εκστρατεία για ζώνη και κινητό
ΒΙΝΤΕΟ: Απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι της Χαμάς, τις έχει παραλάβει ο Ερυθρός Σταυρός
Ένταση, προπηλακισμοί και συλλήψεις στην πορεία για τον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού
Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει διασωληνωμένος ο 18χρονος