Προτάσσουν την πολιτική ισότητα για να καταστρέψουν το πλαίσιο του Γ.Γ.

Σε προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να καταστρέψει το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποδίδουν ε/κ πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, την ανάδειξη του ζητήματος της πολιτικής ισότητας σε τεράστιο θέμα, τονίζοντας πως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η θέση που εκφράζει η τουρκική πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας βρίσκεται εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα.
 
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως όλα τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί εκ μέρους των Τ/κ δεν έχουν καμία βάση, υπενθυμίζοντας συναφώς ότι ο Γενικός Γραμματέας, στην Έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2017, καταγράφει πως το θέμα αυτό έχει ουσιαστικά επιλυθεί.
 
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να γίνει κάτι περισσότερο», ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως η θέση της δικής μας πλευράς βρίσκεται καταγεγραμμένη στο έγγραφο που κατέθεσε στις 5 Ιουλίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα και είναι η αποδοχή του συγκεκριμένου σημείου, όπως ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Δηλαδή, να δοθεί θετική ψήφος εκεί όπου υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα για την μία ή την άλλη πλευρά.
 
Υπογραμμίζοντας πως η ερμηνεία που δίνει η τουρκική πλευρά στο θέμα της πολιτικής ισότητας ουδέποτε έγινε αποδεκτή, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, όπως για παράδειγμα η αποκέντρωση εξουσιών και σε συνάφεια η επαναφορά της πρότασης για κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος και της αποδεκτικότητάς του από όλες τις πλευρές.  
 
«Στην προσπάθεια μας», εξηγεί, «να καλύψουμε αυτό που λέει ο Ακιντζί, ότι για να μπορέσουν να είναι πιο ελαστικοί στο θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, θα πρέπει να ικανοποιηθούν σε θέματα όπως είναι η πολιτική ισότητα, και χωρίς καθόλου να μετακινούμαστε από τη σταθερή μας θέση από τα θέματα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους που να κάνουμε το ζήτημα αυτό(σ.σ. της πολιτικής ισότητας) να έχει λιγότερη σημασία, να χάσει από τον εκρηκτικό του χαρακτήρα όπως το έχουν αναδείξει οι Τ/κ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να διαφυλάξει το κεκτημένο της ενιαίας διαπραγμάτευσης η Λευκωσία
 
«Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ό,τι καλύτερο είχαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα σημεία του αλλά πάνω από όλα σε ό,τι αφορά τη λογική του, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κεκτημένο της διαδικασίας και πρέπει να το διαφυλάξουμε, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως οι διαβουλεύσεις που γίνονται με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ δεν αφορούν την πολιτική ισότητα, όπως θα ήθελε η τουρκική πλευρά. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο το θέμα συμμετοχής των δυο πλευρών, το θέμα της πολιτικής ισότητας, αλλά είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπάθησε ο Γ.Γ. να αντικρίσει μέσα από έξι παραμέτρους, υπογράμμισαν.
 
Τόνισαν, εξάλλου, την ανάγκη να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση, είτε της διαδικασίας είτε των εννοιών, ώστε να μην υπάρξει εγκλωβισμός σε καταστάσεις που να οδηγούν σε αδιέξοδο και σε συζήτηση που ενδιαφέρουν μόνο την τουρκική πλευρά.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την οποία επανέφερε κατά την τελευταία συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως με βάση την πρόταση αυτή θα υπάρχουν ο Ε/κ Πρόεδρος και ο Τ/κ Αντιπρόεδρος χωρίς καμία εκτελεστική εξουσία, αλλά με συμβολικού και εθιμοτυπικού χαρακτήρα αρμοδιότητες.
 
Ουσιαστικές εξουσίες θα έχουν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναδεικνύεται με βάση το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών και η πρωθυπουργία θα είναι εκ περιτροπής σε βάση 4 προς 2, ανέφεραν.
 
Είπαν επίσης, πως στόχος της ιδέας αυτής είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζονται, λόγω του εξέχοντος χαρακτήρα που έχει η εθνική διάσταση σε όλη τη διαπραγμάτευση.
 
Η προσπάθεια, σημείωσαν είναι να δημιουργήσουμε στα πλαίσια της επανενωμένης Κύπρου, τους όρους και τις προϋποθέσεις, εκεί όπου είναι εφικτό, ώστε το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με βάση πολιτικά κριτήρια και ιδεολογικούς προσανατολισμούς και να μην τα βλέπουμε όλα κάτω από το πρίσμα της κοινότητας. Αυτό θα επιτρέπει στις πολιτικές δυνάμεις να δουλεύουν μαζί και να συνεργάζονται είτε είναι ε/κ είτε είναι τ/κ, πρόσθεσαν.
 
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν, εξάλλου, πως από την ενημέρωση που έχει η ε/κ πλευρά, κατά τη συνάντησή του την Κυριακή με την κ. Λουτ ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε τα ίδια με αυτά που είπε και ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού δημόσια.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, αφού στην πράξη χρησιμοποιείται το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης κατά έμμεσο τρόπο για άσκηση πιέσεων πάνω στην ε/κ πλευρά. Η απουσία διαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται δηλαδή ως ένας από τους λόγους για να αμφισβητηθεί η συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τουλάχιστον όπως είναι σήμερα.
 
Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, επεσήμαναν πως πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι και πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Με κυνηγετικό πυροβόλησε την σύζυγό του 57χρονος στην Πάφο-Περίμενε στη σκηνή την Αστυνομία
Απόπειρα φόνου στην Πάφο-Άνδρας πυροβόλησε την σύζυγό του
Αγωνία και δάκρυα για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων στο Τέλ Αβιβ (pics)
Αεροδιακομιδή μέλους του πληρώματος εμπορικού πλοίου ανοικτά της Κύπρου-Παραδόθηκε στο ΓΝ Λεμεσού
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία-Νέα εκστρατεία για ζώνη και κινητό
ΒΙΝΤΕΟ: Απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι της Χαμάς, τις έχει παραλάβει ο Ερυθρός Σταυρός
Ένταση, προπηλακισμοί και συλλήψεις στην πορεία για τον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού
Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει διασωληνωμένος ο 18χρονος