Δρ. Κάτσικας: Ο Κύπριος φορολογούμενος είναι ο επενδυτής στο ΑΠΚΥ

Καινοτομία, ευελιξία και νέα τεχνολογία είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτηκε με τη λειτουργία του το 2002 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) το όραμα του οποίου συνοψίζεται στις λέξεις «εκπαίδευση, έρευνα, εξωστρέφεια, κοινωνική προσφορά» όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής, Σωκράτης Κάτσικας.
 
«Με μία σειρά λέξεων μπορεί κανένας να πει ότι το μότο μας είναι ‘Μάθηση για όλους παντού και σε οποιοδήποτε χρόνο’ και αυτό αντικατοπτρίζει και την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της εκπαίδευσης που παρέχεται στο ΑΠΚΥ γιατί ακολουθείται ένα εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως μοντέλο διδασκαλίας και αυτή είναι η διαφορά μας με τα συμβατικά πανεπιστήμια τα οποία είναι πολύ πιο γνωστά στον κόσμο» είπε ο κ. Κάτσικας.
 
Πρόσθεσε ότι «οι φοιτητές μας μπορούν να παρακολουθήσουν τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΚΥ στον δικό τους χρόνο και χώρο και αυτό δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία στους φοιτητές μας να οργανώνουν τη ζωή και την επαγγελματική τους απασχόληση παράλληλα με τις σπουδές του και ενδεικτικό είναι πως το 95% των φοιτητών μας είναι εργαζόμενοι».
 
Όπως είπε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ «η φιλοσοφία όλων των Ανοικτών Πανεπιστημίων, με το πρώτο να ιδρύεται το 1961 στη Βρετανία, ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι για διάφορους λόγους, προσωπικούς ή από ανάγκη, δεν μπόρεσαν μετά τη αποφοίτησή τους από τη Μέση Εκπαίδευση να κάνουν πανεπιστημιακές σπουδές».
 
Ανέφερε ότι «αυτός ο στόχος, ως κεντρικός στόχος, έχει μετεξελιχθεί στα ανοικτά πανεπιστήμια μετά την δεκαετία του 80’ με την κατηγορία αυτή των ανθρώπων μειώνεται σε πλήθος επειδή ακριβώς άνοιξε η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη και έγινε μια μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
 
Επομένως, είπε ο κ. Κάτσικας, «μειώνεται ο πληθυσμός εκείνων που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη βαθμίδα αυτή της εκπαίδευση, ωστόσο, επειδή η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική σε τίτλους σπουδών η ανταγωνιστικότητα είναι τέτοια στην Κύπρο – και στην Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό – που οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητο προσόν για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στην αγορά εργασίας».
 
Ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε «σε ένα άλλο πλήθος ανθρώπων το οποίο δημιουργήθηκε και πράγματι χρειάζεται ένα επιπλέον ακαδημαϊκό τίτλο πέραν από τον 1ο και για αυτό είμαστε ως πανεπιστήμιο περισσότερο προσανατολισμένοι στις μεταπτυχιακές σπουδές παρά στις προπτυχιακές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στο προπτυχιακό δεν προσφέρουμε προγράμματα».
 
 «Επενδύουμε εκεί που βλέπουμε ότι πράγματι υπάρχει ζήτηση και ανάγκη από ανθρώπους να παρακολουθήσουν δικά μας προγράμματα σπουδών γιατί δεν τους καλύπτουν τα συμβατικά πανεπιστήμια», είπε ο κ. Κάτσικας για να προσθέσει ότι «εάν δεν προσαρμοστούμε στις ανάγκες του σήμερα δεν θα επιβιώσουμε».
 
Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν τρεις σχολές, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,  Θετικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Πρύτανης και οι τρεις σχολές επικεντρώνονται «σε αντικείμενα τέτοια που προσφέρονται για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και είναι νομίζω καθαρό ότι ένα εξ αποστάσεως πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να προσφέρει σπουδές για παράδειγμα ιατρικής ή μηχανικών που χρειάζονται εργαστήρια».
 
Σημείωσε ωστόσο ότι στο ΑΠΚΥ, «εφαρμόζουμε μια τεχνολογία που είναι καινοτομική, αυτή των λεγόμενων εικονικών εργαστηρίων, τα οποία χρησιμοποιούμε στις σπουδές και στα μεταπτυχιακά πληροφορικής που έχουμε και θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες γιατί είναι ένα project το οποίο εσωτερικά έχουμε ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο».
 
«Δεν είναι το ίδιο βέβαια με το να βάλεις τα χεριά σου στον πάγκο του εργαστηρίου αλλά είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο», συνέχισε ο κ. Κάτσικας.
 
Για τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών είπε ότι «είναι και ιστορικά η πιο παλιά σχολή του ΑΠΚΥ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό προπτυχιακό πρόγραμμα ‘Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό’ το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και έχει πάρα πολλούς αποφοίτους για τους οποίους ακούμε πολύ καλά λόγια».
 
Στην ίδια σχολή υπάρχουν θέματα θεατρικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων και θέματα δημοσιογραφίας.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Κάτσικας, ειδικά για τον κλάδο της Δημοσιογραφίας, με την επικείμενη ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΚΥΠΕ, που αρχικά υπεγράφη το 2014,  «είναι ένα αντικείμενο στο οποίο επιθυμούμε να έχουμε πολύ συγκεκριμένη συνεργασία».

Για τη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, από την οποία προέρχεται και ο ίδιος, είπε ότι εστιάζεται «σε δύο κύριους επιστημονικούς πόλους, ο ένας είναι η πληροφορική που είναι ένα σύνηθες αντικείμενο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επίσης αρκετά δημοφιλές με την έννοια ότι οι ανάγκες της αγοράς εργασίας για επιστήμονες πληροφορικής ανά το παγκόσμιο δεν καλύπτεται για αυτό και τα ανοικτά πανεπιστήμια δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο».
 
Ο άλλος πόλος είναι οι Σπουδές Περιβάλλοντος, «που επίσης είναι κάτι που νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία», είπε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ για να προσθέσει ότι στην 3η σχολή, «τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης λειτουργούν πολυάριθμα προγράμματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ως πρώτο άξονα».
 
Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινούνται τα προγράμματα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης είναι οι επιστήμες της εκπαίδευσης όπου υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων με αρκετά μεγάλη επιτυχία και απήχηση.
 
Ερωτηθείς πώς καλύπτεται το κενό της μη φυσικής επαφής μεταξύ διδάσκοντα και διδασκόμενου, ο κ. Κάτσικας είπε ότι «υπάρχει κάποια δια ζώσης επικοινωνία του φοιτητή με τον καθηγητή του η οποία είναι περιορισμένη και γίνεται μία φορά τον χρόνο στην αρχή με σκοπό καθηγητής και φοιτητής να οργανώνουν καλύτερα την λειτουργία του μαθήματος».
 
 «Σίγουρα όμως δεν μπορεί να υποκατασταθεί η ανθρώπινη επαφή, αυτή άλλωστε είναι η ιδιαιτερότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ωστόσο τα ηλεκτρονικά μέσα μας δίνουν ένα αρκετά καλό υποκατάστατο της δια ζώσης επικοινωνίας με την έννοια ότι τώρα πια δεν είμαστε στο μοντέλο δια αλληλογραφίας όπως στήθηκαν τα ανοικτά πανεπιστήμια αλλού», σημείωσε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ.
 
Πρόσθεσε ότι «από την αρχή το πανεπιστήμιο λειτούργησε με ψηφιακή πλατφόρμα και αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, επομένως, υπάρχει όχι ακριβώς μια δια ζώσης, αλλά σχεδόν, δια ζώσης επικοινωνία μέσω των ψηφιακών δυνατοτήτων που έχουμε».
 
Για τη συνεργασία με αντίστοιχου τύπου πανεπιστήμια του εξωτερικού ο κ. Κάτσικας είπε ότι «ήδη υφίσταται και ήδη έχουμε κοινά προγράμματα σπουδών με ανοικτά πανεπιστήμια του εξωτερικού και μάλιστα αυτή είναι μια πολιτική που θέλουμε να την ενισχύσουμε».
 
Σημείωσε  ότι «έχουμε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και συνεργασίες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματοςErasmu2+ που επιτρέπουν την ανάλλαγή φοιτητών και εκπαιδευτικών και αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε αυτό το δίκτυο συνεργασιών σε χώρες που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, όπως είναι η Ιορδανία, το Ισραήλ καθώς και με το Αραβικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον η κρατική χορηγία που το ΑΠΚΥ λαμβάνει κρίνεται ικανοποιητική ο κ. Κάτσικας απάντησε ότι «κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο, και οποιοσδήποτε Πρύτανης του κόσμου, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν νομίζω να δηλώσει ότι είναι ικανοποιημένο από την οικονομική κατάσταση του πανεπιστημίου του και αυτό δεν είναι μεμψιμοιρία».
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η χορηγία που δίδεται στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι σε συνάρτηση του στρατηγικού σχεδίου τους διότι δεν σωστό το να ζητάει κανείς χρήματα από τους φορολογούμενους, τα οποία βέβαια ως ΑΠΚΥ πρέπει να τα πάρει διότι είναι δημόσιο πανεπιστήμιο».
 
«Υπό αυτή την έννοια ο Κύπριος φορολογούμενος είναι ο επενδυτής στο ΑΠΚΥ. Αν το πανεπιστήμιο παρουσιάσει ένα σχέδιο με το οποίο πειστικά θα μπορέσει να εξηγήσει το γιατί χρειάζεται το όποιο ποσό χρημάτων ζητάει αυτή θα είναι βάση της συζήτησης και βέβαια δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης ότι πέρσι ήταν τόσο το ποσό άρα και φέτος τόσο ή κάτι παραπάνω», είπε ο κ. Κάτσικας.
 
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «ελπίζω, έχοντας κάνει επαφές και με Υπουργούς της Κυβέρνησης και με τα κόμματα ότι αυτή η αντίληψη γίνεται αποδεκτή λίγο – πολύ από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για μια διαδικασία συμφωνίας πάνω στην οικονομική χορήγηση του ΑΠΚΥ».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο Πρόεδρος
Ετήσια μείωση 9,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνιο
Στο μικροσκόπιο της Βουλής το άνοιγμα της Μακαρίου-Εξετάζονται οι προσπάθειες αποφυγής συνεπειών
Επενδύει 2,8 δισεκατομμύριά ευρώ σε 94 έργα η Κομισιόν-Ανάμεσα τους και κυπριακά λιμάνια
Οι αποφάσεις του Υπουργικού για τα μέτρα ενίσχυσης των ΑμεΑ
Ελπίδα για ολοκλήρωση δύο φάσεων των έργων στη λεωφόρο Τσερίου αρχές του 2026
Στην εκλογή της Κύπρου στην Αντιπροεδρία της MCSD αναφέρθηκε η Επίτροπος Περιβάλλοντος
Καταγγελίες για τα ΤΑΕΠ Λάρνακας και Αμμοχώστου-«Η Αγία Νάπα βγάζει περισσότερους τραυματίες από ένα πόλεμο»
Ανησυχία Hope For Children για υποστελέχωση Γραφείου Επιτρόπου για το παιδί
Έκκληση για αναθεώρηση επιλογής για ίδρυση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στο Δάλι από ΕΟΑ Λάρνακας