Ποιους περιβαλλοντικούς στόχους πιάσαμε και ποιους όχι, σύμφωνα με την Κομισιόν

Ίσως είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, στο ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την Ετήσια Επισκόπηση Περιβαλλοντικής Πολιτικής που δημοσίευσε η Κομισιόν για την Κύπρο.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε πως απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν σε ό,τι αφορά τα απόβλητα, τομέας στον οποίο θα μπορούσε να δοθεί σημαντική ώθηση μέσα από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ανέφερε και εξήγησε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε η Κύπρος να πετύχει τους στόχους του 2020.

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι η διαπίστωση -που ίσως για πρώτη φορά γίνεται- ότι κάναμε θετικά βήματα. Δηλαδή στα απόβλητα το ότι κλείσαμε το ανεξέλεγκτους και παράνομους χώρους και το ότι θεσπίσαμε μια στρατηγική την οποία προσπαθούμε να υλοποιούμε, αλλά τονίζει (η Έκθεση) ότι υλοποιείται αργά, και αυτό έγκειται στα βήματα που γίνονταν πριν από πέραν των δύο ετών και τα οποία είτε κινούνταν προς άλλες κατευθύνσεις, είτε δεν ήταν ολοκληρωμένα» εξήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Τα βήματα, είπε, «που πρέπει να γίνουν στον τομέα των αποβλήτων είναι πάρα πολλά».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναφορά της Κομισιόν στην Έκθεση ότι η Κύπρος θάβει το RDF στο Πεντάκωμο, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, αντί αυτό να εισάγει RDF από το εξωτερικό.
 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ χαρακτηριστικά λέει ότι δεν είναι ορθό εμείς να θάβουμε τα δικά μας και το Τσιμεντοποιείο να εισάγει από το εξωτερικό» εξήγησε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαδικασίες και πειράματα ώστε να τερματιστεί αυτή η πρακτική.

«Αν λυθεί αυτό το θέμα θα πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα και μετά απομένει η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της χωριστής διαλογής, την οποία νομικά ή θεσμικά υιοθετήσαμε αλλά δεν εφαρμόσαμε» είπε.

Όπως ανέφερε, τα προγράμματα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής θα ενταθούν πολύ τα επόμενα δύο χρόνια. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση και στις προσπάθειες για διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, επεσήμανε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων του 2020 για τα απόβλητα, είπε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπάρχει σοβαρή δυνατότητα να επιτευχθούν».

Για το κλίμα ωστόσο ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος δεν θα πετύχει τους στόχους του 2030 εάν δεν παρθούν σοβαρά πρόσθετα μέτρα. Η Κύπρος, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί εκ νέου από την Κομισιόν στο τέλος του χρόνου όταν θα υποβάλει το τελικό σχέδιο με τα μέτρα που θα λάβει.
 
«Θα γίνουν μελέτες για να δούμε ποιοι είναι οι λιγότερο ακριβοί τομείς για να μειώσουμε τις εκπομπές», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως η Κύπρος θα δυσκολευτεί να φτάσει τους στόχους, καθώς δεν έχει δημόσιες συγκοινωνίες και βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης στις εκπομπές αερίων.

Έχει ολοκληρωθεί το χερσαίο τμήμα του δικτύου Natura
Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν είναι ανεπαρκής στην ολοκλήρωση του χερσαίου τμήματος του δικτύου Natura, το οποίο έχει ολοκληρώσει με ένα από τα ψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, σχεδόν 29%, σε σχέση με τον μέσο όρο που είναι 18-20%.

Εκεί που έχουμε μείνει πίσω, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, είναι στα διατάγματα που ρυθμίζουν τους στόχους προστασίας και τα μέτρα προστασίας.
 
«Το δίκτυο τονίζεται ξεκάθαρα ότι είναι ολοκληρωμένο και επαρκές. Εκείνο που δεν τελείωσε ακόμα είναι ότι έχει λήξει η προθεσμία των έξι ετών που είχαμε για να κάνουμε τον χαρακτηρισμό των σκοπών προστασίας και των μέτρων προστασίας. Έχουμε ολοκληρώσει περίπου το 70% και ο λόγος είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν το 2019», είπε.

Σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο τμήμα του δικτύου Natura, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι πρόσφατα εντάχθηκε μια περιοχή δυτικά του Ακάμα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα και ενεργοβόρα διαδικασία.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ακόμα ότι η Έκθεση τονίζει ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές και οικολογικές μελέτες που γίνονται σε περιπτώσεις έργων που προτείνονται σε περιοχές Natura ή συνορεύουν με αυτές, πράγμα το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται έντονα, γι΄αυτό, ανέφερε, καθυστερούν και κάποια έργα.

Σχολίασε δε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» και το οποίο αναφερόταν  σε αδειοδότηση από την περιβαλλοντική Αρχή, ξενοδοχείου στο Κάβο Γκρέκο.
 
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι το άρθρο περιέχει «πολλά παραπλανητικά στοιχεία» και «δεν δίνει την πραγματική εικόνα».
 
Πρώτον, εξήγησε, δεν πρόκειται για χώρο κοντά στην περιοχή Natura, αλλά σε απόσταση πέραν του ενός χιλιομέτρου από αυτήν.
 
Δεύτερον, είναι σε τουριστική περιοχή της Αγίας Νάπας που είναι γεμάτη με τουριστικά καταλύματα και τρίτον, έχουν γίνει όλες οι μελέτες που χρειάζονταν.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Κύπρος είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος, τις οποίες κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό.

 

Δειτε Επισης

Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής