Λύση δια της νατοϊκής οδού-Οι Ρώσοι, το ΑΚΕΛ και ο τουρκικός στρατός

Τη θέση πως μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα καθιστούσε την Κύπρο σε «άγκυρα σταθερότητας» στην περιοχή εκφράζει σε άρθρο του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος «Ατλαντικού Συμβουλίου», Damon Wilson.
 
Ο κ. Wilson αφού αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα και την ιστορία του Κυπριακού, σημειώνει πως οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, με βάση της Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και διατηρούν στρατιωτική παρουσία στο νησί.
 
«Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και μια πιθανή διευθέτηση των δύο κοινοτήτων με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους εταίρους, θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας».
 
Η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα εξασφάλιζε επίσης την απαιτούμενη ασφάλεια στους Τουρκοκυπρίους, ενώ θα αμβλύνει και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων σημειώνει, ενώ θα συνέτεινε στην σταθεροποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και τον Ερντογάν μετά από μια περίοδο πολύπλοκων σχέσεων.
 
«Τέλος», σημειώνει ο κ. Wilson, «η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα διευκολύνει και τις επενδύσεις που απαιτούνται στην ΑΟΖ από τους ενεργειακούς κολοσσούς και που χρειάζονται για να υπάρξει η απαιτούμενη οικονομική ανάπτυξη».
 
Άλλαξε ο χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου
«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επτά νέα μέλη στη συμμαχία, επεκτείνοντας τα σύνορά του προς τα ανατολικά από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Καθώς το ΝΑΤΟ εισέρχεται στα εβδομηκοστά γενέθλια του, θα μπορούσε πλέον να βρεθεί τόπος και χρόνο για να προστεθεί ένα μέλος, αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η στρατηγική αξία της Ανατολικής Μεσογείου αδυνάτισε αν και παρέμειναν ενεργές οι παρατεταμένες περιφερειακές εντάσεις. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μεταβλήθηκε σημαντικά, αφού η Μόσχα ενίσχυσε την παρουσία της στην περιοχή μέσω του πλήρους ελέγχου της Συρίας του Μπασάρ αλ Ασάντ.Η Μόσχα έχει πλέον διευρύνει την πρόσβαση της στη χώρα και διατηρεί ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και αεροδρόμια.
 
Την ίδια ώρα ο Wilson αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργεί η διαίρεση του νησιού. Ανάμεσα σε αυτά σημειώνει το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων και τις ροές προσφύγων. «Το διαιρεμένο νησί προσφέρει τρωτά σημεία τα οποία εκμεταλλεύονται κακοποιά στοιχεία καθώς υπάρχει περιορισμένη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Αναφέρεται μάλιστα σε περιστατικό του 2014 όταν οι κυπριακές αρχές αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν σε περιστατικό με πετρελαιοφόρο που πιάστηκε από αντάρτες από τη Λιβύη, που κατευθύνονταν προς το νησί. Σε αυτό το περιστατικό, σημειώνει το άρθρο, επενέβησαν οι αμερικανικές αρχές για να δώσουν λύση, αφού οι κυπριακές ήταν αναγκασμένες να περιοριστούν  στα ad hoc μέτρα που είχαν στη διάθεσή τους.
 
Κέντρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο
Ο Wilson, ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο νησί, το οποίο θα στελεχωνόταν από στρατιωτικό προσωπικό από τις τρεις εγγυήτριες χώρες, υλικοτεχνική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, που θα παρείχε στις συμμαχικές χώρες, εικόνα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, θα προσέφερε ευκολίες στις χώρες του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Μέση Ανατολή.
 
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η εξασφάλιση της περιορισμένης παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο μέσα σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο του θα δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εμπιστοσύνη στην δική της ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα καθησυχάσει τις ελληνοκυπριακές ανησυχίες με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων που θα αντικαταστήσει το παλιό».
 
Στο μεταξύ το άρθρο υπογραμμίζει παλαιότερη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με την οποία θα παρείχε στήριξη στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τη συνομιλίες και την πρόοδο που καταγράφεται στο Κυπριακό ο κ. Wilson σημειώνει πως ενδέχεται σύντομα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα το 2017.
 
Ο ρωσικός παράγοντας
Ακόμη γίνεται αναφορά και στις οικονομικές εξελίξεις και την κρίση του 2013 με το κούρεμα καταθέσεων που επηρέασε τους Ρώσους καταθέτες.
 
«Πολλοί από εκείνους που επηρεάστηκαν άμεσα από το κούρεμα κεφαλαίων ήταν οι Ρώσοι που χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο. Υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για το γεγονός ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να θέσει προσκόμματα σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες αφού επιθυμεί να διατηρήσει μια διαφωνία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο μια επιτάχυνση της αποκοπής των δεσμών της Ρωσίας με την Κύπρο θα δώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη δυνατότητα ελιγμών και εγγύηση της ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ.
 
Οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ
Όπως θα ήταν φυσικό αναφορά γίνεται και στις ενστάσεις εντός Κύπρου για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. «Οι Ελληνοκύπριοι κομμουνιστές του ΑΚΕΛ αποτελούν μια σημαντική δύναμη στην πολιτική σκηνή και θα μπλοκάρουν μια τέτοια πρόταση. Ενώ τα μέλη του ΑΚΕΛ, συνεχίζουν σε κάποιες περιπτώσεις να παπαγαλίζουν τα ίδια επιχειρήματα που είχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Ψυχρός Πόλεμος που συνέδεε την Σοβιετική Ένωση και το ΑΚΕΛ σήμερα μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου» σημειώνεται.
 
Επιπλέον, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η  Ρωσία μόνιμα θέτει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι διαπραγματευτές έχουν αποφύγει το θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπολίτευση από τη Μόσχα. Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων δεν θα πλαισιωθεί ούτε ως αντιρωσική ούτε απαιτεί ρητά την έγκριση της Μόσχας.
 
Με τον Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστή όπως στις Πρέσπες
Τέλος στο άρθρο γίνεται αναφορά στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών η οποία τερμάτισε μια συμφωνία 27 ετών μεταξύ της Ελλάδας και των Βόρειων γειτόνων της, η οποία σύμφωνα με τον συγγραφέα θα μπορούσε να επηρεάσει και την Κύπρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας και απέδειξε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να επιλύσει άλλη μια ιστορική διαμάχη.
 
Ο Τσίπρας με τον Ερντογάν συναντήθηκαν στις 5 και 6 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων συζήτησαν και το Κυπριακό.  Την ώρα που η Τουρκία επιλέγει να έχει μια πολύπλοκη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα μετατρέπεται στην πιο ειλικρινή φωνή που κρατά την Τουρκία στη Δύση. Η επίλυση του Κυπριακού με ένα τρόπο που θα ευνοούσε την Ελλάδα και την Τουρκία θα ενίσχυε τις προοπτικές περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας.
 
Άγκυρα σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο
Καταλήγοντας ο Damon Wilson εκφράζει την πεποίθηση πως η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μετατρέψει το νησί σε άγκυρα σταθερότητας. «Παρά της πολιτικές διαιρέσεις, η Κύπρος είναι ένα ελκυστικό μέρος για την υπερατλαντική συμμαχία. Εξάλλου το νησί διαθέτει ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και θεσμούς, με μια ανοικτή αγορά.
 
Ο Αναστασιάδης, ο Ακιντζί θεωρούν τις δύο κοινότητες ως μέρος της Δύσης. Από πολλές απόψεις, η Κύπρος είναι ένα ευρωπαϊκό φυλάκιο με ισχυρούς δεσμούς σε μια στρατηγική και περίπλοκη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
 
«Για πάρα πολλά χρόνια η Κύπρος θεωρείτο ως πρόβλημα που έπρεπε να διορθωθεί, ή ως ένας κίνδυνος, δύσκολα διαχειρίσιμος. Ωστόσο, Η Κύπρος αποδεικνύει όλο και περισσότερο ότι μπορεί να είναι ένα εποικοδομητικός παίκτης στην περιοχή. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ με ένα ενωμένο νησί, όχι μόνο θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες στους πολίτες, αλλά παράλληλα θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα καταστεί γρήγορα ένας αξιόλογος εταίρος σε θέματα ασφάλειας, που θα βοηθήσει την οικογένεια των δημοκρατικών χωρών να εξασφαλίσουν και να οικοδομήσουν συνθήκες ευημερίας για τις κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου» καταλήγει το άρθρο.

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.