Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για την πολιτική ισότητα

Όχι και με τους καλύτερους οιωνούς επιστρέφει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να πετύχει συμφωνία με τους δύο ηγέτες, σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε σήμερα απαντήσεις στις χθεσινές αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός καταλογίζοντας αρνητισμό στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στα όσα ακούγονται και του καταλογίζονται στο εσωτερικό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τορπιλίζει τους όρους αναφοράς πριν την έλευση Λουτ ο Ακιντζί
 
Ναρκοθετεί την πολιτική
ισότητα η θέση Ακιντζί
«Θα πρέπει να γίνει συνείδηση και πρέπει κάποιοι από εμάς να το κατανοήσουν. Δεν καταλαβαίνω τι μου εισηγούνται κάποιοι να πω, ότι για κάθε απόφαση που θα θέλει το κεντρικό κράτος θα πρέπει να έχω μια θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να υπάρξει η πολιτική ισότητα όπως την αποκαλούν; Αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα δημιουργεί πολιτική ανισότητα;» διερωτήθηκε από το βήμα του 56ου τακτικού Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μπρα ντε φερ Αναστασιάδη-Χατζηπέτρου για τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων
 
Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε σε ποιο άλλο Σύνταγμα και σε ποια άλλη χώρα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει δικαίωμα σε μια κοινότητα ή σε μια πολιτεία, να αποφασίζει για την τύχη της υπόλοιπης χώρας, γιατί έτσι εξασφαλίζεται τάχα η πολιτική ισότητα.
 
«Αυτό», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι ακριβώς η ναρκοθέτηση της πολιτικής ισότητας και η δημιουργία της πολιτικής ανισότητας, γιατί η μια των κοινοτήτων θα είναι υποχρεωμένη και το κράτος θα είναι υποχρεωμένο προκειμένου να λειτουργήσει να επιτύχει τη ψήφο της άλλης πλευράς».
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως δεν αρνούμαστε την πολιτική ισότητα, αλλά την αριθμητική ισότητα, ενώ αναφέρθηκε στην πρότασή του, που έθεσε τόσο ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και ενώπιον του Ακιντζί, για θετική ψήφο σε εκείνα τα ζητήματα που ίσως να επηρεάζουν αρνητικά την άλλη πλευρά.
 
«Και πάλι όμως», επεσήμανε ο Πρόεδρος, «θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος, επικαλούμενοι κάθε φορά πως ξέρετε θα επηρεαστούμε αρνητικά και ούτω κάθε εξής».
 
Η κάθοδος Λουτ
Όσον αφορά την συνέχιση των προσπαθειών για σύναψη των όρων αναφοράς και την επερχόμενη κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του για διάλογο απ' εκεί που τερματίστηκε στο Κρανς Μοντάνα, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει για να καταγραφούν οι όροι αναφοράς που θα επιτρέψουν επανάληψη του διαλόγου, αυτή τη φορά όμως με προοπτικές να επιτευχθεί η λύση.
 
Τουρκική εμμονή με την ίση
μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν των άλλων, έκανε ειδική αναφορά στην εμμονή, όπως τη χαρακτήρισε, της Τουρκίας για την ίση μεταχέιριση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, στην απαίτηση της Τουρκίας δηλαδή να εξισωθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τους Τούρκους.
 
«Σε μια συνάντηση μου με τον Μπόρις Τζόνσον, υπουργό Εξωτερικών τότε του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Μάρτιο του 2017, με ρώτησε ‘’γιατί αντιδράς στην ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων’’».
 
«Του απάντησα», είπε με έντονο ύφος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εσύ κατόρθωσες να πείσεις τους Άγγλους να ψηφίσουν την έξοδο από την Ε.Ε., με κύριο επιχείρημα ότι εάν η Τουρκία καθίστατο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αγγλία θα πλημμύριζε από Τούρκους υπηκόους. Εσείς είσαστε 60 εκατομμύρια και ανησυχούσατε, εμείς είμαστε μόλις 800 χιλιάδες και διερωτώμαι εάν θα αποδέχεστε ένα ανάλογο καθεστώς για τη δική μου πατρίδα. Και μου απάντησε με συγχωρείς, δεν είναι η δική μου επιχειρηματολογία, είναι των συνεργατών μου», είπε ο Πρόεδρος.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το πέρας των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της με επικέντρωση αντί στην εξωστρέφεια και στην εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων με απειλές στην περιοχή, ότι θα υπάρξει επικέντρωση σε εκείνα που ενδιαφέρουν ή στα μηνύματα που εστάλησαν μέσω των εκλογών, ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εξωτερική πολιτική.
 

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει διασωληνωμένος ο 18χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Τρεις συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λήδρας για τον θάνατο του Πακιστανού στην Ποταμιά
Περιμένουν απάντηση Εισαγγελίας για το καταγγελλόμενο bullying σε οκτάχρονο οι Αρχές-Δεν εντόπισαν δόλο
Αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων-Ανθρωπιστική βοήθεια μετά την έναρξη της εκεχειρίας
Πίσω από τα κάγκελα τρεις ανήλικοι για επίθεση εναντίον ντελιβερά-Καταζητείται 21χρονος
Βανδαλισμοί σε σχολείο τις Λάρνακας-Έγραψαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας (pics)
Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που λέει ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς-Επιβεβαιώνει πως έλαβε τα ονόματα το Ισραήλ