Διαφορετικές ερμηνείες και νέες έριδες για την πολιτική ισότητα
13:56 - 03 Απριλίου 2019
Οι χθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την πολιτική ισότητα κατά τις οποίες επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος καταλόγισε αρνητισμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.
Μετά τις τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας το πρωί από το βήμα του 56ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για την πολιτική ισότητα
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ.Νεοφύτου ανέφερε πως η επικείμενη επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, "είναι ένα θετικό σημάδι" και επανέλαβε πως η δική μας πλευρά " είναι πανέτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου, δεδομένου ότι θα ληφθούν υπόψη, στους όρους εντολής, οι διαχρονικές θέσεις και του ΟΗΕ, αλλά και του ίδιου του ΓΓ του Οργανισμού, στο πλαίσιο που κατέθεσε στην εναρκτήρια τελετή στην παρουσία του στο Κραν Μοντανά".
Η δική μας πλευρά, συνέχισε, είναι αυτή που επιδιώκει, όχι μόνο να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν, αλλά και να βρεθεί λύση του Κυπριακού όσο γίνεται πιο γρήγορα, υποδεικνύοντας πως η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα, "όχι μόνο επί εδάφους, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών αμφοτέρων των κοινοτήτων".
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε, παράλληλα, πως αν θέλουμε να βρούμε λύση του Κυπριακού, πρέπει αμφότερες οι πλευρές να κατανοήσουν η μια την άλλη και πως "δεν γίνεται, την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι μιλούν για πολιτική ισότητα, κάτι που η δική μας πλευρά έχει αποδεχθεί και είναι και στα ψηφίσματα του Σ.Α., να επιμένουν για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και παραμονή των αναχρονιστικών εγγυήσεων".
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η δική μας πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή, "δεν μπορούμε την ώρα που σωστά ζητούμε αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων, να αρνούμαστε την πολιτική ισότητα".
Προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων "αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν εξαρτάται μόνο η καλή θέληση της μιας από τις δυο πλευρές", κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ.Νεοφύτου.
Το ΑΚΕΛ με τη σειρά του σε ανακοίνωση του καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «αν πραγματικά ενδιαφέρεται για άμεση επανέναρξη της διαδικασίας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αξιοποιήσει αυτό που παραδέχτηκε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ: ότι, δηλαδή, στο μυαλό της κ. Λουτ είναι ξεκάθαρο το Πλαίσιο του Γ.Γ. Το Πλαίσιο εμμένει στις συγκλίσεις, συνεπώς και στη θετική ψήφο στο Υπουργικό για όλα τα θέματα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει για θετική ψήφο όχι σε όλα τα όργανα χαμηλής πολιτικής αλλά μόνο όπου θίγονται ζωτικά συμφέροντα».
«Το Προεδρικό οφείλει να είναι διπλά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις του. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι σημερινές τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το επίμαχο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής δεν συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για κατάληξη στους όρους αναφοράς» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στο Μοντ Πελεράν επιτεύχθηκε σύγκλιση στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής αλλά στη συνέχεια η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε αφού επανήλθε στην απαίτηση για θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης. Ανέφερε περαιτέρω ότι εμείς δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας που είναι ότι η μία θετική ψήφος πρέπει να υπάρχει μόνο εκεί που επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», προσθέτει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
Ωστόσο όπως σημειώνεται, «η πραγματικότητα είναι ότι υπήρχε σύγκλιση για μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο σε όλα τα θέματα. Η θέση της πλευράς μας για μία θετική ψήφο μόνο όταν επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφορούσε τα όργανα χαμηλής πολιτικής, ουδέποτε το Υπουργικό. Πράγματι, στο Μοντ Πελεράν 1 επιτεύχθηκε σύγκλιση για τα όργανα χαμηλής πολιτικής και όντως στη συνέχεια υπαναχώρησε η τουρκοκυπριακή πλευρά επανερχόμενη στη θετική ψήφο σε όλα αυτά τα όργανα. Και ο κ. Αναστασιάδης όμως, υπαναχώρησε από τη σύγκλιση για μία θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης στο Υπουργικό. Υπενθυμίζουμε ότι η μία θετική ψήφος αντικατέστησε τα βέτο της Ζυρίχης και το παράδοξο είναι ότι ενώ στη συνέχεια ο ίδιος ο Πρόεδρος κακώς τα επανέφερε, τώρα απορρίπτει ακόμα και τη μία θετική ψήφο», ενώ υποδεικνύει πως «εμμένοντας σε αυτή την άρνηση δεν είναι δυνατό να αναμένουμε θετική κατάληξη στους όρους αναφοράς. Την ίδια στιγμή μάλιστα που δηλώνουμε ότι επειγόμαστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία».