Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές ανασκοπούν το έργο τους στον REPORTER

Μόλις μερικές εβδομάδες μας χωρίζουν από τις Ευρωεκλογές. Η θητεία των έξι νυν ευρωβουλευτών της Κύπρου ολοκληρώνεται. Πέντε από αυτούς (σ.σ. εξαίρεση αποτελεί ο Τάκης Χατζηγεωργίου) διεκδικούν την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να συνεχίσουν αυτά που άρχισαν την τρέχουσα πενταετία.
 
Ο REPORTER ζήτησε από τους έξι ευρωβουλευτές μας να κάνουν μια σύντομη ανασκόπηση του έργου τους στο Ευρωκοινοβούλιο και να αναδείξουν τις πιο σημαντικές στιγμές της τελευταίας πενταετίας κατά του ίδιους, τόσο σε σχέση με το νομοθετικό έργο, όσο και σε ό,τι αφορά εκθέσεις, αποστολές και εκδηλώσεις.
 
Λευτέρης Χριστοφόρου-ΔΗΣΥ
«Στηριζόμενος στην ισχύ και στη σταθερή στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα συνεχίσω να προωθώ αδιάκοπα την εθνική μας υπόθεση και  τα ζητήματα όπως Αγνοούμενοι, Εγκλωβισμένοι, Πρόσφυγες, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη πατρίδα μας, παραβιάσεις Τουρκίας στην ΑΟΖ κ.α.», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.
 
«Με δική μου πρωτοβουλία και σε συνεργασία των συναδέλφων Ευρωβουλευτών του Ε.Λ.Κ. πετύχαμε, τα τελευταία δύο χρόνια περικοπές κονδυλίων για τη προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, ανάμεσα στα επιτεύγματα της θητείας του ήταν η προώθηση και υιοθέτηση από την Ε.Ε. του θεσμού της ευρωπαϊκής φοιτητικής κάρτας, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα απολαμβάνουν σημαντικά ωφελήματα, με πιθανή εφαρμογή της από το Σεπτέμβριο του 2019. «Σε επαφές μου, με την αρμόδια Επίτροπο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Mariya Gabriel υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους της και πιστεύω ότι, το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση και υλοποίηση της Πρότασης μου για εγκατάσταση Δωρεάν Διαδικτύου στη πατρίδα μας», πρόσθεσε.
 
Στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετέχω, συζητιέται το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της Κύπρου και των άλλων χωρών μελών, για τη περίοδο 2021 – 2027, διασφαλίζοντας τα κονδύλια για την πατρίδας μας, σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου. Ανέφερε ότι διεκδίκησε και θα συνεχίσει να διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για τους Νέους μας, τους Αγρότες, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αποζημιώσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές στη πατρίδα μας, για την ανάπτυξη της υπαίθρου μας κι ενδυνάμωση κοινωνικά και οικονομικά της πατρίδας μας. Επίσης στήριξη του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.
 
 «Μέσα από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, εγκρίνονται επιπρόσθετα κονδύλια ύψους 2 Εκατομμυρίων Ευρώ, για τους Αγνοούμενους μας, κάτι που θα συνεχίσω να πράττω», κατέληξε.
 
Τάκης Χατζηγέωργιου-ΑΚΕΛ
«Με ενοχλεί αυτή η εντύπωση που θέλουμε να δώσουμε για το σημαντικό μας έργο. Από τη στιγμή που ο τόπος είναι ακόμα κατεχόμενος, θα έπρεπε να είμαστε πιο συγκρατημένοι και ταπεινοί στο τι έχουμε κάνει», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.
 
 Ο κ. Χατζηγεωργίου είναι Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Αναφορών, αντιπρόεδρος της Ομάδας Ενδιαφέροντος/Interest Groupτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ενώ υπήρξε μέλος της Επιτροπής για την Διερεύνηση των Εγγράφων του Παναμά.
 
Ως μέλος της Επιτροπής Αναφορών κατέθεσε σχετική πρόταση και συνέβαλε στην υιοθέτηση από την Επιτροπή Αναφορών Διερευνητικής Αποστολής στην Αμμόχωστο το 2018. Η υπό αναφορά Έκθεση ψηφίστηκε ενώπιον της Επιτροπής, με ισχυρές αναφορές για την υπόθεση της Αμμοχώστου αλλά και το Κυπριακό γενικότερα. Κατέθεσε, επίσης, εισήγηση για αποστολή στη Λάρνακα για το λιμάνι.
 
«Υπήρξα σκιώδης εισηγητής στην Έκθεση για τις  μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης και την εργασιακή επισφάλεια και πετύχαμε ψηφίσματα καταδίκης της Τουρκίας στην Ολομέλεια για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τους αγνοούμενους της Άσσιας και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στην Τουρκία», σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος συμμετείχε και σε αποστολή στις νοτιανατολικές περιοχές της χώρας.
 
Επισημαίνεται, επίσης, ότι υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκαν τρία συνέδρια.
 
Νεοκλής Συλικιώτης-ΑΚΕΛ
«Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, που είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού, αναδείξαμε τις ευθύνες την υποχρέωση της Τουρκία να υλοποιήσει τις   κυπρογενείς της υποχρεώσεις και καταγγείλαμε τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιτύχαμε να υιοθετηθούν σημαντικά ψηφίσματα και κυρίως για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.
 
Από τη θέση του αντιπροέδρου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, και ως συντονιστής στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, επιτύχαμε μαζί με την Ομάδα να εντάξουμε την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ένωσης και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την στήριξη της ΕΕ για ανάπτυξη των κοιτασμάτων φ.α. προς όφελος του κυπριακού λαού, πρόσθεσε.
 
Ως σκιώδης εισηγητής της Ομάδας πετύχαμε να υιοθετηθούν υψηλότεροι στόχοι για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για προστασία του περιβάλλοντος με αύξηση των στόχων που έθεσε η ΕΕ για χρήση ΑΠΕ. Στην αναθεωρημένη οδηγία για τα απόβλητα, σημείωσε, καταθέσαμε τροπολογία για χρηματοδότηση ανάπτυξης των υποδομών που απαιτούνται για την διαχείριση τους. Επίσης καταφέραμε να εντάξουμε τον όρο γεωγραφικής ισορροπίας στην έκθεση WiFi4EU. Ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 15 Δήμοι και Κοινότητες της Κύπρου εγκρίθηκαν να συμμετέχουν ετήσια στο πρόγραμμα.
 
 «Ως εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, αφενός για τα «Ανοικτά δεδομένα και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων του δημοσίου τομέα», διασφαλίσαμε πως θα παρέχονται στην κοινωνία δωρεάν πολύ σημαντικά στοιχεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα, τα οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν για βελτίωση των υπηρεσιών τους. Αφετέρου στην έκθεση για τις «σχέσεις εργασίας και την επισφάλεια στην απασχόληση» καταφέραμε να ξαναβάλουμε την έννοια της αξιοπρεπούς απασχόλησης της ΔΟΕ στη συζήτηση», κατέληξε ο κ. Συλικιώτης.
 
Κώστας Μαυρίδης-ΔΗΚΟ

Με την εκλογή μου, ερωτηθείς για τους στόχους μου, ανέφερα ότι θα επικεντρωθώ στον αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή και στην οικονομία λόγω της κοινωνικής δυσπραγίας, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης.     
 
«Η δράση μου (παρεμβάσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις) υπερκάλυψε τους αρχικούς στόχους, περιλαμβάνοντας θέματα ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, δικαιοσύνης (παράνομες πρακτικές των κυπριακών τραπεζών), κοινωνικά (άτομα με αναπηρίες, κακοποιημένες γυναίκες), υγείας (πρόωρα νεογνά, απαγορευμένα τρόφιμα από τα κατεχόμενα), πολιτισμού και παιδείας (σχολικός εκφοβισμός, μελοποιημένη ποίηση), ανθρωπίνων δικαιωμάτων (οι Αγνοούμενοι της Κύπρου, δικαιώματα Κούρδων) κ.ά.», εξήγησε.
   
Πρόσθεσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που η συλλογική προσπάθεια έφερε ισχυρά καταδικαστικά ψηφίσματα της Τουρκίας (π.χ. για τους Αγνοούμενους της Άσσιας και για τις τουρκικές επεμβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ).  Από τις προσωπικές μου πρωτοβουλίες, αναφέρω ενδεικτικά τέσσερεις:  
  • Καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγη) εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που ευθύνονται για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο.
  • Ανάδειξη της καταστροφής του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στα κατεχόμενα μέσα από διάφορες εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας, συνέδρια, προβολή ταινιών κ.ά.).
  • Διορισμός μου ως εκπροσώπου της Πολιτικής μου Ομάδας στο Πρόγραμμα Στήριξης στα κράτη-μέλη με προϋπολογισμό €300 εκατ. μέχρι το 2020 και €25 δισ.  για το 2021-2027. Η Κύπρος έχει επωφεληθεί με σημαντική χρηματοδότηση.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την θέση μου για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ως προϋπόθεση έναρξης διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας σε θέματα δικαιοσύνης. 
 
Δημήτρης Παπαδάκης-ΕΔΕΚ
«Προσπάθησα να τηρήσω τις υποσχέσεις μου», αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Όπως εξηγεί, η συμμετοχή του στην πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη δεύτερη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, του έδωσε την ευκαιρία να επηρεάσει πολιτικές, να κάνει παρεμβάσεις και να προσφέρει στην Κύπρο.

«Με δική μου πρωτοβουλία, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, επισκέφθηκε το Λιμάνι της Λάρνακας, για να διενεργήσει αυτοψία σε σχέση με καταγγελίες πολιτών, για επικίνδυνες και επιβλαβείς δραστηριότητες στην περιοχή», ανέφερε. Με δική του πρωτοβουλία, επίσης, πραγματοποιήθηκε διερευνητική επίσκεψη στην Αμμόχωστο, με στόχο να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

«Υπήρξα σκιώδης εισηγητής για την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε φθηνά και ασφαλή φάρμακα και για την σημασία του νερού, ως ανθρώπινο αγαθό. Ήμουν εισηγητής της γνωμοδότησης για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που ήταν το σημαντικότερο ζήτημα για την Ε.Ε. το 2015», προσθέτει.

Περαιτέρω, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως το #WiFi4EU είναι ένα σημαντικό και καινοτόμο βήμα στην ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε δημόσιους χώρους, για το οποίο υπήρξα, επίσης, σκιώδης εισηγητής.

«Απέστειλα γραπτές ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θίγοντας και εγείροντας ζητήματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία, θίγοντας διάφορα ζητήματα», σημειώνει ακόμη. Τέλος, ανέφερε ότι συμμετέχει στην επιτροπή για της Ρωσο-Ευρωπαϊκές σχέσεις, εκ μέρους της ομάδας του.  
 
Ελένη Θεοχάρους 
«Κατά τη θητεία μου άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, όσο και με επιστολές σε  αξιωματούχους των κοινοτικών οργάνων της ΕΕ και ερωτήσεις. Επικεντρώθηκα κυρίως στο Κυπριακό και σε θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων  στην ΕΕ», αναφέρει η ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
 
«Παράλληλα εργάστηκα εντατικά σε τομείς που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική κρίση, τον εξτρεμισμό, το ρατσισμό, την τρομοκρατία, την ξενοφοβία τον αντιευρωπαϊσμό, το Brexit, τα ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προβλήματα, καθώς και τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη», σημειώνει.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως χάρη σε δικές της ενέργειες για την Κύπρο, ολοκληρώθηκε η προσπάθεια για αύξηση της συγχρηματοδότησης προγραμμάτων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εγκρίθηκαν 200 επιπλέον εκατομμύρια για τα έτη 2014 και 2021 από το περιθώριο του ετήσιου προϋπολογισμού, που μαζί με τα προγράμματα Horizon2020 και COSME για καινοτομία-μικρομεσαίες έδωσαν ώθηση στην οικονομία.
 
Εγκρίθηκε, ακόμη, ψήφισμα για την επιστροφή της  Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και η έκθεση της διερευνητικής αποστολής του Μαΐου 2018 στην Αμμόχωστο. Τέθηκε, επίσης, στην Επιτροπή θέμα διακοπής της χρηματοδότησης σε μη δημοκρατικές, απολυταρχικές και κατοχικές αρχές, καθώς και ο πληρέστερος έλεγχος του τρόπου διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.  «Έκανα πολλές καταγγελίες της Τουρκίας στην ΕΕ για την τουρκική επιθετικότητα. Μετά από ενέργειες μου το AKP, το κόμμα του Τούρκου Προέδρου εκδιώχθηκε από την Alliance of Conservatives and Reformists in Europe (ACRE) στο οποίο ανήκει η πολιτική ομάδα του ECR», σημείωσε.
 
Η κ. Θεοχάρους πρόσθεσε ότι έλαβε μέρος σε όλες τις Συνόδους των Επιτροπών Εξωτερικών-AFET,  και Ανάπτυξης DEVE, και των Αποστολών για την Τουρκία, JPC-EU Turkey,  τα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα την Αλβανία , των χωρών Αφρικής-(ACP) Καραϊβικής και Ειρηνικού και των αποστολών του ECR. «Όσον αφορά το Μεταναστευτικό επισκέφθηκα και εργάστηκα πολλές φορές στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα, την Σενεγάλη, την Μάλτα, την Ιταλία και την Ουγκάντα  με ad hoc αποστολές του ΕΚ», σημείωσε.
 
Ως σκιώδης εισηγήτρια για τις ενταξιακές της Αλβανίας παρακολούθησε στενά την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας. Υπήρξε, επίσης, εισηγήτρια ή σκιώδης εισηγήτρια σε 29 εκθέσεις ή γνωμοδοτήσεις που υπερψηφίστηκαν. 
 

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Κώστα Καδή-«Η Κύπρος αναλαμβάνει ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο»
Νέος επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς ο Κώστας Καδής
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό