Πρόεδρος: Προασπίζουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στα θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί

Στόχος δεν είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο πολεμικών συρράξεων, αλλά σταδιακά σε παροχέα ασφάλειας, μέσα από τις διευκολύνσεις που δίνονται προς ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία και η Αμερική, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τις διαβουλεύσεις με τη Γαλλία για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας πλοίων και είπε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται.
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλέγμα των τριμερών σχημάτων που αναπτύσσει η Λευκωσία στην περιοχή, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να ενδυναμωθούν αυτές οι συνεργασίες και να μην επαναληφθούν τα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλοίο-γεωτρύπανο της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Σημείωσε επίσης ότι η Λευκωσία φροντίζει να προασπίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν αδειοδοτηθεί, θωρακίζοντάς τα από απειλές «κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποτρεπτικό».

Είπε τέλος ότι στα πλαίσια της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των καλών σχέσεων με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα από τα ζητούμενα είναι και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εντός Απριλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφτεί την Κίνα, όπου θα έχει επαφές και με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
 
Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο:
 
ΕΡ. Ακούμε συχνά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου να λέει ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη Μεσόγειο». Το είπε προσφάτως και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο...δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Τουρκία». Αν υλοποιηθούν οι τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ και η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις κατά τρόπο που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, η Λευκωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση και με ποιόν τρόπο;
 
ΑΠ. Έχουμε μελετήσει όλα τα μέτρα που είναι στη διάθεσή μας, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο. Κάνουμε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς κάθε κατεύθυνση, μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Εκείνο που επίσης έχουμε ακολουθήσει όσον αφορά τους ενεργειακούς προγραμματισμούς και σχεδιασμούς ήταν και η επιλογή ισχυρών εταιρειών από ισχυρά κράτη, έτσι ώστε να μην είναι μόνο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά να εμπλακούν συμφέροντα μεγαλύτερων από εμάς δυνάμεων ή και από την Τουρκία, έτσι ώστε να αποδυναμώσουμε τους κινδύνους από ανάλογες συμπεριφορές.
 
ΕΡ. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις, είχαμε πρόσφατα τα θετικά αποτελέσματα στον «Γλαύκο». Επίκειται κάποια ανακοίνωση για το «Καλυψώ»;
 
ΑΠ. Όχι ακόμη.
 
ΕΡ. Όσον αφορά τις τριμερείς, βλέπουμε το πλέγμα αυτών των συνεργασιών να αναβαθμίζεται – πρόσφατα με την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ – αλλά και να επεκτείνεται – και εδώ ακούμε για το ενδιαφέρον της Γαλλίας. Πως μεταφράζεται αυτό σε πρακτικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας που ενδιαφέρουν τη Λευκωσία, έναντι μιας Τουρκίας που έχει δείξει δείγματα γραφής, όπως στην περίπτωση με το πλοίο-γεωτρύπανο της ΕΝΙ;
 
ΑΠ. Γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να ενδυναμωθούν αυτές οι συνεργασίες και να μην έχουμε το φαινόμενο που κατεγράφη τότε με την προσπάθεια της γεώτρησής της ΕΝΙ. Δεν θέλω να πω περισσότερα επί του παρόντος. Αλλά εκείνο το οποίο έχουμε επιτύχει να προασπίσουμε, είναι τουλάχιστον τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στα θαλασοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί. Και φροντίζουμε έτσι ώστε όλα να θωρακιστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό και αποτρεπτικό από τις απειλές που δεχόμαστε.
 
ΕΡ. Παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο PESCO. Να αναμένουμε σύντομα υπογραφές συμφωνιών;
 
ΑΠ. Οι συμφωνίες είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που γίνονται. Αλλά διαβουλεύσεις γίνονται και με τη Γερμανία και με την Αγγλία και γενικότερα με την ΕΕ, μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Δεν είναι στόχος μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ορμητήριο πολεμικών συρράξεων. Αντίθετα θέλουμε να μετατραπούμε και μετατρεπόμαστε σταδιακά σε παροχέα ασφάλειας με τις διευκολύνσεις που δίδονται όχι μόνο προς ευρωπαϊκές χώρες αλλά και προς άλλες δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία, όπως είναι η Αμερική. Θέλουμε να είμαστε ένα κράτος το οποίο να μην αποτελεί κίνδυνο για κανέναν, αντίθετα να αποτελεί έναν σταθεροποιητικό παράγοντα ο οποίος να συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή και όχι να αυξάνει τις εντάσεις ή να προκαλεί την όποια απειλή δια της χρήσεως του εδάφους της χώρας.
 
ΕΡ. Θα δημιουργηθεί μόνιμη υποδομή φιλοξενίας γαλλικών πλοίων;
 
ΑΠ. Είναι ένα θέμα που συζητείται.
 
ΕΡ. Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ, είχαμε πρόσφατα τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον και αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων. Προκύπτει κάποια εξέλιξη όσον αφορά μια ενδεχόμενη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ;
 
ΑΠ. Μέσα στα πλαίσια της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των καλών σχέσεων που θέλουμε να διατηρούμε με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ ένα από τα ζητούμενα.
 
Μιλώντας για καλές σχέσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη, εντός Απριλίου θα επισκεφτώ την Κίνα ύστερα από πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου, στα πλαίσια της συνόδου “One Belt One Road” (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο και με άλλα μέλη  της ανώτατης κινεζικής ηγεσίας.
 

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει διασωληνωμένος ο 18χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Τρεις συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λήδρας για τον θάνατο του Πακιστανού στην Ποταμιά
Περιμένουν απάντηση Εισαγγελίας για το καταγγελλόμενο bullying σε οκτάχρονο οι Αρχές-Δεν εντόπισαν δόλο
Αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων-Ανθρωπιστική βοήθεια μετά την έναρξη της εκεχειρίας
Πίσω από τα κάγκελα τρεις ανήλικοι για επίθεση εναντίον ντελιβερά-Καταζητείται 21χρονος
Βανδαλισμοί σε σχολείο τις Λάρνακας-Έγραψαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας (pics)
Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που λέει ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς-Επιβεβαιώνει πως έλαβε τα ονόματα το Ισραήλ