Νέα επέκταση του Άρθρου 50 θα αιτηθεί η Τερέζα Μέι
20:51 - 02 Απριλίου 2019

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «όσο πιο σύντομη παράταση γίνεται», αν είναι δυνατόν πριν από τις 22 Μαΐου, που θα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της προηγούμενης αναβολής, σε περίπτωση που κατάφερνε να περάσει τη συμφωνία της από το Κοινοβούλιο.
Αναμένεται η αντίδραση των Βρυξελλών, που δεν επιθυμούν το Brexit να διαταράξει περαιτέρω τις Ευρωεκλογές και την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.
Even if, after today, we don’t know what the end result will be, let us be patient. #Brexit
— Donald Tusk (@eucopresident) April 2, 2019
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομοσχέδιο εναντίον του no deal Brexit προωθούν οι Βρετανοί βουλευτές
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα πριν από τη 12η Απριλίου, που είναι η ημερομηνία που είχε καθοριστεί, σε περίπτωση που δεν επιτυγχανόταν επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 29η Μαρτίου.
Όπως ανέφερε η Μέι, επιθυμεί να συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ώστε να συμφωνήσουν ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο για ομαλή έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε. Ο ηγέτης των Εργατικών αποδέχθηκε την πρόταση για συζήτηση, σύμφωνα με την Guardian.
"Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία", είπε.
«Αν παρόλα αυτά δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μία ενιαία ενωμένη προσέγγιση, τότε θα πρέπει εναλλακτικά να συμφωνήσουμε επί μιας σειράς επιλογών για τη μελλοντική σχέση που θα μπορούμε να θέσουμε στη Βουλή σε μια σειρά ψηφοφοριών για να καθορίσουμε ποια οδό θα ακολουθήσουμε. Είναι κρίσιμο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με την απόφαση της Βουλής. Αλλά για να λειτουργήσει η διαδικασία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό και η αντιπολίτευση», τόνισε η Μέι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγνωστοι τοποθέτησαν αντικείμενα στον σιδηρόδρομο λόγω… Brexit
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η προσέγγιση αυτή καθιστά ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα no-deal Brexit. Αντιθέτως έκανε άνοιγμα προς την αντιπολίτευση για κάποιας μορφής συνδιαχείριση της διαδικασίας εξόδου, για πρώτη φορά.
Όπως σχολιάζει το δίκτυο, μέχρι τώρα η προσπάθειά της επικεντρωνόταν στο δικό της κόμμα και στην απομόνωση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, ενώ σήμερα, την υστάτη, μίλησε για εθνική ενότητα.