Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η πρόταση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
07:35 - 18 Απριλίου 2019
Με ευρεία πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, κατόπιν ψηφοφορίας δι’ εγέρσεως.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων υπογραμμίζει τον ενεργό και απαράγραπτο χαρακτήρα των αξιώσεων του ελληνικού κράτους αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές, καλώντας την κυβέρνηση σε προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές και διπλωματικές ενέργειες για τη διεκδίκησή τους.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η οποία αφορούσε και το περιεχόμενο του πορίσματος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή, καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες αξιώσεις αφορούν τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.
Χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων ως μια ιστορική στιγμή, που αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, καθώς και στους ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις του ως προς τις γερμανικές οφειλές.
«Βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καλώντας τα μέλη του Κοινοβουλίου να ομονοήσουν, ώστε το θέμα να μην αδρανήσει.
Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενδελεχή μελέτη που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική διοίκηση, και συγκεκριμένα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ελληνικές αξιώσεις και να καταγραφεί το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινηθεί η ελληνική πολιτεία στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε, τοποθετούμενος σε υψηλούς τόνους, τις κριτικές που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στη συζήτηση του ζητήματος από τη Βουλή των Ελλήνων και για απόπειρα πολιτικής κεφαλαιοποίησης του θέματος ενόψει εκλογών. «Όταν πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε στο Βερολίνο ουδείς αναμάρτητος, εγώ ήμουν ο πρώτος που το έθεσε στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. Πάει πολύ να μας λέτε γιατί είπαμε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό […] Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική με όλα τα άλλα ζητήματα: εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί μια ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα, προκειμένου να ανακινήσει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για επικοινωνιακή και μικροπολιτική διαχείριση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών ενόψει εκλογών, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 2016, η κυβέρνηση επέλεξε να μην το συζητήσει τότε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το κείμενο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο ενεκρίθη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις.
Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα του κατοχικού δάνειου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η διεκδίκησή του είναι πολιτικά εφικτή και ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στα βήματα που ακολουθήσει η ελληνική πολιτεία.
Παράλληλα, ανέλυσε λεπτομερώς τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν ιστορικά επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα αποτελέσματα της διακομματικής επιτροπής που συστάθηκε κατά την πιο πρόσφατη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
«Η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στο Βερολίνο είναι η μόνη που υπάρχει. Είναι η τελευταία πρωτοβουλία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για «παλικαρισμούς». «Και στο ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «ο ίδιος ο Τσίπρας που στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς και λεονταρισμούς τι είχε να πει στη Μέρκελ όταν συναντήθηκαν; Είπε "η πρωτοβουλία δεν είναι κάτι καινούργιο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Το θέμα είναι διμερές και έχει πρωτίστως ηθική αξία"», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κλείνοντας τη διαδικασία της συζήτησης πριν από την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, στην τοποθέτησή του, κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση που κατατέθηκε, με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, ως ένα ηχηρό όχι απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Υπογραμμίζοντας ότι η τήρηση των κανόνων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια εγκαλείτο διαρκώς να εφαρμόσει δεσμεύσεις, αλλά όλους ανεξαιρέτως, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «απαράγραπτους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεν μπορεί να μην τηρούνται ή να αποσιωπηθούν από καμία χώρα κατά μόνας».
Επιπλέον, ο κ. Βούτσης απάντησε στις αιτιάσεις για καθυστέρηση συζήτησης του ζητήματος των γερμανικών οφειλών, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή επί 3,5 χρόνια ήταν παρούσα στο συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας «κοινής κουλτούρας μνήμης σε κλίμακα Ευρώπης» των εγκλημάτων του ναζισμού, γεγονός, που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της διεκδίκησης των οφειλών και υπεράσπισης της ιστορίας απέναντι σε κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε ότι η σημερινή συγκυρία αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, καθώς, όπως είπε, οι συνθήκες είναι ωριμότερες τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και στο εσωτερικό της Ευρώπης και της Γερμανίας.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ