Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την έκθεση Γκουτέρες

Διάφορες αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε στα κατεχόμενα η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να είναι πιο ρεαλιστική, σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος αφού υπέδειξε ότι είναι ακόμα προσχέδιο, είπε ότι σε αυτό «γίνεται αποδεκτό, αν και με επιφυλακτικό τρόπο, ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί το έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση, είπε, ότι αν οι πλευρές δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, μπορούν τουλάχιστον να συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις.
 
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναδημοσιεύεται σήμερα στον τ/κ Τύπο, ο κ. Οζερσάι προσθέτει ότι στο προσχέδιο της έκθεσης αναφέρεται ότι ακόμα και αν δεν μπορούν να ξεκινήσουν υπό τις συνθήκες διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν.
 
«Δηλαδή, άλλη μια φορά ο ΟΗΕ, λέγοντας ‘αμάν μην πω τις πραγματικότητες και εξοργίσω μία από τις πλευρές’ μοιάζει σαν να ξεχνά το να είναι δίκαιος, έχοντας την έγνοια να εξισώσει τις πλευρές μεταξύ τους σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες".
 
Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, το συμπέρασμα είναι ότι παρά το ότι μετά από διαβουλεύσεις 8 μηνών δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επειδή δεν υπάρχει έδαφος, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αυτό το εκλαμβάνει ως μια στάση «να μην αμφισβητηθεί το στάτους κβο. Να παίζουμε για να μην γίνουν αντιληπτές οι πραγματικότητες».
 
Την ερχόμενη εβδομάδα, κατέληξε, με την οριστικοποίηση του κείμενου της έκθεσης του ΓΓ θα προβεί σε πιο περιεκτική αξιολόγηση την οποία και θα ανακοινώσει.
 
Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος ΔΚ
Τώρα είναι η ώρα για να γίνουν με θάρρος συζητήσεις και διαβουλεύσεις πάνω σε νέες, δημιουργικές ιδέες και μοντέλα, δήλωσε από την πλευρά του ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του ΔΚ και «υπουργός δημοσιονομικών». Χαρακτήρισε το προσχέδιο της έκθεσης ως μια από τα ίδια και εξέφρασε την απογοήτευσή του.
 
Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι η ισορροπημένη στάση των ΗΕ σε κάθε τους έκθεση για την Κύπρο, περιέχεται και στην έκθεση αυτή για τη διαπραγματευτική διαδικασία, λέγοντας πως αυτό είναι μια άδικη εξισορρόπηση εάν την συγκρίνεις με τις υφιστάμενες πραγματικότητες.
 
Ο κ. Ντενκτάς χαρακτήρισε άδικη στάση προς τον τ/κ «λαό» και τον Τ/κ ηγέτη την εξισορρόπηση της «προσπάθειας που επέδειξε ο κ. Ακιντζί για να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας προβαίνοντας κάποτε σε υποχωρήσεις σε βαθμό που εμείς δεν εγκρίναμε» με την «αδιάλλακτη στάση του Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη ο οποίος έσβησε και πέταξε στο πι και φι όλες τις παραμέτρους του ΟΗΕ».
 
Στο προσχέδιο, συνέχισε, μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώνεται ελλιπώς και/ή λανθασμένα σε πολλά θέματα και έφερε ως παράδειγμα την αναφορά στην παράγραφο 5 σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι και οι δύο κοινότητες επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη λύσης.
 
Χαρακτηρίζοντάς την εν λόγω αναφορά ως «σοβαρό λάθος», ο Σερντάρ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι αξιόπιστες έρευνες που διεξάγονται στο ψευδοκράτος δείχνουν ότι μειώνεται συνεχώς η επιθυμία για μια λύση με την μορφή που περιγράφεται εκ μέρους του ΟΗΕ.
 
Υποστήριξε επίσης ότι οι αναφορές σε δηλώσεις/αλληλοκατηγορίες των δύο ηγετών παραβλέπουν όλες τις προσπάθειες του Μουσταφά Ακιντζί και αποτελούν μεγάλη αδικία για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να τοποθετείται στο ίδιο καλάθι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωταθλητή της πρόκλησης απογοήτευσης και της εκμετάλλευσης.
 
Αυτό που αναμέναμε από τον κ. Γκουτέρες ήταν τουλάχιστον να φέρει σε γνώση των μελών του ΣΑ τις δεκάδες προκλητικές δηλώσεις του Αναστασιάδη που δυναμιτίζουν την διαδικασία στα θέματα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις και της εκ περιτροπής προεδρίας».
 
Αναφερόμενος και στην παράγραφο για τη χρηματοδότηση των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι αυτή δυστυχώς εξασφαλίζεται από τα κονδύλια της ΕΕ προς τους Τ/κ και όχι από την «προεδρία της τδβκ» και τους αρμόδιους θεσμούς στον «νότο», όπως είναι η άποψη της τ/κ πλευράς, όπως είπε.
 
Μια άλλη λανθασμένη πληροφόρηση, συνέχισε ο Σερντάρ Ντενκτάς, αφορά και τη λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα, η οποία -είπε - τερματίστηκε επειδή οι Ε/κ δεν δέχονται να συνεργάζονται οι Τ/κ με ειδικούς της Κομισιόν. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς θα αναμένεται για ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα ο καθορισμός των όρων αναφοράς από την κ. Λουτ, αλλά ο τ/κ «λαός» κουράστηκε να περιμένει και να απογοητεύεται συνεχώς και επανέλαβε ότι τώρα είναι η ώρα για συζήτηση και διαπραγμάτευση με θάρρος νέων, δημιουργικών ιδεών και μοντέλων.   
 
Ερσίν Τατάρ
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το ΣΑ δεν μπορεί να συμβάλει ούτε στο ελάχιστο σε μια λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι αυτή δεν περιλαμβάνει τις πραγματικότητες και κινείται προς την κατεύθυνση να ικανοποιήσει περισσότερο την ε/κ πλευρά.
 
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι η κ. Λουτ που διορίστηκε στη θέση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ πριν από 9 μήνες, δεν μπόρεσε να επιτύχει στα καθήκοντά της, προσθέτοντας ότι σε αυτό το διάστημα οι πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε πόσα έγγραφα του Αντόνιο Γκουτέρες, ποιο πρέπει να ληφθεί υπόψη, ενώ η ε/κ πλευρά -όπως ισχυρίστηκε- έχει σκληρύνει ακόμη τη στάση της.
 
«Σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες, ούτε οι Τ/κ, ούτε οι Ε/κ δεν ξέρουν ποια είναι η λύση».
 
Μπορεί, συνέχισε, ο κόσμος να απάντησε ναι στο γενικό ερώτημα ‘θέλετε λύση;’ Αλλά δεν γνωρίζουν τι περιέχει αυτή η λύση. Ο κ. Τατάρ υποστηρίζει ότι η έκθεση δεν είναι δίκαιη και επαναλαμβάνει την θέση του κόμματός του ότι πρέπει πλέον να συζητηθεί μια λύση τύπου δύο χωριστών κρατών κάτω από την ΕΕ. Κάλεσε τον ΓΓ να μην αποφύγει να καταγράψει τα σωστά πράγματα και να το κάνει αυτό με θάρρος.
 
Ασίμ Ακανσόι, «βουλευτής» ΡΤΚ
Γίνεται κατανοητό από το προσχέδιο ότι σε περίπτωση που οι πλευρές είναι έτοιμες, ο ΓΓ είναι πρόθυμος να συνεχίσει τις προσπάθειες για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, να μεσολαβήσει, ανέφερε ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι σε δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν.
 
Σημείωσε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και θεωρεί ότι περιλαμβάνει το μήνυμα πως οι προσπάθειες της κ. Λουτ για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς θα συνεχισθεί. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι επαφές και οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και οι πλευρές πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε αυτό.
 
Στηρίζουμε την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς όλες τις πλευρές να συμβάλουν με τρόπο δημιουργικό και με το αίσθημα της κρισιμότητας. Δίδουμε επίσης σημασία στην αναφορά ότι το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να στηρίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα των πλευρών.
 
Είναι εξίσου καθοριστική η υπογράμμιση ειδικά ότι το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλε ο ίδιος ο ΓΓ στις 30 Ιουνίου 2017 στις πλευρές, το έπραξε για να τις βοηθήσει».
 
Ο Ασίμ Ακανσόι θεωρεί ότι η έκκληση από τον ΓΓ να αξιολογηθούν αυτά τα έξι σημεία με τρόπο εποικοδομητικό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς την ε/κ πλευρά ειδικά. Θεωρεί επίσης σημαντική την αναφορά του ΓΓ ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί και αυτό να αποτελέσει ενθάρρυνση για μια μόνιμη λύση.
 
Τ/κ ακαδημαϊκοί για το προσχέδιο και την προεκλογική ενόψει "προεδρικών"
Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει σχόλια και δύο ακαδημαϊκών για το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες. Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων. Ερόλ Καϊμάκ θεωρεί ότι το προσχέδιο είναι αισιόδοξο αλλά αδύνατο.
 
Δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των πλευρών, ωστόσο αναφέρει ότι θα συνεχισθεί η αποστολή της κ. Λουτ, εκτιμώντας ότι το περιεχόμενο της έκθεσης δεν θα ικανοποιήσει την τουρκική πλευρά και σημειώνοντας ότι στην έκθεση επαναλαμβάνεται η βούληση των ΗΕ για μια λύση ομοσπονδίας.
 
Σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχει σχόλιο από πλευράς ΟΗΕ για τις θέσεις των δύο ηγετών, από τη μια ο Ακιντζί να δηλώνει προσκολλημένος στο πλαίσιο Γκουτέρες και από την άλλη ο Αναστασιάδης να εφευρίσκει – κατά την έκφρασή του - νέες ιδέες.
 
Ο Τ/κ ακαδημαϊκός δηλώνει ότι η ε/κ πλευρά έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και σε μια τέτοια φάση οι ηγέτες δεν μπορούν και να θέλουν, να δείξουν ευελιξία.
 
Προβλέπει ότι εάν μέχρι το καλοκαίρι δεν υπάρξει κινητικότητα, η «βουλή» δεν θα αποδεχθεί μια διαπραγματευτική διαδικασία και η κρίση μεταξύ «κυβέρνησης» και «προεδρίας» θα διευρυνθεί.
 
Ο Αχμέτ Σοζέν, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων επίσης, δήλωσε στη Γενί Ντουζέν ότι δεν υπάρχει έκπληξη σε αυτό το προσχέδιο έκθεσης αλλά θεωρεί πως η πόρτα για μια λύση διζωνική, δικοινοτική, έχει αφεθεί ανοικτή και λόγω αυτού μπορεί να υπάρξουν σχόλια (στην τ/κ πλευρά) ότι η έκθεση είναι εναντίον της Τουρκίας.
 
Τα ΗΕ, προσθέτει, δεν ανακοίνωσαν αποτυχία της διαδικασίας όπως κάποιοι περίμεναν.
 
Εκτιμά ότι τα ΗΕ αναζητούν ένα εναρκτήριο σημείο ώστε να εξευρεθεί συμφωνία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα.
 
Η έκθεση, συνέχισε, δεν λέει αν οι πλευρές στο νησί έχουν θετική ή αρνητική στάση, περιγράφει περιληπτικά μια αντικειμενική και πραγματική εικόνα.
 
Ο ΓΓ αναφέρει επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σοζέν, ότι δεν θα υπάρξει μια διαδικασία ανοικτού τέλους, που δεν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και αυτό είναι καλό για την τ/κ πλευρά.
 
Ωστόσο ο Τ/κ ακαδημαϊκός δεν θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πριν από τις «προεδρικές εκλογές» το 2020, σημειώνοντας ότι τα άτομα που θα είναι υποψήφια έχουν ήδη μπει σε μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία. «Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένονται σοβαρές διαπραγματεύσεις σε μια τέτοια ατμόσφαιρα.
 
Από την άλλη υπάρχει μια τακτική του Αναστασιάδη από το Κραν Μοντάνα να προσπαθεί να αναβάλει την διαδικασία».

Δειτε Επισης

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί