Περαιτέρω τροπολογίες για το Πόθεν Έσχες προτίθενται να καταθέσουν τα κόμματα

Στις 2 Μαΐου συνεχίζεται η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου ΔΗΣΥ και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών αλλά ενδεχομένως και άλλων προτάσεων που θα φέρουν στο τραπέζι και άλλες πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με την τροποποίηση των δηλώσεων αξιωματούχων για το Πόθεν Έσχες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Γιώργος Γεωργίου.
 
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ο κ. Γεωργίου είπε ότι οι δύο προτάσεις νόμου προνοούν ότι οι ελεγχόμενοι με βάση την νομοθεσία του Πόθεν Έσχες θα πρέπει να καταβάλλουν στη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων κατάσταση χρεών και περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).
 
«Η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου θα συνεχιστεί στις 2 Μαΐου σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών καθότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους και άλλων κομμάτων για περαιτέρω τροπολογίες στη βασική νομοθεσία, που έχουν να κάνουν με την συμπερίληψη και άλλων προσώπων στον κατάλογο των ελεγχόμενων προσώπων με βάση αυτή τη νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και εισηγητής της μίας πρότασης νόμου που συζητήθηκε ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η τροποποίηση να γίνει πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαΐου γιατί πρέπει ως τότε οι Βουλευτές να καταθέσουμε την αναθεωρημένη δήλωση του Πόθεν Έσχες».
 
«Θα θέλαμε λοιπόν η νέα μας δήλωση να είναι σύμφωνη με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει και περιλαμβάνει και τα ΜΕΔ», είπε.
 
Υπενθύμισε ότι εντός Μαΐου αναμένεται και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα  ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων στον συνεργατισμό καθώς και ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επιμένουν στην εισήγησή τους να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) τα οποία έχουν ΜΕΔ σε τραπεζικά ιδρύματα.
 
Επίσης, πρόσθεσε, έγινε και συζήτηση στην πρότασή μας να περιλαμβάνεται και το στοιχείο ποιοι Βουλευτές είναι εγγυητές σε δάνεια τα οποία είναι ΜΕΔ και η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 2 Μαΐου.
 
Σε ερώτηση τι θα γίνει με τον κατάλογο των ΠΕΠ ο κ. Περδίκης είπε ότι υπάρχει αντίδραση από τον Πρόεδρο της Βουλής γιατί θεωρεί ότι τα στοιχεία όπως είναι δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα. «Εμείς θεωρούμε ότι μπορούν να δοθούν στοιχεία από αυτή την λίστα μετά από μια  στοιχειώδη επεξεργασία», πρόσθεσε.  Αναγνώρισε ωστόσο ότι «όπως έχουν δοθεί πάντως όντως είναι κατά τρόπο που μπορεί να προξενήσει παρεξηγήσεις». «Σωστά θέτει ζήτημα ο Πρόεδρος της Βουλής ότι η κ. Γιωρκάτζη φεύγοντας απλά έδωσε ένα σακούλι με ανεπεξέργαστα στοιχεία τα οποία δύσκολα μπορούν να δημοσιοποιηθούν», είπε.
 
Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Βουλευτές είναι νομίζω υποχρέωση του Προέδρου της Βουλής να δώσει στη δημοσιότητα τη δική μας πλευρά και ας αναλάβουν οι υπόλοιποι τη δική τους πλευρά, Υπουργοί κτλ».  Μπορούν να δοθούν μόνο τα ονόματα και το ύψος του δανείου, που είναι κάτι σχετικά εύκολο να γίνει, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση επί του θέματος.
 
Σε ερώτηση για νομικό πρόβλημα που έχει προκύψει όσον αφορά την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή είπε ότι αν δεν ξεπεραστεί «θα επανέλθουμε μετά το Πάσχα για τροποποίηση της νομοθεσίας». Διευκρίνισε ότι πρόκειται για την νομοθεσία που απαγόρευε στο Γενικό Ελεγκτή να παίρνει στοιχεία που αφορά θέματα οικονομικών στοιχείων των πελατών του Συνεργατισμού.
 
Σε δικές του δηλώσεις για το Πόθεν Έσχες ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «με μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από την Επιτροπή Νομικών και νομοθεσία που ψηφίσαμε ομόφωνα ως Ολομέλεια της Βουλής έχουμε ενώπιον μας σήμερα ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες τόσο των εξουσιών Βουλευτών, Υπουργών και Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και άλλων αξιωματούχων της Δημοκρατίας».
 
Έχουμε εντοπίσει κατά καιρούς διάφορες αδυναμίες οι οποίες συζητούνται, ενδεχομένως η πιο σημαντική είναι η έλλειψη ομοιογένειας στον τρόπο υποβολής των στοιχείων και βέβαια ο μετέπειτα έλεγχος και επιβεβαίωσή τους, πρόσθεσε.
 
Με αφορμή τις προτάσεις νόμου Οικολόγων και ΔΗΣΥ έχει ανοίξει εκ νέου το ζήτημα στην Επιτροπή Νομικών, σημείωσε ο ίδιος.  
 
Ο κ. Δαμιανού συνέχισε λέγοντας ότι «ως ΚΟ ΑΚΕΛ στο παρελθόν είχαμε καταθέσει και επιπρόσθετες προτάσεις, οι οποίες δεν προωθήθηκαν στα πλαίσια της προσπάθειας να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση σε αυτό το ζήτημα». Έδωσε τα παραδείγματα της διεύρυνσης του καταλόγου για να περιλάβει ΜΜΕ, εκδοτικούς οίκους, κανάλια, επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας της Κύπρου. «Οπότε έχουμε συναποφασίσει ότι στις 2 Μαΐου θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για να προλάβουμε το κοινοβουλευτικό ορόσημο της 1ης Ιουνίου για υποβολή των επικαιροποιημένων δηλώσεων Πόθεν Έσχες», είπε.
 
Η προσπάθεια θα είναι να προχωρήσουμε συναινετικά αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό να  η κάθε ΚΟ θα καταθέσει τις δικές της απόψεις, πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι κάποιες προτάσεις που αφορούν ζητήματα δανείων ή ζητήματα ΜΕΔ και άλλα συναφή ζητήματα έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής ότι ενδεχομένως να αφορά την σύγκρουση  συμφέροντος και όχι το Πόθεν Έσχες, που ρυθμίζει τη διαφάνεια στον τρόπο απόκτησης περιουσίας από ΠΕΠ.
 
Γι αυτό, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, «επειδή εμείς θέλουμε αυτή η νομοθεσία να βελτιωθεί αλλά όχι να απαξιωθεί, οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστούν σε μια άλλη νομοθεσία». Ο διάλογος είναι ανοικτός, θα συζητήσουμε στις 2 Μαΐου και εκεί θα δούμε συγκεκριμένα το σύνολο των προτάσεων, είπε καταληκτικά.
 
Σε δήλωσή του για το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η θέση του για το ζήτημα είναι ότι πρέπει να συζητηθεί σε βάθος. Να μην είναι μεμονωμένη η αντιμετώπιση.
 
«Πρέπει ως Βουλή να σεβαστούμε τα συνταγματικά δικαιώματα του κάθε ενός», σημείωσε.
 
Ασφαλώς, είπε ο κ. Λεωνίδου το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των εκτεθειμένων προσώπων  περιορίζεται. Να υπάρχει διαφάνεια, ανέφερε, «όμως να υπάρχει εκεί που πρέπει».  Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ «είναι στα νόμιμα όργανα του κράτους που πρέπει να είμαστε υπόλογοι για να ενισχύουμε και τους θεσμούς καλύτερα και να μην μειώνουμε και την αξία των φορέων των οργάνων, τα πρόσωπα δηλαδή που μετέχουν». Κυρίαρχος στόχος για τον ίδιο όπως είπε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους θεσμούς».
 
 
Απόρρητο τηλεπικοινωνιών  
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του επίσης και στο νομοσχέδιο για την προστασία του απορρήτου των ιδιωτικών τηλεπικοινωνιών.  
 
Αφού ανταλλάξαμε απόψεις στην Επιτροπή Νομικών έχουν τεθεί εισηγήσεις από το Κίνημα Οικολόγων για κάποιες τροπολογίες μερικές εκ των οποίων θα ληφθούν υπόψη ούτως ώστε στις 2 Μαΐου που θα τεθεί και αυτό το θέμα στη ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Νομικών είτε να ενσωματωθούν είτε να προχωρήσουμε με την τελική μορφή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της 10ης Μαΐου, είπε.
 
«Πιστεύω ότι είμαστε σε θέση βασικά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που έχουν συζητηθεί εξαντλητικά να πάρουν την μορφή νομοθεσίας στις 10 Μαΐου», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι «το ζήτημα με την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι πολύ σοβαρό». «Αφορά ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ειδικά σε ένα κράτος το οποίο δεν φημίζεται για την προστασία ή τουλάχιστον την τήρηση των εχέγγυων εκείνων που απαιτούνται για πιστή τήρηση των νόμων», πρόσθεσε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα για οποιοδήποτε λόγο να επεμβαίνει στην ιδιωτική σφαίρα και επικοινωνία του πολίτη, ανέφερε.
 
Εξάλλου, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε και σε άλλο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή.  «Ένας νόμος ο οποίος καταψηφίστηκε πριν δύο μήνες επανήλθε με κάποιες προσθαφαιρέσεις τυπικού χαρακτήρα σε μια προσπάθεια του Υπουργείου να τον επαναφέρει παρά την απαγόρευση που διατυπώνεται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι μια πρακτική η οποία αν αφεθεί να λειτουργήσει τότε καταργούνται και τα τελευταία ψήγματα προστασίας της Βουλής. Επομένως, πρόσθεσε, εμείς διαφωνούμε με την παρουσίαση και αυτού του νομοσχεδίου διότι ακριβώς θίγει τις διαδικασίες. Σε ερώτηση τι αφορά το νομοσχέδιο είπε ότι αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας. Απορρίφθηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο επενέβαινε στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και επανήλθε με κάποια τροποποίηση κάποιων περιφερειακών ζητημάτων. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε,  καταντά πλέον κοροϊδία, είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για προβολή του ψευδοκράτους
Την ιδιότητα του ως νησιώτη και ως επιστήμονα υπογράμμισε στην ακρόασή του ο Κώστας Καδής
Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί