Αγώνας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την πρόληψη πυρκαγιών σε αρχαιολογικούς χώρους

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την πρόληψη πυρκαγιών σε αρχαιολογικούς χώρους, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, με την Διευθύντρια του Τμήματος Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου να επισημαίνει ιδιαίτερα τους πιθανούς κινδύνους λόγω της αυξημένης βλάστησης που παρατηρείται φέτος στην Κύπρο, λέγοντας ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ με αφορμή τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου λέει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια των μνημείων στην Κύπρο και κατ’ επέκταση των επισκεπτών, είναι τα θέματα πυρασφάλειας. Αναδεικνύει παράλληλα ζητήματα υποστελέχωσης του Τμήματος και επισημαίνει την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί οποιοδήποτε άσχημο περιστατικό, κυρίως όσον αφορά θέματα πυρκαγιών» λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λέει και προσθέτει ότι «ειλικρινά είναι ένας αγώνας».
 
Υπενθυμίζει εξάλλου ότι τον Ιούνιο του 2013 κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας, όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή. «Μόλις που γλύτωσε ο αρχαιολογικός χώρος» λέει η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, σημειώνοντας ότι η φωτιά είχε περάσει τότε εντός του περιφραγμένου χώρου, χωρίς ευτυχώς να επηρεάσει τα αρχαία.
 
Στην περίπτωση της Χοιροκοιτίας το διαχειριστικό σχέδιο, που προέβλεπε θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, δημιουργήθηκε μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, λέει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια δίνεται τεράστια σημασία στην εκπόνηση τέτοιων διαχειριστικών σχεδίων για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία πραγματοποιούνται σταδιακά.
 
Επιμένω να γίνονται διαχειριστικά σχέδια στους αρχαιολογικούς χώρους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα διαχείρισης και εκτίμησης κινδύνων, αλλά και θέματα ετοιμότητας για ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά, λέει η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου. Υποδεικνύει παράλληλα ότι αντίστοιχη βαρύτητα δίνεται και από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η ΟΥΝΕΣΚΟ και η ΕΕ.
 
Όσον αφορά τον βαθμό ετοιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους, στη βάση διαχειριστικών σχεδίων, η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου λέει ότι είμαστε «όσο έτοιμοι μπορούμε να είμαστε». «Βλέπετε τι έγινε με την πυρκαγιά στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό. Και όμως έγινε» λέει.
 
Κάνει λόγο για τραγικό συμβάν και σημειώνει ότι οι υπηρεσίες και οι αρχές που ασχολούνται με τον πολιτισμό, αλλά και η κοινωνία, θα πρέπει να εγκύψουν ώστε να αποφεύγονται τέτοιες καταστροφές.
 
Όσον αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους που προκύπτουν για τα μνημεία από τυχόν εργασίες συντήρησης, η κ. λέει ότι στην Κύπρο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τέτοιες εργασίες επιτηρούνται από λειτουργούς ασφάλειας και υγείας.
 
Αρχή με τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους
Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι λόγω των φετινών βροχοπτώσεων, τα χόρτα στους αρχαιολογικούς χώρους είναι πολύ περισσότερα από άλλες χρονιές. «Είναι αυξημένη η βλάστη φέτος και γίνεται μια μάχη για να καθαρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές» λέει.
Προσθέτει ότι η αρχή έγινε με τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, και συγκεκριμένα στα Ψηφιδωτά της Πάφου, στους Τάφους των Βασιλέων και στο Κούριο, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι.

Αναφέρεται εξάλλου στα θέμα υποστελέχωσης του Τμήματος, κυρίως σε εργατικό προσωπικό, όπως συμβαίνει ευρύτερα στη δημόσια υπηρεσία. «Χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο για να μπορεί να δρα πιο έγκαιρα. Προσπαθούμε με τα μέσα που έχουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε» λέει.

Αναφέρει επίσης ότι πολλές φορές υπάρχει συνεργασία και με κοινοτικά συμβούλια και τοπικές αρχές, ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια.

Η κ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου λέει ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων φορέων των Τμημάτων. Συμπληρώνει ότι παρά την ευρύτερη υποστελέχωση, η προσπάθεια είναι να υπάρχουν συνεργασίες με τα συναρμόδια Τμήματα, όπως το Τμήμα Δασών, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών  Υπηρεσιών. «Γίνονται πολλά αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» καταλήγει.

Δειτε Επισης

Βρέφος στο Νοσοκομείο με εγκαύματα και εκδορές-Συνελήφθησαν οι γονείς, υπό την εποπτεία των ΥΚΕ τρία παιδιά
Υποδύθηκαν τους πελάτες και ξάφρισαν χρυσοχοείο στη Λάρνακα-Πώς ξεγέλασαν την ιδιοκτήτρια
ΕΔΕΚ: Aκατανόητη η απόφαση για απόλυση της Ντόριας Βαρωσιώτου, αναμένουμε αιτιολόγηση της
Από τον καύσωνα στις βροχές και καταιγίδες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Η Κύπρος καταγγέλλει 989 εναέριες και 45 θαλάσσιες παραβιάσεις από Τουρκία στον ΟΗΕ
Διεξάγεται σήμερα η επιλογή νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2025 ΕΣΣΟ
Τραμπ: Το Ισραήλ συμφώνησε στους όρους για εκεχειρία 60 ημερών στη Γάζα
Στις φλόγες όχημα 54χρονης στη Λακατάμια-Επηρεάστηκαν και άλλα δύο αυτοκίνητα
Το σκεπτικό ΥΠΑΝ για την παράταση φοίτησης στα ειδικά σχολεία-Ζητά ολιστική πολιτική το αναπηρικό κίνημα
Ι. Καργαρώτος: Η μείωση της βλάβης στο κάπνισμα μπορεί να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία