ΕΕ: Τα κράτη μέλη ενέκριναν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων

Τα κράτη -μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα μια αμφιλεγόμενη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων που έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι καλλιτέχνες και οι εκδότες ειδήσεων θα αμείβονται δίκαια.
 
Τα μέτρα αυτά, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίχθηκαν από 19 κράτη-μέλη. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία τάχθηκαν κατά, ενώ το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Εσθονία απείχαν. Η σημερινή ψηφοφορία ήταν το τελευταίο στάδιο πριν από τη θέσπιση των μέτρων που αναμένεται να πάρει δύο χρόνια.
 
Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρουμάνος υπουργός Βαλέρ Ντανιέλ Μπρεάζ, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για ένα «ισορροπημένο κείμενο, που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τους ευρωπαϊκούς δημιουργικούς τομείς, που θα ευδοκιμήσουν και θα αντανακλούν καλύτερα την πολιτισμική μας ποικιλομορφία και άλλες κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και για τους χρήστες, η ελευθερία έκφρασης των οποίων στο διαδίκτυο θα ενισχυθεί».
 
Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε παρότι υπήρχαν πολλοί επικριτές της, που προέβαλαν το επιχείρημα ότι θα πλήξει την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο. Γίγαντες του διαδικτύου όπως η Google και το YouTube, έχουν εκφράσει επίσης την αντίθεσή τους.
 
Μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαδηλώσει σε όλη την Ευρώπη εναντίον της μεταρρύθμισης. Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο είναι το λεγόμενο άρθρο 13, το οποίο απαιτεί από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης να διασφαλίσουν την ώρα που αναρτούν κάτι ότι το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τους κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα.
 
Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης φοβούνται ότι αυτή θα οδηγήσει σε «φίλτρα ανάρτησης», ένα αυτόματο λογισμικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να εντοπίζει και να μπλοκάρει νόμιμο περιεχόμενο.
 
Τα μέτρα απαιτούν επίσης από πλατφόρμες όπως η Google News να πληρώσουν τους εκδότες για σύντομα κείμενα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης.
 
Ορισμένοι επικριτές προειδοποίησαν πως ο όρος αυτός θα πλήξει τη διαπραγματευτική θέση μικρών εκδοτών απέναντι στην Google. Επικαλούνται επίσης έναν γερμανικό νόμο του 2013 που προβλέπει έναν παρόμοιο μηχανισμό, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να αποφέρει στους εκδότες σημαντικό εισόδημα.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τη θανατική καταδίκη ενός άνδρα και διέταξε επανάληψη της δίκης
Ο Μασκ δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους υπαλλήλους που τον αγνόησαν αλλά απειλεί πάλι με απολύσεις
Έξι νεογνά πέθαναν λόγω ψύχους στη Γάζα
Πάνω από €500 δισ. το κόστος ανοικοδόμησης Ουκρανίας, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα
Η ΕΕ θα αξιολογεί εξελίξεις στη Συρία για αναστολή και άλλων κυρώσεων ή αναθεώρηση αποφάσεων
Σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία ενός εξάχρονου Αμερικανο-Παλαιστίνιου στις ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα του πολέμου
H «Πόλη του Ozempic»-Πώς το περίφημο φάρμακο μεταμόρφωσε μια μικρή πόλη της Δανίας
Εκατοντάδες άνθρωποι στην κηδεία ενός ομήρου που σκοτώθηκε στη Γάζα
Στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2027 θα ανέλθουν οι αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε απόφαση με την οποία στηρίζει τον πρόεδρο Ζελένσκι