Ανδρέας Θεμιστοκλέους: Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κερδίσουμε την έκτη έδρα

Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής κουλτούρας που κουβαλάμε στην Κύπρο και της νοοτροπίας της κοινωνίας, εκφράζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της συνεργασίας Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
 
Ο κ. Θεμιστοκλέους παραθέτει τους προσωπικούς του στόχους για τις επικείμενες εκλογές, ενώ εκφράζει σιγουριά πως μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου, η συνεργασία του κόμματός του με τους Οικολόγους θα είναι αυτή που θα κόψει πρώτη το νήμα για την κατάκτηση της έκτης έδρας.
 
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, στρέφει τα πυρά του κατά των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία όπως υποστηρίζει, ευθύνονται για την αδιαφορία των νέων και τα υψηλά ποσοστά της αποχής, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
«Η αποχή βολεύει το κατεστημένο, τις παραδοσιακές δυνάμεις και αποτρέπει την αλλαγή», σημειώνει ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους την ίδια ώρα που τάσσεται ανοικτά κατά του Ευρωσκεπτικισμού και προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά οφέλη να δώσει. «Θεωρώ ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο και σε κοινωνικά θέματα και στο Κυπριακό, και σε θέματα οικονομικής ενίσχυσης».
 
Διαβάστε πιο κάτω τη συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους στον REPORTER:
 
-Σε αυτή την προεκλογική περίοδο προτάσσετε πως η υποψηφιότητα σας αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή. Πού έγκειται η εναλλακτικότητα της υποψηφιότητάς σας;
-Χρειάζεται να αλλάξουμε κουλτούρα και νοοτροπία στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να εμφυσήσουμε σε αυτή τη νέα πολιτική κουλτούρα με περισσότερο ήθος, εντιμότητα, διαφάνεια, πιο πολλή έγνοια για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και κυρίως μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στην οποία οι πολίτες θα συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων και θα λαμβάνονται περισσότερο υπόψη.
 
Προέρχεται ξεκάθαρα από την κατάρρευση σχεδόν όλων των θεσμών της Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια απόρροια της οικονομικής κρίσης στην οποία και εμείς οι ίδιοι συμβάλλαμε. Δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε τη νοοτροπία να τρέχουμε πίσω από τις φωτιές αντί να λειτουργούμε προληπτικά.
 
Σίγουρα δεν είμαι τόσο εγωιστής που να νομίζω πως μόνο εγώ θα μπορώ να επιφέρω αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο η εναλλακτική που προτείνω και είναι σιγά σιγά αρχίζοντας από αυτές τις εκλογές να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους που ηλικιακά είναι νέοι, έχουν φρέσκες ιδέες, έχουν παραστάσεις από το εξωτερικό και εμπειρία και τριβή στη σύγχρονη κοινωνία, για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά θα αλλάξουμε την κουλτούρα μας.
 
Και τι θα καταφέρουμε; Μέσω αυτών των στοιχείων, της διαφάνειας και της εντιμότητας, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την όλη νοοτροπία που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό.
 
-Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων και ειδικότερα οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τα ψηλά ποσοστά αποχής. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να τύχει διαχείρισης το συγκεκριμένο φαινόμενο;
-Πιστεύω ακράδαντα πως το κατεστημένο παραδοσιακών κομματικών δυνάμεων στην Κύπρο ευνοούνται από την αποχή. Και ο λόγος ακριβώς που δεν κάνουν τίποτα να το αλλάξουν είναι επειδή ευνοούνται. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο της οριζόντιας ψηφοφορίας στη Βουλή.
 
Αρνήθηκαν να το ψηφίσουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ. Αυτό αποδεικνύει πως κάποιοι φοβούνται τους πολίτες να έχουν ανεξάρτητη σκέψη και εύρος επιλογών. Εδώ και 20 χρόνια ακούω στην τηλεόραση τη νύχτα των εκλογών, «πολύ ανησυχητική η αποχή», όμως δεν είδα να αλλάζει κάτι.
 
Είναι θέμα κουλτούρας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε πολιτικά να δίνουμε επιλογές στους πολίτες. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι δεν θα πιάσουμε την καρέκλα, το πόστο ή οτιδήποτε. Η ουσία είναι να υπηρετήσουμε την χώρα. Εάν φτάσουμε στο σημείο να συνεχιστεί αυτή η αποχή και η απαξίωση, ουσιαστικά οι πολύ λίγοι θα αποφασίζουν για τους υπόλοιπους.
 
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες είναι πως είτε ψηφίσει 80% είτε 20% θα εκλεγούν έξι Ευρωβουλευτές. Άρα γιατί να επιτρέψουν σε κάποιον άλλο να επιλέξει τους εκπροσώπους τους; Η αποχή βολεύει το κατεστημένο, τις παραδοσιακές δυνάμεις και αποτρέπει την αλλαγή.
 
-Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι;
-Στην Κύπρο δυστυχώς δεν καταφέραμε και το βάζω στον πληθυντικό για να μην αδικήσω κάποιους, να πείσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι θεσμοί της Ένωσης, επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Είτε ονομάζονται οδηγίες, είτε νομοθεσίες, αυτές έχουν ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη, στέλνονται προς τα κράτη μέλη και εναπόκειται σε αυτά πως και πότε τις εφαρμόζουν. Άρα ουσιαστικά αυτό που δεν καταλάβαμε είναι πως το έργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάζει την καθημερινότητα μας.
 
Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να στελεχώσουμε μια ομάδα έξι ανθρώπων που μέσα από τις διαφορετικές τους παραστάσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους να συνθέσουν μια ομάδα που θα πάει να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου. Σε αυτές της εκλογές η ομάδα είναι μία και είναι η Κύπρος.
 
Να βοηθήσω έτσι ώστε να αρχίσει μια αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας, μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο να θεσπιστούν νομοθεσίες που θα μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν στην Κύπρο και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και το Κυπριακό.
 
Όσον αφορά το Κυπριακό, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να απαιτήσουμε τον τερματισμό της χρηματοδότηση προς την Τουρκία. Μπορούμε να απαιτήσουμε και να πετύχουμε τη λήψη κυρώσεων στα ίδια πλαίσια που η Ε.Ε. έλαβε κυρώσεις στο θέμα της Κριμαίας κατά της Ρωσίας. Και το τρίτο είναι η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης.
 
Μπορούμε να το μπλοκάρουμε. Άρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε επί της ουσίας για το Κυπριακό στο ΕΚ είναι να προκαλέσουμε πολιτικό και οικονομικό κόστος και όταν η Τουρκία νιώσει αυτό το κόστος να αναγκαστεί να μετακινηθεί στις θέσεις της, να αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική.
 
-Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει και των Ευρωεκλογών;  
-Πιστεύω πως στην Ε.Ε. υπάρχουν χώρες διαφόρων ταχυτήτων και η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που κινείται με χαμηλές ταχύτητες. Είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμα Γενικό Σύστημα Υγείας, δεν έχει θεσπίσει κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, είναι από τις λίγες χώρες που δεν έλαβε δραστικά μέτρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ήταν παράλογο να πάμε στο Ευρωκοινοβούλιο και να ζητήσουμε νομοθεσία για την τετραήμερη εργασία.
 
Θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να βάλουμε σε μια σειρά τις προτεραιότητες των πολιτών και να εργαστούμε για εκείνα τα νομοθετήματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
 
Προσωπικά θεωρώ ως σημαντικότερα από τα ζητήματα, τα εργασιακά, την εκπαίδευση, την υγεία, τον αθλητισμό και το περιβάλλον.
Αν βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε και να μεταφέρουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ε.Ε. στην Κύπρο θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Και πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι πραγματικά είναι πολύ σημαντικό το έργο στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί επηρεάζει το Κυπριακό Κοινοβούλιο.
 
Το όραμα μου είναι η Ευρώπη να μας προσφέρει με τον ίδιο τρόπο που προσφέρει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και να νιώσουμε και εμείς επιτέλους ότι είμαστε ισότιμοι πολίτες και εκτός από αυτά να καταφέρουμε να νιώσουμε περήφανοί όχι μόνο για την χώρα μας και την ιστορίας μας αλλά και για τη λειτουργία της χώρας μας.
 
-Πώς θα κρίνατε το έργο των απερχόμενων ευρωβουλευτών της Κύπρου; 
-Όποιος κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί κριτική. Θεωρώ ότι σαν ομάδα είχαν αρκετά καλό έργο, το δείχνει άλλωστε και η αξιολόγηση της απόδοσης των ευρωβουλευτών. Δείχνει να είχαμε ευρωβουλευτές διαφόρων ταχυτήτων, όμως από την άλλη δεν μπορούμε να μηδενίσουμε το έργο τους. Θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο πιεστικοί και επιτακτικοί στο θέμα του Κυπριακού, ενώ ένα άλλο σημείο είναι πως απέτυχαν ή αποτύχαμε να βρούμε τα καλά και να τα φέρουμε στην Κύπρο.
 
Πρέπει να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά. Ο κόσμος μιλά για ευρωπαϊκά κονδύλια, ευκαιρίες χρηματοδότης όμως δεν ξέρει που να τα βρει. Ένα μέρος του συστήματος είναι και η ομάδα των έξι Ευρωβουλευτών.
 
-Όσον αφορά την προοπτική εκλογής ευρωβουλευτή από τη συνεργασία Συμμαχίας-Οικολόγων, οι δημοσκοπήσεις δεν στέλνουν και τόσο ενθαρρυντικά μυνήματα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; 
-Χωρίς να θέλω να επικρίνω ή να κάνω τον ειδικό για θέματα δημοσκοπήσεων, θεωρώ πως οι πραγματικές δυνάμεις μικρών κινημάτων και κομμάτων, είναι πολύ πιο δύσκολο να φανούν στις δημοσκοπήσεις και λόγω του τρόπου που αξιοποιείται το εργαλείο αλλά και γιατί ο κόσμος τους είναι πολύ πιο επιφυλακτικός να συμμετέχει στις δημοσκοπήσεις.
 
Απ' εκεί και πέρα σεβόμενος πλήρως το τι βλέπω, βλέπω μια διαφορά μεταξύ των τριών δυνάμεων η οποία είναι απολύτως ανατρέψιμη.
Δηλαδή μπορεί σε ένα μήνα ο τρίτος να είναι πρώτος και πρώτος τρίτος. Επειδή ακριβώς είμαστε δύο κινήματα κι επειδή ακριβώς ποσοτικά μπορούμε να είμαστε περισσότεροι , την ώρα που και ποιοτικά είμαστε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, απόλυτα ισοζυγισμένο όσον αφορά τη συμμετοχή αντρών και γυναικών, θεωρώ ότι ενδεχομένως είμαστε οι μόνοι από τους τρεις που έχουμε πλεονέκτημα για την έκτη έδρα.
 
Γιατί αφενός μπορούμε να κερδίσουμε το ΕΛΑΜ, αφετέρου μπορούμε να υπερβούμε τη δύναμη της ΕΔΕΚ. Άρα θεωρώ πως στο τέλος εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κερδίσουμε την έκτη έδρα.
 
-Γιατί, όμως, οι πολίτες να επιλέξουν το δικό σας ψηφοδέλτιο;
-Θεωρώ ότι πρεσβεύουμε εκείνο που θα ήθελε ο μέσος Κύπριος για την καθημερινότητα του. Θεωρώ ότι στην Κύπρο δεν αρμόζει ο εθνικισμός, ούτε η ξενοφοβία, ούτε οι υπόλοιπες φοβίες που φέρνει ο εθνικισμός.
 
Σαν ημικατεχόμενη χώρα με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και άλλους τόσους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, μετά το 1974, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να πολεμούμε άλλους πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο.
 
Όποτε ο εθνικισμός ανέβηκε στην Ευρώπη ακολούθησε παγκόσμιος πόλεμος είχαμε εκατομμύρια θανάτων και στη συνέχεια κατέρρεε. Διάνυσε στην Ευρώπη δύο φορές, για ποιο λόγο να το επιτρέψουμε για τρίτη φορά. Για ποιο λόγο να φοβόμαστε την συμμετοχή μας στην Ε.Ε.
 
Εγώ προσωπικά καταδικάζω και τον Ευρωσκεπτικισμό. Θεωρώ ότι η ΕΕ έχει πολλά οφέλη να μας δώσει. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο και σε κοινωνικά θέματα και στο Κυπριακό, και σε θέματα οικονομικής ενίσχυσης.
 
Ναι, το 2013 μας συμπεριφέρθηκαν σαν πειραματόζωα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εμείς πρέπει να αποσχιστούμε από την ένωση γιατί κάποιοι μας χειρίστηκαν με τον τρόπο που μας χειρίστηκαν. Αυτό ίσως αποτελεί και μια ευκαιρία για τους έξι νέους Ευρωβουλευτές να πάνε στις Βρυξέλλες και να διεκδικήσουν μεγαλύτερα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Κύπρο, γιατί πρέπει να ισοζυγίσουμε τα πράγματα.
 
-Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχασε τον δρόμο της, όπως υποστηρίζουν αρκετοί;  
-Γενικά η Ε.Ε. πέρασε από διάφορα στάδια. Ιδρύθηκε για να σταματήσει και να τερματιστεί ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Μετά μετατράπηκε σε οικονομική ένωση, μετά σε πολιτική ένωση, τώρα είναι ένα μείγμα οικονομικό πολιτικής ένωσης όμως έχει κάποιες ιδρυτικές αξίες που παραμένουν.
 
Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη για δημοκρατία, ειρήνη και σεβασμό. Αυτά παραμένουν ως ιδρυτικές αξίες η οποίες είναι ευκαιρία να το πω ότι ταυτίζονται με τον αθλητισμό. Η κουλτούρα της αλληλεγγύης, της ομάδας χωρίς εγωισμούς. Με αυτά εγώ ταυτίζομαι και επί της ουσίας είναι αυτά που φέρνω μαζί μου ως βιώματα από τον χώρο του αθλητισμού.

Δειτε Επισης

Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.