Ν. Αναστασιάδης: Να προωθήσουμε πιο δυναμικά τον τριμερή συνεταιρισμό Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

Τη θέση πως η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι τρεις χώρες πρέπει να σκεφτούν για το πώς θα προωθήσουν πιο δυναμικά τον μεταξύ τους συνεταιρισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τοποθέτησή του κατά την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στο Αμάν.
 
Σημείωσε, επίσης, πως στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πως η απόφαση που έλαβαν για εγκαθίδρυση Μόνιμης Γραμματείας για τις Τριμερείς στην Κύπρο θα υπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τριμερούς μηχανισμού τους, με στόχο τη διασφάλιση πως τόσο η δυναμική του όσο και το μομέντουμ του αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται πλήρως.
 
Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η επιθυμία για προώθηση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας, της Ενέργειας, της γεωργίας και άλλων.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε στην τοποθέτησή του πως η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουν στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών τους προς όφελος των χωρών, των λαών τους και της περιοχής στο σύνολο.
 
Επεσήμανε πως η υπογραφή των Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα της εκπαίδευσης και μεταξύ των οργανισμών για την προώθηση των επενδύσεων στις τρεις χώρες, καθώς και το πρώτο Τριμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποτελούν σημαντικές εξελίξεις για την πλήρη αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών μεταξύ των τριών χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως θα συζητήσουν πιεστικά περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας πως δεν έχει αμφιβολία πως θα επαναλάβουν για ακόμη μια φορά την κοινή τους δέσμευση να εργαστούν προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο «για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στις κοινωνίες μας και στην περιοχή στο σύνολό της».
 
Σημείωσε πως αυτή η προσέγγιση βασίζεται στον κοινό τους στόχο για την ανάγκη επίτευξης πολιτικών λύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των κρατών, καθώς και στις καλές σχέσεις γειτονίας.
 
Επεσήμανε ακόμη πως οι τρεις χώρες μοιράζονται την κοινή θέση πως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών απαιτεί αλληλεγγύη και διαμοιρασμό της ευθύνης.
 
Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον Βασιλιά Αμπντάλλα πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην ΕΕ ώστε η Ιορδανία να στηριχθεί και πολιτικά και οικονομικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσφυγικής κρίσης και του βαριού φορτίου που αυτό εναποθέτει στην οικονομία, τις δομές και την κοινωνία».
 
Είπε πως παράλληλα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά την ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, περιλαμβανομένης της περαιτέρω εμπλοκής στα περιφερειακά θέματα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
 
Σημείωσε πως θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος χωρίς στρατιωτικά στρατεύματα και εγγυήσεις από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση στη στάση αρχών της Ιορδανίας για το Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ.
 
Επίσης  απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Τσίπρα εξέφρασε βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή τους προς την Κύπρο.
 
Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ ευτυχής που η χώρα του συμμετέχει στον τριμερή αυτό μηχανισμό, σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες συνδέονται με βαθύτατους δεσμούς.
 
Ο Βασιλιάς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.
 
Σημείωσε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
 
Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επεσήμανε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, και αντιμετωπίζουν επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές.
 
Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄ στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχο αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα