«Όχι» Ολομέλειας και στο σχέδιο απόφασης του ΕΛΑΜ για τον Συνεργατισμό

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τέθηκαν τα σχέδια ψηφίσματος και το σχέδιο απόφασης, αναφορικά με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό που ζητούν την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών από τη θέση του και την υιοθέτηση των συμπερασμάτων του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος.
 
Η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ με της ψήφους των βουλευτών του κόμματος, του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, Οικολόγων.

Η δεύτερη πρόταση αφορά σχέδιο απόφασης και κατατέθηκε από τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων και εμπεριείχε όλα τα σημεία του πρώτου ψηφίσματος, με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη υπογράμμιζε και τις ευθύνες που βαραίνουν και προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέθεσε τροπολογία στην απόφαση της Συμμαχίας και Οικολόγων για αυτοδιάλυση της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης πάντως, ξεκαθάρισε δεν θα γίνει δεκτή καμία τροπολογία.

Σχολιάζοντας την ανατρεπτική πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου που προκάλεσε συζητήσεις και αναστάτωση εντός της Ολομέλειας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, έκανε λόγο για επιχείρηση να διασυρθεί και να ταλαιπωρηθεί το σώμα, φωτογραφίζοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως η Βουλή θα προχωρήσει σε ψηφοφορία για τα σχέδια απόφασης που κατατέθηκαν από Συμμαχία-Οικολόγους και ΕΛΑΜ.

Τους προκάλεσε για πρόωρες
βουλευτικές ο Αβέρωφ

«Έχει ένα ψήφισμα των Οικολόγων και της Συμμαχίας με το οποίο εμείς με τη φιλοσοφία του το εγκρίνουμε, όμως αν πράγματι το εννοούν θα τους παρακαλέσω αφού καλούν τα κόμματα που έλεγχαν τα Συνεργατικά πριν το 2013 να αναλάβουν τις πολιτικές του ευθύνες, δεν είναι ψηφίσματα που αναλαμβάνεις τις πολιτικές ευθύνες», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Υπάρχει ένα άρθρο στο Συνταγμα, που δίνει το δικαίωμα να διαλυθεί η Βουλή με απόφαση της. Αν εννοείται τα περί πολιτικής ευθύνης Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα. Να πάμε σε βουλευτικές εκλογές παράλληλα με τις Ευρωεκλογές», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Οι θέσεις των κομμάτων
Πρώτος τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, ο οποίος επεσήμανε πως το κόμμα του κατέθεσε δικό του σχέδιο πρότασης το οποίο όπως σημείωσε ο κ. Χρίστου θεωρεί πως είναι πιο ολοκληρωμένο σε σχέση με τα άλλα δύο.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τόνισε πως στο σχέδιο πρότασης πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στις ευθύνες τόσο των προηγούμενων Κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων όπως καταγράφονται στο πόρισμα.
 
«Είναι σωστό και δίκαιο να ψηφιστεί η δική μας πρόταση απόφασης που περιέχει την πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα  όπως καταγράφονται στο πόρισμα», είπε ο κ. Περδίκης.
 
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την ώρα της ψηφοφορίας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα δύο ο ενδιάμεσος χώρος-Με διαφορετικά ψηφίσματα για Χάρη στη Βουλή
 
Στηρίζει με υποσημειώσεις η Αλληλεγγύη
«Δεν συμφωνούμε με την προσωποποίηση των ευθυνών θα ψηφίσουμε από τα κόμματα διαχωρίζοντας τη θέση μας ως προς την υπόδειξη παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, θεωρώντας πως είναι άδικο να φορτωθεί όλη η ευθύνη σε ένα πρόσωπο, όσο καθοριστικός και αν ήταν ο ρόλος του» είπε εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης ο κ. Γιωργάλλας.
 
Την ίδια ώρα ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας, ωστόσο εξέφρασε την πρόθεση της να υπερψηφίσει και τις τρεις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον του Σώματος.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, υπερασπίστηκε τις προηγούμενες αποφάσεις του κόμματος αναφορικά με τους χειρισμούς του ζητήματος του Συνεργατισμού στη Βουλή.
 
Όσον αφορά τις προτάσεις που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως «υπογράψαμε το ψήφισμα τονίζοντας από την πρώτη στιγμή πως δεν συμφωνούμε με το σύνολο των πορνειών. Θεωρούμε ότι ποινικές ευθύνες υπάρχουν και πριν το 2013 και μετά το 2013. Οι πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται από αυτούς που έχουν την ευθιξία, δεν αποδίδονται από τη Βουλή. Διαφωνούμε με την παράγραφο 4 του ψηφίσματος γιατί θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην παράγραφό 1 ζητούμε να προστεθούν οι ευθύνες πριν το 2013».
 
Από το 2013 και μετά αυτό το οποίο έγινε στον Συνεργατισμό ήταν μνημείο κακοδιαχείρισης την ευθύνη από τη Κυβέρνηση δεν είναι κανένας διατεθειμένος να αναλάβει, είπε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Θέλοντας να δείξει πως οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών στο Euronews για την τεράστια επιτυχία της Κύπρου στο ζήτημα του Συνεργατισμού ήταν άτοπες και άστοχες, όπως και οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε δεκάδες αναφορές στην Χαρικλού από την Τρασσιπέδουλα η οποία παρεμπίπτοντος επεσήμανε πως είναι φανταστικό πρόσωπο και η οποία, όπως είπε καλείται σήμερα να πληρώσει τον λογαριασμό, των λανθασμένων χειρισμών της Κυβέρνησης.
 
«Έχουμε αναντίλεκτα γεγονότα και αυταπόδειχτες ευθύνες για ένα προδιαγραφόμενο έγκλημα που έγινε. Πριν εκτελεστεί το προαποφασισμένο έγκλημα ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τη Βουλή για τους στόχους και τη διασφάλισή των καταθέσεων» είπε ο κ. Λουκαΐδης ενώ ανέγνωσε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.
 
Παράλληλα ο κ. Λουκαΐδης απευθύνθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα που κατέθεσαν δικές τους προτάσεις σημειώνοντας πως με τη στάση τους δίνουν σωσίβιο στον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση του. «H Ερευνητική Επιτροπή μελέτησε το σύνολο το γεγονότων και πριν και μετά το 2013 και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα. Και πρέπει να αποδεχτούμε συνολικά το συμπέρασμα. «Επομένως η τελική κατάληξη δεν μπορεί να αναζητείται πριν το 2013 αλλά στα λάθη (…) από την ανακεφαλαιοποίηση».
 
Τη θέση την ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ευθύνεται το ΑΚΕΛ εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουλλάς σημείωσε πως το ΑΚΕΛ ευθύνεται διότι:
  • Γιατί δημιούργησε την οικονομική κρίση που πολλαπλασίασε τα προβλήματα όλων των τραπεζών.
  • Είχε δεσπόζουσα θέση στον Συνεργατισμό.
  • Εκεί που ήταν δικές του οι Συνεργατικές υπήρχαν τα περισσότερα σκάνδαλα και οι μεγαλύτερες ατασθαλίες.
 
«Έχει το δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις η αντιπολίτευση»
Στο μεταξύ σε ερώτηση για την απαίτηση της αντιπολίτευσης που αξιώνει την παύση του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει το δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις η αντιπολίτευση και, βεβαίως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα».
 
 

Δειτε Επισης

Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα