Μήνυμα προς Ε.Ε. από Μέι-Να σκεφτεί τις αποφάσεις της ενόψει Brexit

Μήνυμα προς την ΕΕ να συμβάλει με τις αποφάσεις της στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit θα στείλει με σημερινή της ομιλία η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Επιλέγοντας την πόλη Γκρίμσμπι, όπου το 71% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να πει: «Ακριβώς όπως οι (Βρετανοί) βουλευτές αντιμετωπίζουν μία μεγάλη επιλογή την επόμενη εβδομάδα, έτσι και η ΕΕ έχει να λάβει μια απόφαση.

"Είμαστε και οι δύο συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία. Είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει με μια συμφωνία, Εργαζόμαστε μαζί της, αλλά οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ τις επόμενες ημέρες θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κατάληξη της ψηφοφορίας».

Η ψηφοφορία στην οποία θα αναφερθεί η κ. Μέι είναι εκείνη της προσεχούς Τρίτης, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να αποφανθούν επί μίας τροποποιημένης συμφωνίας του Brexit. Η αρχική συμφωνία απορρίφθηκε τον Ιανουάριο από τη Βουλή των Κοινοτήτων με την ιστορικού μεγέθους ήττα της κυβέρνησης με διαφορά 230 ψήφων.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για τροποποίηση της συμφωνίας δε φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάτι απτό, όπως μεταξύ πολλών άλλων αξιωματούχων δήλωσε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ.

Η ΕΕ έχει δώσει διορία μέχρι σήμερα στη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει μία αποδεκτή πρόταση, καθώς οι αξιώσεις του Λονδίνου για αλλαγές στο λεγόμενο ‘backstop’, την έσχατη λύση για αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, έχουν απορριφθεί.

Πάντως ο Βρετανός Γενικός Εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες «σχεδόν σίγουρα» θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Η κ. Μέι αναμένεται επίσης να πει σήμερα ότι παραμένει αποφασισμένη να κερδίσει επαρκείς νομικές διαβεβαιώσεις πως το backstop θα είναι προσωρινό εφόσον χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή ή πολύ νωρίς τη Δευτέρα, ένα ταξίδι όμως που για την ώρα έχει «παγώσει», ακριβώς επειδή δε διαφαίνεται κάποια συμφωνία.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις αλλαγές στο backstop που έχει υποσχεθεί.

«Αυτή η ομιλία προδιαγράφεται ως παραδοχή αποτυχίας. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση είναι απλώς ανίκανη να πετύχει μία συμφωνία του Brexit που θα προστατεύει τις θέσεις εργασίας την οικονομία και το βιός των πολιτών», συμπλήρωσε ο σερ Κιρ.

Σε περίπτωση απόρριψης της όποιας συμφωνίας του Brexit τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, οι βουλευτές θα κληθούν την Τετάρτη να ψηφίσουν επί της εξόδου χωρίς συμφωνία. Αν, όπως εκτιμάται, απορριφθεί και το ‘no deal’, τότε θα ακολουθήσει ψηφοφορία περί παράτασης της διαδικασίας εξόδου του Άρθρου 50, είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Remainers Υπουργοί προτρέπουν την κ. Μέι να δώσει το πράσινο φως για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit, εφόσον αυτή την εβδομάδα υπάρξει, όπως ευρέως αναμένεται, απόφαση για αναβολή της εξόδου πέρα από την 29η Μαρτίου.

Μια τέτοια διαδικασία θα έδειχνε τι επιθυμεί η πλειοψηφία των βουλευτών. Η εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δινόταν στήριξη σε μια μορφή «μαλακού» Brexit.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της
Επιμένει ο Ζελένσκι για την ανάγκη παρουσίας Τραμπ στην Τουρκία-«Θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον Πούτιν»
Φρίκη στη Βραζιλία-Συνελήφθησαν 25χρονη και σύντροφός της για τον βιασμό και τον φόνο 20μηνου βρέφους
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν να αποκρύψει τα μηνύματα φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά
Σε ισχύ η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας-Οι δεσμοί που αίρονται και τα σημεία τριβής που παραμένουν
Νέα ισραηλινή διαταγή απομάκρυνσης κατοίκων από βόρειο τμήμα Γάζας
Σε τεντωμένο σχοινί οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν
Διαβεβαιώσεις Τραμπ-«Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα»